עבודות עפר כוללות את סך הפעולות המתבצעות למען פיתוח סביבתי, שיפוץ ובנייה באיזורים פתוחים. בין היתר, אלו העבודות העיקריות אותן נדרשים לבצע קבלנים מוסמכים:
- העתקת חול, אדמה, סלעים ועפר
- ריצוף
- חפירת בורות לשם התקנת תשתית
- פינוי פסולת לאתרים מורשים
- יישור קרקע לפני בנייה
- הנחת שבילי גישה
השלב הראשון בביצוע עבודות עפר ופיתוח הוא בחירת קבלן. על מנת לבחור את הקבלן המתאים יש לקחת בחשבון את השיקולים הבאים:
1. ניסיון – קבלן עבודות עפר ותשתיות חייב להיות בעל ניסיון עשיר בסוג כזה של פרויקטים. הניסיון בא לידי ביטוי בהתמודדות עם בעיות בלתי צפויות, במציאת פתרונות מיידיים, וגם בעמידה מדויקת בלוח הזמנים שנקבע מראש.
2. כלים – עבודות עפר דורשות שימוש בכלים מכניים מתקדמים. הכלים הללו לא רק מפנים את החול, מרצפים או חופרים בורות, אלא גם אחראיים על הבטיחות באתר הבנייה. יש לבחור קבלן מקצועי ומבוסס המחזיק בכלים אשר מתאימים לאופי העבודות.
3. עובדים מקצועיים ומנוסים – קבלן לא יכול לבצע לבדו את עבודות העפר, ולכן הוא זקוק לעובדים. איכות העובדים, ההסמכה וההכשרה שלהם תקבע במידה רבה את שביעות הרצון של הלקוח מהעבודה.
4. תוצאות מוכחות – לקוחות פרטיים, עסקיים ומוסדיים משתמשים לעיתים קרובות בשירותי קבלנים. מומלץ להתייעץ איתם לגבי תוצאות של קבלנים מסוימים, להשוות בין הצעות מחיר, ולא לוותר על תיאום פגישת היכרות טרם תחילת העבודה.
רק קבלנים בעלי רישיון מתאים רשאים לבצע עבודות עפר ופיתוח. חשוב לשים לב לנושא הרישיון, ולוודא שהחברה מציעה רק עבודות אותן היא מוסמכת לבצע. את הבירור כדאי לבצע מראש על מנת להימנע ממצב בו לאחר החתימה וסיום העבודה, מתגלה כי העבודות לא נערכו כהלכה. הרישיון יקבע האם הכלים מופעלים על ידי מפעילים מורשים, האם נשמר ביטחונם של כל הנמצאים בשטח, והאם התוצאות של העבודה מדויקות.
ממה כדאי להיזהר בעת בחירת קבלן?
יש כמה דברים שכדאי להיזהר מהם בעת בחירת קבלן עבור עבודות מתקדמות בתחום העפר, הפיתוח והתשתיות. ראשית, יש לדעת כי מדובר על עבודה מאסיבית הכרוכה בשימוש בכלים כבדים. הציוד המכני כולל דחפורים, שופלים ומשאיות, ולכן הוא נדרש להתבצע תחת פיקוח. יש להיזהר מקבלן אשר אינו נמצא באתר הבנייה, או מעובדים הפועלים על דעת עצמם.
שנית, חשוב לא להתפתות לבחירת קבלן המספק הצעת מחיר זולה בצורה מחשידה. המטרה של השוואה בין הצעות מחיר היא לא רק לצמצם את העלויות, אלא גם לבדוק את האמינות של הקבלן. יש להיזהר מהוצאות לא ריאליות, ובכל מקרה כדאי לערב אנשי מקצוע נוספים.
לסיכום, בחירת קבלן עבור עבודות עפר ותשתיות צריכה להתבצע זמן רב לפני תחילת העבודה בפועל. יש לבדוק את הניסיון, כלים, העובדים וההמלצות, להשוות בין הצעות מחיר, ולהיזהר מסימנים מעוררי חשד.