בין חיפה לעכו ונהריה ישנן מספר רשויות מקומיות הידועות בפי כולם כקריות. מספר קריות שהוקמו זו לצד זו כמו קריית ביאליק, קריית חיים, קריית ים. העיר נוסדה בשנת 1941 והיא נקראה בטעות גב ים על שם החברה שבנתה את הקרייה. ב-1976 היא הוכרזה כעיר.
עם השנים התפתחה וגדלה קריית ים וכיום יש בה מספר רובעים הנקראים קריית ים א', ב' וכן הלאה. מעט מאוד תושבים עוזבים את קריית ים ועל פי רובע המגורים ניתן לעיתים לדעת את משך המגורים בקרייה.
יוקר הדירות בעיר חיפה ובערים השוכנות לה הביא צעירים רבים לחפש דרכים זולות יותר לרכישת דירות ואחת מהן היא רכישת דירות בקריות..
מרבית הזוגות שיוצאים מחיפה לקריות עושים זאת משום שכל קבלן בקריות גילה את הפוטנציאל לבנייה בהן והדירות שנבנות בקריית ים ובקריות האחרות זולות בצורה משמעותית מהדירות בחיפה.
בנוסף מחפשים הורים לילדים קטנים איכות טובה יותר לגדל אותם, אפשרות לתת להם חינוך טוב וברמה גבוהה ופיתוח קריית ים בשנים האחרונות הוכיח שניתן לשלב את כל הדברים הללו גם יחד.
הזוגות שרוכשים דירות בקריית ים ממשיכים לעבוד בחיפה. יש תחבורה ציבורית נוחה מהקריות לחיפה שמאפשרת יציאה לעבודה וחזרה בצורה טובה וחלקה.
שיתוף הפעולה בין עיריית קריית ים לקבלנים הבונים בתחום המוניציפאלי שלה הוא גבוה. כל קבלן בקריות יודע שעליו להעמיד דירות בסטנדרט גבוה ובנוסף נבנים פארקים ומגרשי משחקים לילדים בסמיכות לבניינים.
ההחלטה לרכוש דירה בקריית ים היא החלטה לכל החיים. איכות החיים, רמת חינוך גבוהה, ומקומות בילוי לשעות הפנאי הרבים מאפשרים למשפחות להתפתח במקום. הקרבה לחיפה מאפשרת יציאה בבוקר וחזרה לקראת ערב לקריית ים.
בקריית ים יש שילוב של וותיקים עם חדשים. בגלל מחירי הדירות זוגות צעירים רבים מבני המקום נשארים לגור בקריה. רוב הזוגות הצעירים רוכשים דירות בבניינים רבי קומות ואילו רבים מבין הוותיקים החליפו את דירותיהם לבתים צמודי קרקע.
קריית ים דואגת לתושביה המבוגרים והצעירים גם יחד. דור המייסדים נהנה ממועדוני יום בהם מועסקים הקשישים ולרבים זו ההזדמנות היחידה לצאת מהבית וליהנות מחברת אנשים. לדור הצעיר עומדים מועדוניות לילדים, בתי קולנוע, מוזיאון ומתנ"ס.
עיריית קריית ים דואגת לפתח את המקום ובשנים האחרונות נסלל שביל הטיילת המקשר בין קריית ים ליתר הקריות ורבים מבין תושבי המקום מנצלים אותו להליכה ולהנאה. מסלולי רכיבת אופניים מאפשרים לילדים רכיבה בטוחה ללא חשש מהמכוניות הרבות העוברות בכביש.
קריית ים כמו יתר הקריות שסביבה קלטה עולים חדשים רבים מבין עולי ברית המועצות לשעבר ומאתיופיה וכמו כל קליטת עלייה גם כאן התגלו קשיים שעם הזמן נעלמו וכיום התושבים שהגיעו והתיישבו בקריית ים הם חלק בלתי נפרד מתושבי העיר.
כאמור קריית ים דואגת לילדיה ובשעות הפנאי יש פעילויות ספורטיביות רבות המקנות לילדים תעסוקה בתחום הכדורגל, כדור סל, אתלטיקה קלה ועוד. החוגים מתקיימים בשעות אחרת הצהריים והתשלום עבורם מסובסדת על ידי העירייה וילדים ממשפחות קשות יום פטורים מתשלום.
פרנסי העיר הבינו שהצלחתה העתידית של קריית ים היא בילדים הצעירים ויש שיתוף פעולה הדוק בין ילדי בתי הספר לבין העירייה. יש אתר של עיריית קריית ים המתוחזק על ידי ילדי בית הספר וכתבים צעירים יוצאים לראיין תושבים ולכתוב על כך באתר.
בשנת 2011 הוקם בקריית ים פלנטריום על שם האסטרונאוט הראשון של ישראל אילן רמון. במקום יש גם מצפה תת ימי והמקום מושך מטיילים רבים המגיעים מכל הארץ. תלמידי קריית ים במסגרת שעות חינוך מגיעים למקום ומקבלים הסבר ממדריך מקומי.