רוב הפרויקטים של תמ"א 38 אשר יושמו בארץ, נעשו באמצעות קבלנים חיצוניים. כלומר - הדיירים פנו לקבלן אשר יבצע את כל התהליך, יבחר את אנשי המקצוע, ייצג אותם מול העיריה ורשויות ציבוריות שונות, וכיו"ב. כך ההוצאה של הדיירים הייתה נמוכה יחסית, והתמורה שהקבלן קיבל היא בעיקר בזכות הוספת עוד קומה או שתיים, כאשר הדירות בבניין המשופץ היו בבעלותו, והוא יכול לגרוף עליהן רווחים. עם זאת, יש לא מעט אנשים שרוצים לנצל את תמ"א 38 כדי לבצע את התהליך בעצמם, וכך גם ליהנות מהרווחים של הוספת הדירות. איך עושים את זה?
לפנות את הזמן המתאים
קודם כל, חשוב לדעת שקידום עצמאי של תמ"א 38 הוא תהליך שיכול להיות רווחי מאד - אך הוא מצריך מכם זמן. עליכם להתחיל בתהליך רק אם יש לכם את המשאבים הכלכליים וגם את הזמן הראוי לכך. ככלל, ככל שאוכלוסיית הבניין היא הומוגנית וקרובה יותר בגיל ובדעות שונות - כך יהיה קל לממש את הפרויקט באופן עצמאי. עליכם לשכור קודם כל עורך דין שמתמחה בתחום, יוכל לייצג אתכם מול הרשויות השונות. כמו כן, עליכם להתחיל להשוות בין אנשי המקצוע השונים - לבחור אדריכל מקצועי, קבלן בנייה, אנשי מקצוע מתחום התשתיות, וכיו"ב. אתם יכולים גם למנות קבוצה של דיירים שתוביל את העניין, אם כי בכל מקרה רצוי אף לחבר תקנון שיקבע כיצד מקבלים את ההחלטות על השיפוץ, וזאת כדי למנוע מחלוקות, וכדי שיהיה אפשר לקדם את הפרויקט בצורה המהירה ביותר.
האם זה לוקח יותר או פחות זמן?
הדבר מאד תלוי - אם יש לכם את הכוחות והאנרגיה ורצון אמיתי לממש תמ"א 38 בבניין שלכם, וחיברתם תקנון מתאים לקבלת החלטות בין הדיירים, אזי המימוש של הפרויקט יוכל להיות מהיר למדי. לכן, כדאי אף להתייעץ עם עו"ד שמתמחה בתחום, כדי להבין את ההשלכות של תהליך עצמאי, ולכנס אסיפת דיירים ולהציג בפניהם את התהליך.