אם אתה יזם או בעל עסק אחד הדברים החשובים אם לא ההכרחיים ביותר הוא למצוא מימון להשקעה ראשונית לפתיחת עסק, לפיתוח העסק או לקידום נישה או תחום נוסף שמשיק לעסק שלך . אם אתה מעוניין לפתח את העסק שלך בצורה הנכונה הנה מספר עקרונות שיעזרו לך לבסס את עתיד החברה.
ישנם שני קבוצות או 2 רעיונות עיקריים לצורת המימון של העסק שלך:
א. מימון בדרך של הלוואה או מסגרת אשראי
ב. מימון באמצעות משקיע קרי אדם שישקיע בחברה שלך תמורת אי אלו תנאים אותם תסגור מולו.
החלק הראשון של המשוואה מתייחס למקור מימון שיכול להיות הלוואות מבנקים, הלוואות בערבות מדינה והלוואות מקרנות פילנתרופית, כול סוגי ההלוואות מלווים על ידי בנק ומגובים בערבות של משכון נכסים קרי התחייבות בעל העסק על הנכס שלו כעירבון וזאת על מנת שהגוף המלווה יהיה מוכן לקחת את הסיכון. מימון ואשראי לעסקים הוא המקור ממנו תוכל לפתח את העסק שלך.
חשוב לציין שהלוואת בערבות מדינה ניתנות בריבית נמוכה באופן יחסי לשוק, או ללא ריבית בכלל לעומת זאת הלוואות דרך הבנק שהם בדרך כלל קצרות טווח דורשות ביטחונות, ללא ביטחונות ניתן לקבל עד 100000 שקל אם ההיסטוריה הבנקאית שלך טובה ואם הגשת תכנית עסקית בהתאם. עוד חשוב לציין שריבית בהלוואה בנקאית גבוהה יותר מקרנות מהלוואת מדינה.
אותו דבר מתייחס לאשראי אותו נותן הבנק לבעל העסק עם ריבית מסוימת מכיוון שככול שהחוב שלך גבוה יותר ביחס להון העצמי שלך כך הסיכון לבנק הוא גדול יותר, ככול שהחוב שלך ביחס להון העצמאי שלך גבוה יותר רוב הסיכויים שהבנק ייקח ממך ריבית גבוה יותר על מנת להבטיח את עצמו ולכן חייבים לקחת את זה בחשבון.
בגדול לבנק יש שתי מסלולי מימון לעסקים, מימון פיננסי לטווח קצר קרי מסגרת אשראי, שיטה זו מתאימה בדרך כלל להתנהלות השוטפת של העסק ולניהול תזרים מזומנים. החלק השני הוא מימון פיננסי לטווח ארוך קרי הלוואה.
מימון פיננסי קצר כשמו כן הוא. הלקוח מקבל מן הבנק אשראי לטווח קצר בדרך כלל של שנה וכול שנה הוא נדרש לחדש את האשראי.
זו אפשרות טובה אם אדם צריך לגייס סכומים של עד 1 מיליון שקל, כמובן שהרבה תלוי בגודלו של העסק, אם הוא קטן או בינוני. הסכום המדויק שבעל העסק יוכל לקבל קשור כמובן קשר ישיר למחזור העסקי, לרווחיות של הענף ולפוטנציאל הצמיחה של השוק והתחום.
מימון פיננסי לטווח ארוך – כמו שהשם מרמז זוהי הלוואה או שניתנת לתקופה של בין שנה לחמש ובדרך כלל נפרעת בתשלומים חודשים קבועים או תשלומי קרן קבועים בתוספת ריבית.
הלוואה לפי תכנית עסקית היא שונה במהותה, מכיוון שפה הבעיה היא תזרים מזומנים אמנם סכום ההלוואה פה הוא גדול יותר אבל לאורך כמה שנים הוא יצדיק את עצמו ויביא תשואה של בין פי 3 לפי 10 לעסק.
היתרון פה שההלוואה מהבנק או מגוף פיננסי אחר משמעותה שאתה תישאר בעל השליטה בחברה בלי שתצטרך לתת חלק מסוים או אחוז מסוים מהחברה תמורת הכסף שתקבל ממשקיע חיצוני.
א. המשפט האחרון מביא אותנו לסוג השני של המימון מימון באמצעות משקיע חיצוני. פה ההתייחסות היא שונה כי מדובר במימון בצורה של השקעה, פה בעל העסק לוקח סיכון גדול יותר מכיוון שבניגוד לבנק שיכול להחיל את אלמנט הריבית על העסק אבל לא יכול לקחת חלק מהשליטה בעסק משקיעים כן יכולים לקחת חלק ובדרך כלל גם לוקחים (ברוב המקרים 50 אחוז מהעסק. משקיעים ישקיעו מן הסתם בתחומים שאמנם יש בהם סיכון גבוהה אבל הרווח הפוטנציאלי הוא גדול. חיפוש משקיע מתחיל בשלב בו אתה רוצה לגייס 2 מיליון שקלים. דרך טובה יותר היא למצוא שותף עסקי שיכול להשלים את החסרונות של בעל העסק ונותן ערך מוסף ומקבל חלק יחסי אבל פחות מ-50. השותפות האקטיבית תורמת להצלחה של החברה.
משקיע חיצוני אינו פילנתרופ הוא ישמח להשקיע כסף בעסק שלך רק הוא יודע שיצא לו מכך תשואה ולכן ברוב המקרים שבעל העסק תר אחרי משקיע חיצוני הוא חייב לקחת בחשבון שהכסף יבוא על חשבון חלקו בעסק קרי הוא אמנם יהיה בעל השליטה הראשי בחברה אבל חלק אחר מהעסק יהיה שייך למשקיע ואם העסק ירוויח או יפסיד המשקיע ירוויח או יפסיד.
בעל העסק שמחזיק בחלק העיקרי של העסק תמיד יוכל לקנות את החלק של המשקיע תמורת הנגזרת שהחלק של המשקיע שווה באותה תקופה. חשוב להבין שאין ארוחות חינם ומשקיע שמייצג דרך מהירה יותר להשיג מימון עסקי לצמיחה וגידול העסק בא על חשבון אחוזי הבעלות וזה משהו שיש לשקול אותו.
אם כבר החלטת לצרף שותף מומלץ מאד לערוך הסכם שותפות מסודר אצל עורך דין המתמחה בתחום זה, הסכם כזה יחסוך לך הרבה כאב ראש במקרה של סכסוכים ואי הבנות בין השותפים, בכל מקרה, הסכם אינו יכול לפתור את כל הבעיות ולכן כדאי לבחון היטב אם אתה מסוגל לפעול בשיתוף פעולה ובהרמוניה עם השותף המיועד.
חשוב להבין שגם אם נחוש בדעתך לרתום את כול האמצעים והמשאבים שלך בדרך לשגשוג העסק החדש והנוצץ שלך אתה חייב לדעת ללכת בין הטיפות ולמצוא את התנאים הטובים ביותר בין שלל אפשרויות המימון.