ציוני פסיכומטרי מהווים גורם חשוב ומכריע בקבלת מועמדים למגמות ולפקולטות במוסדות להשכלה גבוהה בישראל. המבחן עצמו מורכב מפרקי חשיבה מילולית, כתיבת חיבור, חשיבה כמותית וידיעת השפה האנגלית, ומובן שבכל חלק נדרשת ידיעה מעמיקה הנרכשת דרך תרגול אינטנסיבי. בחלק המילולי ופרק כתיבת החיבור ישנן שאלות רבות הנוגעות באוצר המילים של הנבחן, ולכן הצלחה בבחינה כרוכה בין היתר בהרחבתו של אוצר מילים זה.
חשיבות אוצר המילים
אוצר המילים מופיע באופן ישיר בחמש עד עשר שאלות בבחינות, ובאופן עקיף נוגע במרבית שאלות הפרק המילולי לצד יכולת כתיבת החיבור. חשוב לדעת כי לימוד אוצר המלים אינו קשה במיוחד, מפני שבעיקר נדרשים שינון וחזרה ולא חשיבה לוגית מעמיקה. יחד עם זאת, רבים נוטים להזניח או שלא ללמוד כראוי אוצר מילים לפסיכומטרי, וזאת מפני היותו חלק זניח לכאורה בבחינה. כך לדוגמא, תלמידים רבים בוחרים להרחיב את אוצר המילים רק לקראת מועד הבחינה ולכן לא מספיקים להטמיעו בזיכרון, ואילו אחרים רק משננים את המילים ולא מוסיפים לכך קריאת טקסטים מספרים או ממגזינים.
לימוד יעיל של אוצר מילים
לימוד יעיל של אוצר מילים מתחיל מספר חודשים לפני מועדי פסיכומטרי. יש להתחיל בתרגול על ידי קריאת ספרים ומאמרים ברמה אקדמית והתמודדות עם כל מילה שאינה מובנת בטקסט. זאת מכיוון שלימוד וזיכרון של מילים משתפר פלאים כאשר הוא מופיע עם קישור הגיוני. כמו כן, כל מילה חדשה שנלמדת יש לשנן כמה שיותר, ולהכיר מילים נרדפות עבורה. חשוב לדעת שעבור הפסיכומטרי צריך להכיר את המשמעות המדויקת של המילים, ולא רק את כוונתם הכללית. כך לדוגמא, יש להבין את הפירוש המדויק של המילה 'צרי' או של הביטוי 'עמד בפני שוקת שבורה'. זכרו שבעזרת לימוד נכון ואינטנסיבי של אוצר מילים תשפרו באופן ניכר את הישגכם במבחן הפסיכומטרי.