בחינת הבגרות בפסיכולוגיה מהווה חלק מהבגרות במדעי החברה, ומקיפה לרוב 2 יחידות לימוד מתוך 5 יחידות מורחבות בתחום. הבחינה מורכבת משני פרקים עיקריים, כאשר הראשון כולל שתי שאלות רחבות בנות 25 כל אחת, ואילו החלק השני מחמש שאלות מקוצרות בנות 10 נקודות. אל הבחינה בפסיכולוגיה ניגשים תלמידים אינטרנים ואקסטרנים כאחד, והיא מהווה מרכיב מהותי מתוך ממוצע בגרויות המשמש לקבלה ללימודים אקדמיים.
תכנים בבחינת הבגרות
בחינת בגרות בפסיכולוגיה עוסקת במגוון רחב של תחומים אשר נלמדו לאורך השנה, וביניהם:
• אסכולות מרכזיות בפסיכולוגיה המודרנית החל משלהי המאה ה- 19, כדוגמת האסכולה הפסיכו-דינאמית או ההומאניסטית, וכן דיון בהוגים, תיאוריות ורעיונות עיקריים.
• מושגים בסיסיים בתחום הלמידה כגון תהליכי עיבוד, התניה קלאסית ואופרנטית, וכן דיון בהוגים כמו סקינר ופאבלוב והניסויים שביצעו.
• מחקרים ותיאוריות בפסיכולוגיה התפתחותית, בדגש על שלבי ההתפתחות של פיאז'ה, פרויד ואריקסון. על המושגים שיש להכיר בבחינה נמנים חשיבה רפלקטיבית, משחק סמלי וקביעות העצם, וכן שלבים בקשר שבין התינוק לאמו.
• משברים והתפתחות בגיל ההתבגרות, כולל הקשר שבין המתבגר להוריו, בניית הזהות, גורמים ביולוגיים ותרבותיים המשפיעים על בני נוער, ושינויים קוגניטיביים ומוסריים המאפיינים תקופה זו. יש לציין כי על גיל ההתבגרות נשאלים נבחנים ביחידה השלישית המתוגברת.
למי מתאימים לימודי פסיכולוגיה בבית הספר
לימודי הפסיכולוגיה מתאימים במיוחד לתלמידים בעלי נטיות הומאניות, המתעניינים בנפש האדם בכלל ובחייהם הפנימיים בפרט. כמו כן, לרוב נמשכים אל התחום תלמידים בעלי נטייה לעזור לזולת, המסוגלים לגלות אמפטיה כלפי אחרים. יש לציין כי התחום אמנם פתוח לכולם, אך נדרשת מידה מסוימת של בגרות נפשית על מנת לחקור בכנות ולהגיע להבנה מעמיקה יותר של התכנים, הגם שזו אינה הכרחית לקבלת ציון גבוה בבחינה. המקצוע מושך בדרך כלל יותר בנות מאשר בנים, והדבר ניכר בהמשך הדרך גם באקדמיה ובעבודה בחיים הבוגרים.