הסדר איזון משאבים וחלוקת רכוש בין בני זוג
עם החלטת בני הזוג על גירושין, נדרש לבצע חלוקת רכוש ואיזון משאבים.
ככל שאין הסכמות בין בני הזוג לאופן חלוקת הרכוש בינם לבין עצמם נהוג לבצע את חלוקת הרכוש באמצעות אקטואר גירושין אשר קיימת לו היכולת המעשית וההבנה הנדרשת לחלוקת רכוש זו.
ההבנה הנדרשת כוללת הבנה מעמיקה בזכויות בני הזוג אשר נצברו במהלך החיים המשותפים.
ככלל, רוב נכסי בני הזוג נוצרים במסגרת הזכויות הפנסיוניות של כל בן זוג במהלך תקופת העבודה במסגרת הסכמי העבודה החלים עליו.
לכלל זה קיימת משמעות רבה שכן בעבודת אקטואר הגירושין בחלוקת הרכוש ואיזון המשאבים, נדרש האקטואר להכיר לעומק את זכויות בן הזוג במסגרת עבודתו מול מעסיקו.
כך למשל, הזכויות של בן זוג אשר עובד במקום עבודה ציבורי, אינן זהות לזכויות בן הזוג אשר עובד במקום עבודה פרטי.
ההבדל נובע מהסכמי העבודה החלים על כל אחד ואחד מאתנו.
הבדלי הזכויות הנובעות מהסכמי העבודה השונים משפיעים ישירות על שווי הזכויות והנכסים של בני הזוג.
בהתאם לכך, על מנת לבצע חלוקת רכוש ואיזון משאבים, אקטואר הגירושין צריך בראשונה להבין ולהכיר את הסכם העבודה של כל אחד מבני הזוג.
לאחר הבנת הזכויות של בני הזוג אשר נבעו מהסכמי העבודה, יש להכיר את סוגי הנכסים הפנסיוניים של בני הזוג.
כך למשל, על האקטואר הגירושין להכיר לעומק את חוק הגמלאות החל על בן הזוג הזכאי לפנסיה תקציבית, או הכרה מעמיקה של זכויות בן הזוג בקרנות פנסיה ותיקות, קרנות פנסיה חדשות, קופות גמל ועוד.
הכרה מעמיקה של הזכויות הפנסיוניות במלואן, נדרשת מאקטואר הגירושין, לצורך ביצוע תחשיב חלוקת רכוש ואיזון המשאבים.
ביצוע תחשיב זה, ללא הכרה מעמיקה של הזכויות הפנסיוניות של שני בני הזוג, גוררת עיוות בתחשיב חלוקת הרכוש ואיזון המשאבים בין בני הזוג.
לסיכום ניתן לומר כי המרכיב הראשוני והבסיסי בחלוקת הרכוש ואיזון המשאבים בעבודת האקטואר, הינו הבנה והכרה של הזכויות של כל אחד מבני הזוג במסגרת עבודתם.
בנוסף, השלב השני בעבודת אקטואר הגירושין הינו הכרה מלאה של כל הזכויות הפנסיוניות של שני בני הזוג.
כאמור לעיל, כאשר לא מתקיים אחד משני התנאים הנ"ל, עבודת אקטואר הגירושין בתחשיב חלוקת רכוש ואיזון המשאבים, יוצר עיוות בנתונים ועלול ליצור גרימת אי צדק בשוויוניות.
בהתאם לכך, על מנת שעבודת האקטואר תתבצע באופן הוגן וצודק עפ"י חוק יחסי ממון, יש להעזר באקטואר אשר מבין ומכיר את הזכויות של הצדדים וכן את סוג הקופות וקרנות הפנסיה.