גיל הזהב הוא תקופה מאתגרת, מלאה בשינויים מרובים הן מבחינה פיזיולוגית והן מבחינה נפשית. ככל שהאדם מתבגר כך גם גופו הולך ומתנוון, גם אם אותו אדם שמר על תזונה מאוזנת ובריאה ועסק בפעילות גופנית. באופן טבעי מרגע הלידה אנו מתחילים להזדקן. בגיל הזהב, עולה שכיחות החולים במחלות כרוניות ואקוטיות ומשום כך הבריאות (אשר ממילא נמצאת במצב רעוע) עלולה להדרדר עוד יותר.
מכיוון, שלא ניתן לעצור את הזמן או לסובב את הגלגל אחורה, הדרדרות המצב הבריאותי בגילאים מאוחרים היא לעיתים בלתי נמנעת. יחד עם זאת נשאלת השאלה, מה ניתן לעשות על מנת להיות בריאים, חזקים ומאושרים גם בגיל הזהב.
מהן הבעיות הרפואיות הנפוצות בגיל הזהב?
כל גיל חובו בתוכו סכנה למחלות כאלו ואחרות. ככל שהאדם מתבגר ובמיוחד מגיל 40 ומעלה, האדם נמצא בסכנה גבוהה יותר לחלות במחלות כמו מחלות לב, סוכרת, לחץ דם גבוה, הפרעות בתפקודי כבד, אוסטיאופורוזיס, הפרעות בתפקודי כליות, הפרעות ראייה (שכיחות מעל גיל 45) הפרעות שמיעה ומחלות סרטן.
כמו כן, הוא עלול לסבול מהפרעות בקוגניציה, אשר נובעות ממחלות שונות כמו דמנציה או אלצהיימר. נוסף לכך, רבים מבני גיל הזהב, סובלים מדכאון המגיע עקב השינויים הרבים המתרחשים באופן טבעי בגיל זה (מחלות, מוות, איבוד פרנסה), וכן מהפרעות חרדה והפרעות שינה. קשישים רבים סובלים גם מהפרעות בתזונה, בעיקר מתת תזונה בשל דיאטה לא בריאה, תזונה בלתי מאוזנת, חוסרים בוויטמינים ושילוב לא נכון של אבות המזון.
כיצד מטפלים בבעיות בריאות בגיל הזהב?
באופן טבעי, בגיל הזהב, לכל קשיש יש את הרופא המטפל איתו הוא נמצא בקשר כבר שנים רבות. הטיפול במחלות בגיל זה הינו טיפול ספציפי לפי סוג המחלה. כל מחלה מטופלת באופן אינדיבידואלי, תוך כדי שמירה על קשר עם רופאים אחרים בכדי למנוע ריאקציה בין תרופתית.
במקרים בהם מצבו הבריאותי של הקשיש מדרדר ואין ביכולתו לטפל יותר בעצמו ולחיות חיי יומיום נורמאליים ללא עזרה - יהיה צורך בעזרה ממטפלת סיעודית או בהעברת הקשיש לבית אבות, בתי אבות לתשושים בית חולים סיעודי. נוסף לכך, מחלות מסוימות (כגון דמנציה, אלצהיימר) מצריכות גם אבחון ועזרה מצד פסיכוגריאטר, פסיכולוג ועובד סוציאלי.
כיצד שומרים על בריאות בגיל הזהב?
נכון כי באופן טבעי, הגוף מזדקן ומביא עימו שינויים פיזיולוגים רבים, העלולים להחליש את האדם ולגרום למצב רוחו להשתנות. נוסף על כך, גם השינויים הטבעיים המתרחשים בסביבה הקרובה (מוות, מחלות, עזיבת הילדים את הבית) מביאים איתם שינוים נפשיים מרובים.
עם זאת, הבחירה אם לחיות כאדם קשיש חולה, בודד ומסכן או כאדם קשיש המקבל את שינויי החיים בחיבוק וכחלק מהטבע האנושי - נמצאת בידי הקשיש עצמו. לחיות טוב ולשמור על בריאות הגוף והנפש זו אומנם משימה לא קלה, אך בעזרת תמיכה מהמשפחה היא יכולה גם להיות פשוטה יותר. אמצעים נוספים כמו טיפולים פסיכולוגים ותפריט תזונה בריא ומאוזן שיינתן על ידי דיאטנית, יאפשרו לכם לחיות חיים מלאים מאושרים ובריאים.