יקב בוטיק הוא יקב קטן המפיק מספר מצומצם של בקבוקי יין בשנה. משנות החמישים של המאה הקודמת החל יקב הבוטיק לצוץ בישראל. עד אותה תקופה היו ארבע יקבי בוטיק. תוצרתם הייתה נמכרת למספר מצומצם של חובבי יין.
עם השנים נפתחו יקבי בוטיק נוספים על ידי כורמים שמכרו את היין לבעלי יקב מסחריים. במשך השנים טיב היין עלה וכיום הוא עומד בתחרות עם יינות מהיקבים המסחריים.
היין ביקב בוטיק מיוצר מסוגי ענבים מובחרים ובכל שנה מנסים בעלי יקב הבוטיק לפתח יינות חדשים ולהכניס זני ענבים חדשים. יקב בוטיק הוא לרוב בבעלות אנשים חובבי יין בעלי כרם בו עובדים כל בני המשפחה, מהסבים דרך ההורים והנכדים.
עסקי יין עוברים במשפחה מדור לדור וכל דור מוסיף משהו חדש, מפתח סוג ענבים שלא היה ומעבד אותם ליין ביקב הבוטיק הפרטי שלו.
השורדים בענף יקבי הבוטיק הם לא בהכרח בעלי תוצרת היין הטובה ביותר. עלות הקמת יקב בוטיק גבוהה מאוד כל הציוד שיש לרכוש בתחילת הדרך מפעיל במהלך ההקמה לא אחת את היזם והנותרים הם בעלי הממון שיש להם גב כלכלי איתן.
אחד מיקבי הבוטיק הנחשבים בארץ הוא יקב ויתקין שהוקם על ידי זוג ואחיה של האישה בו מיוצרים סוגי יינות מזנים שעדיין לא מימשו את הפוטנציאל שלהם. היקב הוא יקב משפחתי שהוקם בשנת 2001.
יין ישראלי
ישראל אמנם אינה מעצמת יין כמו צרפת, איטליה ואחרות אבל היין הישראלי המיוצר ביקבים הגדולים נחשב לבעל טעם טוב והוא נרכש בשווקי העולם.
בארץ יש מספר יקבים גדולים ולידם יקבי בוטיק המייצרים במשך השנה יין מכל הסוגים. בישראל מאז העת הקדומה היו מייצרים ענבים והגפן היא אחת משבעת המינים.
בארץ מיוצרים בשנה כ-15 מיליון בקבוקי יין מכל הסוגים ובנוסף מייבאים למעלה מ-20 מיליון בקבוקי יין. ישראלי (מבוגר מעל גיל 18) צורך בשנה כ-8 ליטר יין בהשוואה לצרפתי ששותה 75 ליטר בשנה.
היין הישראלי עומד בסטנדרטים העולמיים והוא מגיע בתחרויות בנלאומיות לדרגת איכות גבוהה, והוא מוגש במסעדות יוקרתיות בעולם בליווי בארוחות. בכל מסעדה המכבדת את עצמה בעולם יש אדם המתמחה בהתאמת יין לארוחה (השם המקצועי הוא סומילייה). בישראל יש מספר מצומצם של בעלי מקצוע זה ובדרך כלל היין מותאם על ידי המלצר או הלקוח עצמו.
68% מייצור היין הישראלי הוא בשלושה יקבים גדולים והשאר מתחלק בין היקבים הקטנים ויקבי הבוטיק. מרבית הייצור מופנה ליצוא. בכל אחד מהיקבים יש מספר בודקי טעמים שתפקידם לבדוק את היין במשך כל תהליך היצור שלו.
עלות היין הישראלי בהשוואה ליינות מיובאים זול יותר. כדי לקדם את התוצרת הישראלית הוטלו על יינות מיובאים מיסים גבוהים ועל פי כמות בקבוקי היין הישראלי הנמכרים בכל שנה ניתן להבין שהישראלי מעדיף את היין המקומי שטעמו לעיתים לא נופל מטעם היין המיובא.
יותר ויותר ישראלים פונים ללימוד מקצועות הקשורים ביצור יין. יש סיורים מאורגנים ביקבים בצרפת בליווי יינן מקצועי. הסיור כולל ביקור במספר יקבים בצרפת עם טעימות והסברים על דרך הייצור (מבלי לגלות סודות מקצועיים).
הסיור כולל לינה בבתי מלון סבירים ועם אוטובוס צמוד ובנוסף למדריך הישראלי מצטרף גם מדריך מקומי. סיור כזה אורך כ-9 לילות ובדרך כלל המצטרפים לסיור הם אנשים העוסקים בתחום היין.
בחנויות לממכר מוצרי מזון אפשר למצוא מדפים עמוסי בקבוקי שתייה חריפה וביניהם סוגים שונים של יין ישראלי מתוצרתם של כל יקבי ישראל. על פי החוק הישראלי אסור למכור משקאות חריפים על כל סוגיהם, לאנשים שגילם פחות מ-18.