כל אדם אשר מתגורר בבית מגורים משותף חייב לוודא כי הוועד הממונה על תחזוקה ובטיחות, נוהג בהתאם לתקנות הבטיחות שפורסמו על ידי שירותי הכבאות של ישראל. מאמר זה יחשוף פיסת אינפורמציה חשובה מאוד בכל הקשור אל תקנות כיבוי אש בבניינים משותפים וכן יספק מידע אודות האפקטיביות של מערכות לגילוי אש.
תקנות של כיבוי אש
אם עד שנת 2009 כל הקשור אל בטיחות כיבוי אש היה מעורפל ורבים קנו מטף לבניין שלהם ובזה הסתיים הסיפור, בשנת 2009 הסתיים הערפול וזאת משום תקנות ברורות שפורסמו. התקנות אשר תקפות גם היום כוללות את כל הקשור אל הבניינים כבר מהשלב בו מתכננים את הבניין ועד השלב בו הסתיימה הבנייה ואנשים מאכלסים אותו. חלק מהנושאים אשר מופיעים בתקנים הם:
- תכנון-התוכנית של הבניין חייבת לכלול תכנון מדויק של בנייה בטיחותית ושימוש בחומריםמסוימים.
- יציאות- חובהלתכנן בכל בניין פתחים המיועדים למילוט במקרה של דליקה.
- מערכת גילוי אש- בכל בנייןצריכה להיות מערכת או ציוד המיועד לגילוי התחלתי של אש. המטרה היא שהציודיאתר את מוקד החום/ השריפה כבר בשלב התחלתי ויאפשר לשוהים בבניין לצאת ממנו במהרה.
חשוב לקחת בחשבון כי כל בניין שונה, אם מבחינת שלד הבניין עצמו, הגודל שלו, החומרים מהם הוא בנוי, הכמות המקסימאלית של האנשים אשר יכולים לשהות בו ולכן ההתאמה של הציוד צריכה להיעשות על ידי איש מקצוע המוסמך לכך.
ציוד חובה בבתי מגורים
- שלוש קומותמקסימום- בניינים עד 3 קומות צריכים להכיל מערכת גילוי אש אוטומטית או מערכתכיבוי אש. כאן מדובר על מערכת הכוללת סוגים שונים של ציוד הפועל באופןאוטומטי במקרה בו הטמפרטורה בחללים השונים של הבית עלתה או שהחיישן קיבלאיתות של עשן. בנוסף, חשוב לוודא כיבכניסה לבית יהיה ברז כיבוי אשר ישמש את מכבי האש במקרה הצורך, זרנוק כיבוי וגלגלוןעם מזנק באורך של מינימום 15 מטרים. בתוך הבית עצמו יש להתקין מטפים.
- ארבע קומותומעלה- כאן חובה להתקין ברז כיבוי, מזנק וזרנוק המיועד לכיבוי בכניסה לבית.(קוטר 2). בנוסף, חובה להתקין גלגלון באורך של 25 מטרים לפחות, מטפה כיבויולדאוג לכך שתהיה אפשרות של הפעלת שני ברזים בהם ישתמשו הכבאים במקביל.