מערכות גילוי אש הן מערכות מצילות חיים. זוהי הסיבה שהוראות נציב כבאות והצלה וכן ההוראות של המפקח של הכבאות הראשית בישראל כוללות תקני בטיחות מחייבים בכל הקשור אל מערכות גילוי אש בסוגים שונים של בניינים.
מהם מערכות גילוי אש?
אם בעבר, רוב הפרסומים היו של ציוד לכיבוי אש, כיום ניתן לראות פרסומים של מערכות שונות לגילוי אש. כאן מדובר על מערכות המותקנות בבניינים בהתאם לחוק ופעמים רבות משום דרישה אישית של הדיירים. ממערכות גילוי אש נחשבות כיום הדבר היעיל ביותר לגילוי של האש וקריאה לעזרה. המטרה של המערכת היא שבמקרה בו הטמפרטורה של הבניין תשתנה לטמפרטורה חמה מאוד או שמא חיישן העשן יופעל, תינתן התרעה לכל האנשים בבניין, דבר אשר יאפשר להם להימלט ממנו ובכך להציל את חייהם. אך מערכות אלו ממלאות פונקציות נוספות, כמו למשל קריאת חירום לכוחות ההצלה וצמצום של השריפה שהחלה.
מערכות גילוי אש- כיצד הן עוזרות לנו?
חשוב מאוד לקחת בחשבון כי כיום ישנם סוגים שונים של מערכות גילוי אש וכל אחד חייב להתייעץ עם מקצוענים על מנת לברר מהי המערכת המתאימה ביותר לבניין בו הוא שוהה. המצב האידיאלי הוא חיבור של מספר מערכות שייעודן הוא גם גילוי, גם מילוט וגם כיבוי האש אשר החלה בבניין:
• מערכת המיועדת לגילוי - מערכת זו מיועדת לגילוי של השריפה ברגע בו היא מתחילה.
• מערכת כיבוי אש - המטרה של זו היא להפעיל את כל מה שדרוש על מנת לכבות או לצמצם את השריפה.
• מערכות חמצן - המטרה של מערכות אלו הוא הדאגה שתהיה אספקה נקייה של חמצן לאנשים אשר מצויים בבניין בעת השריפה, דבר אשר ימנע מהם לנשום עשן ולאבד את ההכרה וכן יאפשר להם פעמים רבות למצוא נתיב מילוט מהבניין. דבר זה נעשה לא רק על ידי מערכות הפועלות על חמצן אלא גם על ידי מערכות הפועלות על לחץ ויוצרות נתיב הימלטות ללא אש לאנשים אשר נלכדו בבניין.
• מערכות פינוי של עשן - ניתן להתקין מערכות המורכבות ממפוחים או פתחים קבועים בבניין, אשר ישחררו את העשן במקרה של שריפה.
לסיכום, ברוב הבניינים בישראל מותקנים מערכות אוטומטיות שעיקר ייעודן הוא גילוי אש והפעלת ציוד כיבוי אש על מנת לצמצם את הדליקה והנזקים עד בואם של אנשי מכבי האש.