דוחות כספיים הינם תחום אינטגראלי הכלול בתוך לימודי חשבונאות ומשמשים כמובן גם בעיסוק השוטף בשוק ההון. דוחות אלו שנועדו לתאר את מצבו הפיננסי של הארגון מופקים בסופה של כל תקופה חשבונאית, כלומר בכל רבעון, חצי ושנה כספית. ישנם ארבע סוגי דוחות בסיסיים: דו"ח מאזן, דו"ח תזרים מזומנים, דו"ח רווח והפסד, ודו"ח שינויים בהון העצמי. דוחות אלו מוגשים ביחד עם ביאורים מפורטים ומושווים לדוחות מתקופות קודמות, על מנת לאפשר מעקב מדויק אחר התפתחות מצבה הפיננסי של החברה.
מטרת הדוחות הכספיים
כאמור, מטרתם המרכזית של דוחות כספיים היא לספק מידע מקיף, מדויק ומפורט אודות מצבו הכספי של הארגון. הדוחות נועדו עבור שימוש פנים ארגוני למטרות התייעלות, וכן עבור גורמים חיצוניים כמו משקיעים ורשויות מס אשר יוכלו לקבל תמונת מצב מהימנה אודות מצבה הפיננסי של החברה. הדוחות מסייעים לכל הגורמים הרלבנטיים בקבלת החלטות כלכליות שונות הקשורות לארגון, וזאת לאור שקלול כל הנתונים הכוללים את מצבו בעבר וכיום, והצפי לעתיד.
סוגי הדוחות הכספיים ומטרתם
כאמור, קיימים ארבעה סוגי דוחות כספיים בסיסיים, כשכל דו"ח מספק נקודת מבט אחרת על מצבו הפיננסי של הארגון:
• דו"ח מאזן המעיד על נכסים, הון עצמי והתחייבויות של הארגון.
• דו"ח תזרים מזומנים המציג את זרימת המזומנים בארגון במהלכה של תקופה חשבונאית.
• דו"ח רווח והפסד המפרט את ההוצאות הפיננסיות של הארגון.
• דו"ח שינויים בהון העצמי בדגש על השקעות, פעילות שוטפת ואמצעי מימון.
למי נועדו דוחות כספיים
מעבר לצרכי פנים של הארגון משמשים דוחות כספיים גופים רבים ושונים במשק, ביניהם משקיעים בבורסה, גופים מלווים כמו ספקים או בנקים, ולקביעת גובה תשלומי מיסים מטעם רשויות המס. כמו כן, הדוחות יכולים לעניין גופים מתחרים ואת התקשורות הכלכלית. לפיכך, היכולת לכתוב, להבין ולנתח דוחות כספיים הינה בעלת חשיבות לא רק ללומדי חשבונאות אלא גם בענפים רבים אחרים העוסקים בעולם התעשייה והמסחר. לכן תחום זה נכלל גם בענפי לימוד אחרים כמו מנהל עסקים, לימודי שוק ההון ולימודי כלכלה.