בשנים האחרונות, עם העלייה החדה במצוקת הדיור החלה מגמה בולטת של שינוי ייעוד קרקע חקלאית לבנייה. יזמי נדל"ן רבים הבינו את הפוטנציאל הגלום בקרקעות החקלאיות הזולות יותר מאשר קרקעות המיועדות למגורים, והחלו לפעול.
שינוי ייעוד קרקעות הוא למעשה שימוש בקרקע במגרש לצורך מטרה שונה או מנוגדת ממה שמצוין בחוזה הקיים. השינוי מחויב להיות מלווה בבקשה אל מול הוועדה המקומית, הדנה בהיתר הבניה על פי תוכנית בניין עיר (תב"ע).
למה תהליך שינוי הייעוד של חקלאות קרקעיות משתלם?
גורמים רבים בתחום הנדל"ן יסכימו כי רכישה של קרקעות חקלאיות עשוית להניב בעתיד תשואה גבוהה, כאשר הקרקע עומדת לפני בניה. זוהי למעשה השקעה לטווח ארוך והיא אינה כרוכה בתשלומי מס רבים, למעט היטל השבחה לוועדה המקומית.
חשוב להביא בחשבון כי מדובר בתהליך ארוך טווח בו מעורבת הועדה המקומית, ובמקרים מסוימים גם הועדה הארצית. כמו כן, יש לציין כי על פי התקנה לרשות המקומית ישנה זכות להפקיע מן השטח עד כ-40% למען שטח ציבורי, למשל גנים או בתי ספר, מה שפוגע ברווחיות המצטברת של הנכס.
קצת על השלבים בדדך לשינוי ייעוד קרקע
בראש ובראשונה, הגורם המשמעותי ביותר הוא מיקום הקרקע. קרקע שממוקמת באזור עירוני ונגישה לתשתיות חשמל, דרכים ומים, כנראה שתאושר ויחל בה הביצוע בפועל באופן מהיר יותר. ישנה עדיפות לרכוש קרקע מבעלות פרטית ולא קרקע המנוהלת על ידי מנהל מקרקעי ישראל, שכן כך לבעל הקרקע תהיה שליטה מעט יותר רחבה על שלב הבניה וההפשרה. מבחינת המיסוי, אין ספק כי התרומה תהיה גדולה יותר ומשתלמת.
מומלץ לפני רכישת הקרקע להוציא רישום מלשכת המקרקעין שמאשר כי אין שום הגבלה, עיקול או שיעבוד על השטח. את תהליך שינוי ייעוד הקרקע יש לבצע מול משרד נדל"ן מקצועי, אשר ילווה את התהליך משלב רכישת הקרקע, ההפקעות והפשרת השטח לבניה.
ליווי משפטי מקצועי ואמין
משרד א. ורון יזמות מתמחה בניהול פרויקטים בתחום הפיתוח והבניה ומספק שירותים החל משלב הרעיון ועד הביצוע בשטח. כמו כן, המשרד מציע שירותי ייעוץ משפטי, חוות דעת ותהליכי גישור. מעוניינים במידע נוסף אודות שינוי ייעוד קרקעות? צרו עימנו קשר דרך אתר הבית שלנו ונשוב אליכם בהקדם האפשרי.