להיכנס לנעליים גדולות
מאת בארי בן זאב
לאחר שמונה שנים מרתקות במשק הישראלי – שנים שבהן עבר העולם טלטלה כלכלית גדולה מאוד אשר פסחה במידה לא מועטה על ישראל – החליט נגיד בנק ישראל סטנלי פישר לפרוש. מדובר בנגיד בעל שיעור קומה של אשר רשם שורה של הצלחות ובהם חקיקת חוק בנק ישראל, הורדת ריבית מהירה בתחילת משבר הסאב-פריים ואף ייצוג מזהיר של המשק הישראלי בפורומים הבינלאומיים השונים.
חלק בלתי נפרד מהצלחותיו אלו ניתן לייחס לעובדה כי מדובר בכלכלן ממעלה ראשונה אשר נהנה ממוניטין מקצועי חסר תקדים אשר זיכה אותו בהכרה גלובלית וזאת לרבות תואר נגיד השנה לשנת 2010.
עם פרישתו של סטנלי פישר ראוי לסקור את האתגרים כבדי המשקל העומדים בפני יורשו: בראש ובראשונה, המשך ייצוגה של ישראל בפורומים הבינלאומיים השונים וזאת תוך התמודדות עם ההילה החיובית שיש לפישר במכלול המוסדות הכלכליים המובילים בתבל לרבות קרן המטבע והבנק העולמי.
הנגיד משפיע על המדיניות המאקרו-כלכלית
מעבר לכך, בתור היועץ הכלכלי הראשי לממשלת ישראל – הנגיד החדש צריך להביא את הממשלה לצמצום הגרעון בצורה מושכלת וזאת מבלי לפגוע בצמיחה ומבלי לפגוע פגיעה קשה במעמד הביניים. פגיעה במעמד הביניים עלולה לגרום לכך שחלק לא מבוטל מהאזרחים המשתייכים למעמד הביניים יתדרדרו לסף העוני. ניהול התקציב בפועל מצוי בידם של אגף התקציבים של האוצר ושל שר האוצר בעצמו אך מטבע הדברים לכל הנגידים הייתה השפעה על המדיניות המאקרו-כלכלית של ממשלת ישראל. שסטנלי פישר שהיה הדומיננטי שבהם הראה את החשיבות של תפקיד הנגיד בעיצוב מדיניות מאקרו בלכלית.
האתגר הנוסף שיוטל על הנגיד הבא הוא ניהול מושכל של מדיניות הריבית של בנק ישראל. מצד אחד אמורה מדיניות הריבית לעודד תעסוקה וצמיחה – ומצד שני – למנוע אינפלציה. לדאובננו, הייתה למדיניות הריבית השפעה לא קטנה על העלייה במחירי הדיור של השנים האחרונות. למען הסר ספק, ניהול נכון של מדיניות הריבית הוא קריטי לעתידו של שוק הנדל"ן.
מדיניות הריבית משפיעה במישרין על היחס שבין הדולר לשקל – כאשר בשנים האחרונות קידם הנגיד רכישה מסיבית של עשרות מיליוני דולרים וזאת על אף הביקורת הציבורית שנמתחה עליו בהקשר זה. כיום, עומדות לזכותה של מדינת ישראל יתרות מט"ח גבוהות – דבר מבורך נוכח אי הוודאות הפוליטית והכלכלית שבה נמצאות כלל מדינות תבל – ובכלל זה גם ישראל.
לבסוף, אחד מתפקידי המפתח של כל נגיד באשר הוא הוא לדאוג ליציבותם של הבנקים בישראל שכן ההיסטוריה הכלכלית מלמדת אותנו כי כאשר הבנקים נפגעים – המשק כולו סובל. בזכות העובדה שלאורך השנים היה סטנלי פישר בבחינת סמכות מקצועית עליונה הרי שהוא הצליח למנוע משורה של חברי כנסת פופוליסטיים לחוקק חוקים שהיו פוגעים בבנקים – ובכך הוא תרם הן לשמירה על יציבות הבנקים והן ליציבות המשק. עבור הנגיד החדש שייכנס לנעליו – תהיה זו משימה קשה שבעתיים.
ברור שעל אף כל השבחים המוצדקים לפישר, לא כל הבעיות הכלכליות של מדינת ישראל נפתרו במהלך כהונתו – ויותר מכך – בחלק מהתחומים כמו שוק הנדל"ן נרשמה גם הרעה. אני מאמין שכדי למלא את החלל שנפער עם עזיבתו, יהיה על מחליפו של סטנלי פישר להיות איש מקצוע עצמאי שיבין את הקשר שבין ההחלטות שמתקבלות במאקרו לבין הנעשה במציאות שאנו רואים במיקרו.
בארי בן זאב - לשעבר בכיר בהנהלת בנק הפועלים וכיום מספק שירותי ייעוץ ואסטרטגיה עסקית לחברות ישראליות
בזירה הבינלאומית ולמשקיעים בארץ ובחו"ל.
בארי בן זאב צבר במהלך הקריירה ניסיון רב בתחום עסקאות הנדל"ן וליווה יזמים, משקיעים ורוכשים בעשרות פרויקטים בישראל ובחו"ל.
פרטי קשר:
אימייל: barry@woolfson-c.com
טלפון: 0544-976500