לא צריך להיות גאון בתחום הנדל"ן כדי להבין שחוקי המשחק בתחום השתנו, במידה לא מבוטלת, בשנים האחרונות. מחירי הדירות המאמירים מקשים על רכישת דירה, במיוחד בערי המרכז הגדולות. האם הפתרון שיפיח רוח חדשה בתחום הבנייה הוא הפשרת קרקעות חקלאיות?
מאפייני ההשקעה בקרקעות חקלאיות
כצעד ראשון, ראוי להבין מהי בכלל קרקע חקלאית להשקעה. ברמה הכללית, זהו הליך שבו רוכשים קרקע חקלאית באזור מסוים בישראל, וזאת מתוך מטרה להפשיר אותה בשנים הבאות: כלומר, לשנות את ייעודה – כשאחת המטרות העיקריות היא מגורים. מכאן, ברור מדוע השקעה בקרקע חקלאית יכולה לחולל תמורות חיוניות בהחלט בתחום הבנייה בישראל.
חשוב לזכור שהליך רכישת קרקע חקלאית והפשרתה זול בעשרות מונים מאשר רכישת קרקע שמיועדת, משלב ראשוני, למגורים. לכן זוהי גם השקעה כלכלית בעלת תמורות חיוביות בכל קנה מידה: אדם יכול לרכוש קרקע, ולהימנע מהשתעבדות למשכנתאות בהיקף ענק, שיכניסו אותו לבור כלכלי ממנו קשה מאוד לצאת. לעומת זאת, ברגע שהקרקע החקלאית תופשר כבר למגורים, צפוי ערכה לעלות פי שניים לפחות.
מצב הקרקעות בישראל
סיבה נוספת שמביאה לפופולריות של השקעה בקרקע חקלאית בישראל נוגעת להיצע הקיים בה. דומה כי כל חלקה טובה בישראל, בייחוד בערי המרכז, מוסבת בשלב מסוים לפרוייקט מגורים. לעומת זאת, באזורים סמוכים, ובכל חלקי מדינת ישראל, קיים היצע מרשים של קרקעות לחקלאות. לכן המעוניינים ברכישת קרקע חקלאית להשקעה יכולים לבחור במגוון רחב של קרקעות, בהתאם לצרכים ולרצונות שלהם.
המלצה של מומחים שונים בתחום היא לבחור קרקע חקלאית להשקעה שתהיה ממוקמת במיקום סביר בסמוך לערים מיושבות בישראל. זאת מכיוון שקרקעות אלה הן בעלות סיכוי גבוה בהחלט להיכנס לתוך אחת מתכניות הבנייה והפיתוח של האזור, קרי, לקבל את אישור ההפשרה המיוחל. בכך, יישובים או ערים בישראל יכולים להתפתח בשיעור משמעותי: זוהי גם הסיבה שתכניות מתאר רבות בישראל מתייחסות לגידול משמעותי באוכלוסייה בטווח של העשורים הקרובים – לא פעם, הכול מתחיל מאותן קרקעות שמופשרות.
האם המפתח להתאוששות תחום הנדל"ן בישראל נמצא בידיהן של הקרקעות החקלאיות? ייתכן מאוד שכן. אבל כבר היום אין ספק שהן כוללות בתוכן יתרונות רבים, בעלי השפעה בלתי מבוטלת על המגורים בישראל.
הכותב הוא אורן קובי – מנכ"ל לנדמרק.
השקעה בקרקע חקלאית? צרו קשר:
רחוב ברקוביץ 4,
מגדל המוזיאון ק-16, תל אביב