בעבר, מרבית האנשים שנדרשו לתכנן מטבח ביתי השתמשו בשירותי אדריכל או עיצוב. מאחר ולרובנו אין ידע מקצועי בתחום ורובנו גם לא לקחנו את העניין של תכנון מטבח בצורה רצינית, העדפנו להשאיר את התכנון לידיים מקצועיות. כיום, המצב שונה, בזכות כלים מסוימים אנחנו יכולים לתכנן את המטבח בעצמנו.
זה מתחיל בקורסי עיצוב ותכנון שמיועדים לחובבי התחום. בקורסים אלו אפשר ללמוד על תכנון מטבחים מסוגים שונים, עיצובם ואף למעלה מכך. בקורסים מקבלים כלים שונים שעוזרים רק לשימוש עצמי אומנם, אך הם יכולים לשרת אותנו בעת בניית בית חדש או שיפוץ בית ישן.
כלי נוסף, שהתחלנו לגלות בשנים האחרונות הן תוכנות ואתרי עיצוב שונים שמאפשרים לנו לבצע הדמייה של המטבח אותו אנחנו רוצים. באתרים מסוג זה, אנחנו נעזרים בכלים שונים שעוזרים לנו לתכנן את המטבח על פי המידות של המטבח שלנו, עוזרים לנו לעצב אותו על פי הצרכים שלנו וכך אנחנו מגיעים עם התוצאות אל הנגר או אל הקבלן והם בונים לנו מטבח בהתאם. רשתות מטבחים עובדות עם תוכנות מסוג זה ומציגות לנו את מטבח החלומות שלנו כאשר הן רוצות למכור לנו.
השאלה הגדולה היא , למה להתייחס כאשר אנחנו עובדים על תכנון מטבחים?
ובכן, הנקודה המהותית ביותר היא השטח. עלינו לדעת לחלק את השטח שיש לנו בצורה נכונה. מטבחים אמורים לכלול 3 אזורים עיקריים, אזורי אחסון, אזורי עבודה, אזורים למוצרי חשמל. ברוב הבתים היום, האזור הרביעי, אזור האכילה, נמצא מחוץ למטבח. עלינו לדעת לחסוך באיזורים אלו על מנת שנוכל להשתמש בהם באופן אופטימאלי.
שתי דוגמאות קלאסיות לתכנון מטבחים בצורה חכמה מבחינת אחסון הן, הראשונה, אחסון חפצים לא נדרשים בשטחי אחסון מחוץ למטבח, למשל חדר מזווה או ארונות אחסון במרפסת ליד המטבח. השנייה, הקמת ארונות ומגירות שמצד אחד יאפשרו אחסון נכון ומצד שני לא יצרו תחושה קלסטרופובית.
עוד נקודה חשובה בה מתעמקים במטבחים מעוצבים ומתוכננים נכון, הן משטחי עבודה. המשטחים צריכים להיות קרובים לתנור ולכיור מחד ומאידך לא לתפוס מקום לדברים אחרים. המשטחים יהיו בנויים על עץ על מנת שלא נפגע בשיש אך מנגד צריך לדאוג שלא יירטבו ויהרסו.
לסיכום, כאשר חושבים על תכנון מטבחים, צריך לקחת נקודות רבות למחשבה, לשם כך הלכתם לקורס בתחום לא?