אנשים שונים עוברים ניתוחים פלסטיים מסיבות שונות. חלקם עוברים את הניתוח בשל סיבות אסתטיות גרידא, כגון הרצון לחזה גדול יותר ושופע יותר, הצמדה של האוזניים והפיכתן לפחות בולטות ומטרידות, שאיבת שומן או מתיחת בטן על מנת שהמטופל יראה רזה וחטוב יותר.
הצורך האישי לשנות את מראה הגוף על מנת להפוך אותו לאסתטי יותר בעיני המטופל, הוא לגטימי לחלוטין ויש אנשים שעבורם הניתוח הפלסטי, למרות שהיה אסתטי במהותו ולא ניתוח שיש חובה לעבור אותו, הצליח להביא לשינויים חיוביים מהותיים בחייהם של המטופלים מבחינות פסיכולוגיות ואפילו חברתיות ותפקודיות.
אנשים אחרים עוברים ניתוחים פלסטיים בשל סיבות רפואיות. למשל, ניתוח אף פלסטי שיש לעבור בשל מחיצת אף סתומה הגורמת לבעיות נשימה או ניתוח הקטנת חזה המומלץ בשל מגוון בעיות בריאותיות הנוצרות בעקבות החזה הגדול, כמו עקמת, כיפוף הכתפיים, כאבי גב ועוד.
ניכר כי לרוב היחס לניתוחים פלסטיים משתנה אצל המטופלים בהתאם לסיבה שבשלה עברו את הניתוח. כך, מטופלים אשר עוברים ניתוחים פלסטיים בשל סיבה אסתטית, משמע עקב רצונם להיראות טוב יותר ולשנות את המראה שנתן להם הטבע, לרוב אינם מדברים על הניתוח בפרהסיה ואינם מספרים עליו לכל מי שמוכן לשמוע. הניתוח נעשה בצניעות גדולה יותר, כאשר המעורבים בדבר הם בעיקר משפחה וחברים תומכים. במידה ואותם מטופלים יפגשו באנשים חדשים בעתיד יקח ככל הנראה זמן מה עד שיספרו להם שעברו ניתוח פלסט והאף שלהם הוא לא האף איתו נולדו.
לעומת זאת, מטופלים אשר עוברים ניתוחים פלסטיים בשל סיבות רפואיות וממש הולכים לחדר הניתוח יחד עם רופאם האישי הממליץ בחום על הניתוח הפלסטי מרגישים לא פעם פחות אשמה (אם ניתן לכנות כך את הרגש) על השינוי שהם עושים בגופם. לדוגמא, בחורה שעל מנת להציל את עצמה מגנטיקה של סרטן השד עושה ניתוח כריתה של השדיים ומייד לאחר מכן שחזור שלהם ותוך כדי גם הגדלה של החזה תרגיש יותר בנוח עם הטיפול והשינוי האסתטי שכן זה לא באמת שהיא רצתה בו, החיים הובילו אותה אליו.
היחס השונה של המטופלים לניתוחים פלסטיים כמובן אינו גורף ולא כל מי שעבר ניתוח מטעמים אסתטיים מרגיש כי עליו להסתיר את הניתוח או לפחות לא להתהדר בו, ולא כל מי שעבר ניתוח פלסטי בגין סיבות רפואיות מתהדר בו ומדבר עליו.
התחושות השונות אשר מלוות אנשים העוברים ניתוחים פלסטיים יכולות לנוע החל מרגשות שליליים יותר כמו בושה או אשמה בשינוי שהם מעוניינים לבצע בגוף ועד לרגשות חיוביים כמו תעצומות נפש, התחדשות, שמחה, לידה מחדש וכדומה. לרוב, מי שמחליט לעבור ניתוח פלסטי שואל את עצמו מגוון שאלות קשות מבחינה פסיכולוגית על היכולת שלו להינות מגופו כפי שהחוא נולד איתו. אנשים אשר שלמים עם התחושה כי ניתוח פלסטי יכול להטיב איתם מבחינה אסתטית ורגשית ויכול לסייע לדימוי הגוף ולביטחון העצמי שלהם אינם זקוקים לאישור החברה לעבור את הניתוח ולכן הם גם לא מבקשים אותו.
התחושה השלמה לאחר הניתוח מעמידה את המטופל במקום בו הוא לא פונה ומספר לסובבים אותו על הניתוח כי אולי הוא כלל לא זקוק לדעתם או שהיא אינה מעניינת אותו. ולכן אולי זו לא תחושת האשמה או הבושה שמונעות את השיח על הניתוח הפלסטי, אלא תחושות אחרות, חיוביות יותר.
מדובר בדיון מעניין שניתן לבחון אותו מזוויות נוספות.