ילדים ומבוגרים המאובחינים כסובלים מפזעלה מחפשים אחר דרכים שונות לטפל בתופעה. רבים שומעים על ניתוח לתיקון פזילה, אך לא כולם מעוניינים לבחור בניתוח כאופציה ראשונה לטיפול.
פזילה נגרמת בשל בעייה בשרירי העין, כאשר העיניים אינן מקבילות האחת לשנייה, משמע כאשר עין אחת מתמקדת על אובקייט מסויים העין השנייה אינה מקבילה לה מבחינת זווית המבט.
ישנם שישה שרירים בכל עין אשר מזיזים את גלגל העין. במידה וחלק מהשרירים ארוכים או קצרים מידי באחת העיניים נוצרת פזילה. ניתוח לתיקון פזילה אשר משנה את אורך השרירים בהתאם לאבחון הבעייה הוא האופצייה המוכרת ביותר לטיפול. כמו כן לניתוח זה אחוזי הצלחה גדולים ביותר, במיוחד לאחר שהטכנולוגיה השתכללה וכיום היא מאפשרת, לפחות אצל מבוגרים, לשנות ולעשות תיקונים קטנים במראה העיניים לאחר הניתוח במידה והרופא אינו מרוצה לחלוטין.
לפיכך, כאשר מאובחנת פזילה אחת ההצעות הראשונות אם לא הראשונה שבהן היא לעבור ניתוח לתיקון פזילה. אולם, מי שאינו מעוניין לעבור את הניתוח מסיבותיו שלו (ילד צעיר מאד, חשש כללי מניתוחים, חשש מהמחשבה על ניתוח בעין ועוד) יכול לנסות ולטפל בבעיה באמצעות טכניקות שאינן ניתוחיות.
השיטות לטיפול בפזילה שלא באמצעות ניתוח כוללות כיסוי של העין החזקה ברטייה בניסיון לחזק את שרירי העין החלשה, הרכבת משקפיים מיוחדים והאופצייה הנוספת בה עושים שימוש לאותה מטרה הוא שימוש בטיפות עיניים מטשטשות לעין החזקה.
שלוש האופציות מביאות לכך שלעין החלשה אין הרבה ברירה אלא לתפקד כמה שיותר טוב ולשלוח שדרים כמה שיותר מדוייקים למוח. הדבר גורם להתחזקות שלה ולשינויים בשרירים שמחזיקים את גלגל העין ומכוונים את העין, עד לתיקון והגעה למצב בו שתי העיניים מקבילות.
שיטות אלו ממושכות יותר ממעבר של ניתוח וכן אין לדעת כמה יצליחו. ככלל ככל שהמטופל צעיר יותר יש יותר סיכוי לעשות שינוי במצב ללא ניתוח, אך גם מטופלים צעירים יכולים להיות מספר חודשים בטיפול ללא שיפור משמעותי.
לרוב, אם לאחר תקופה אין שינויים נצפים במראה העין והפזילה אינה מצטמצמת או נעלמת יציע רופא העיניים לשקול שנית מעבר של ניתוח בשרירי העין.
אנשים המתנגדים לחלוטין למעבר של ניתוח יוכלו להמשיך ולחזק את שרירי העין החלשים באמצעות תרגילים שונים ושימוש ממושך באמצעים המחייבים אותה לתפקוד גבוהה. סביר להניח כי יהיה שיפור כלשהו בראייה ובמראה האסתטי של העין והפזילה שאולי היתה בולטת תהפוך בולטת פחות.
בכל מקרה הטיפול צריך להיות מלווה על ידי רופא עיניים המכיר את אופן הטיפול הלא ניתוחים בפזילה ויכול ללוות את המטופל ומשפחתו ולקדם אותו באמצעות המשך טיפול מותאם. כמו כן על רופא העיניים לדווח למטופל באמינות על התקדמותו בטיפול ועל הצפי להמשך.