בהמשך למאמרים קודמים באותו נושא, אני בא לטעון במאמר שלהלן, שכל זוג שמקיים מערכת יחסים זוגית, חייב, החל משלב מסוים של הקשר, לעשות הסכם ממון. הסכם הממון חייב לקבל את אישורו של בית המשפט ( ולא של הנוטריון, בדרך כלל ).
אני כותב את המאמר כתוצאה ממפגשים ומשיחות רבות עם בני זוג, המגיעים אלי כדי לבחון את האפשרות לערוך להם הסכם ממון. הבלבול שקיים בתחום הזה הוא רב, ונובע בעיקר מהמצב הלא מוגדר, של המסגרת הזוגית הזו, המתקראת "ידועים בציבור". הסכם ממון ידועים בציבור ייבחן לאור התשובה לשאלה הזו.
לא כל זוג, הגר ביחד, עונה להגדרה של "ידועים בציבור". ניקח לדוגמא זוג אוהב, הנמצא בשנות העשרים המוקדמות לחייהם, סטודנטים, מתגוררים כל אחד בבית הוריו, נפגשים ומקיימים יחסי מין, נוסעים לטייל ביחד בארץ ובחו"ל, האם הזוג הזה עונה להגדרה של "ידועים בציבור".
האם מעמדו והמסגרת שהזוג בדוגמא הנ"ל מקיים, דומה למסגרת ולמערכת שמקיים זוג נשוי?
הרעיון של "ידועים בציבור", הוא בתמצית, ומבלי לסבך אתכם הקוראים, בשלל ההלכות המשפטיות הקימות בעניין, ( חלקן סותרות האחת את השנייה ), הרעיון הוא שה"ידועים בציבור" חיים כמו ה"נשואים".
במלים אחרות, שכל ההבדל ( כמעט ) מסתכם בחתונה. שהזוג הנשוי, והזוג החי כידועים בציבור, מנהלים אורח חיים דומה, אותו דבר, כמעט זהה, למעט עניין החתונה. ככל שניתן לומר שאורח החיים של הידועים בציבור, דומה לאורח החיים של הזוג הנשוי, כך תהיה הנטייה המשפטית לראות ולהכיר בזוג שלא נישא, כזוג לכל דבר ועניין, כ "ידועים בציבור", אפילו שהזוג הזה מעולם לא התחתן.
ולכן השאלה המוקדמת, לגבי כל זוג החי בחברות ואהבה, האם אתם מקיימים אורח חיים הדומה לאורח החיים הזוגי, של הזוג הנשוי.
ככל שאתם רחוקים יותר, על פי מהלך החיים שלכם, מהדמיון לחיי הזוג הנשוי, כך ניתן לומר שאתם אינכם עונים להגדרה של "ידועים בציבור".
אם אינכם ידועים בציבור, אתם לכאורה לא צריכים הסכם ממון. מה ששל כל אחד מכם, שייך לו, מה שיירכש בעתיד על ידי כל אחד מכם, יהיה שייך למי שרכש את זה, והדברים לעולם לא יתערבבו. אין חשש שמישהו יטען ( ויצליח ) לזכויות ברכוש של האחר. ואז לכאורה, גם אין צורך בהסכם ממון.
אבל, האמנם כך? האם באמת אין צורך, במקרה האמור לעיל, להסדיר את העניינים בהסכם ממון?
הגם שמבחינה משפטית התשובה ניתנה לעיל, ברור שכדאי לכל זוג לערוך הסכם ממון, ולו כדי למנוע הגשת הליכי סרק לבתי המשפט ( שיתישו אתכם ).
אני לא טוען שכל זוג, שרק הכיר, שחי בנפרד, שמנהל חשבון בנק ניפרד, שחי על פי הכנסתו הוא, חייב לערוך הסכם ממון, בשלב הזה של הזוגיות שלו.
אבל זוג שגר ביחד, תקופה העולה על כשנה, ההכנסות מהעבודות נכנסות לחשבון בנק אחד, מאותו חשבון משולמות ההוצאות שלהם ונרכשים גם הדברים האישיים שלהם, זוג כזה- חייב לערוך הסכם ממון, שאם לא כן, הזוג הזה צפוי לעת פרידה, ולמרבה הצער, להליכים משפטיים מרים ויקרים, שהסכם ממון יכול היה ליתרם.