חפש מאמרים:
שלום אורח
23.12.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

איך להתמודד עם ביקורת עצמית?

‏יום שלישי, 25 בדצמבר 2012 התפתחות אישית

איך להתמודד עם ביקורת עצמית?
לפני מספר חודשים צפיתי בסרטון קצרצר של אחד המורים הרוחניים שהשפעתם עליי הייתה הגדולה והמשמעותית ביותר – אקהרט טול. בסרטון הזה רואים את אקהרט מקבל שאלה בכתב ממישהו שנחשף לתכנים שלו. השאלה הייתה: "איך זה מרגיש להיות אקהרט טול?" (במילים אחרות: כאדם מואר, כיצד אתה חווה את עצמך?). תשובתו החלה בכך שזה מאוד קשה לתאר מכיוון שאין יותר מדי מה לתאר. "יש פשוט תחושה של הכרה חובקת כל, איזשהו מרחב של מודעות, חלל...ישנה זהות חיצונית (צורה), אבל היא בפריפריה". ואז הוא סיים עם משפט שלדעתי ממחיש יותר מהכל את התשובה לשאלה. משפט שיצר הפוגה במוחי וגרם לי לחוש השראה ולחייך בפליאה. הוא אמר: "...אבל אין לי דעות על עצמי".

תארו לעצמכם כמה נפלאים היו חייכם, אם לא היו לכם דעות על עצמכם. הרי אם יש לנו דעות על עצמנו, זה אומר שהתפצלנו לשניים: אני ועצמי. פיצול שמוליד אשליה ולכן מאוד מכאיב. לעומת זאת, ברגע שאין לנו יותר דעות על עצמנו, אנחנו אחד. וכשאנחנו אחד, מסתיימת המלחמה הפנימית, מסתיים הקונפליקט. כשזה קורה, אפילו ביטוי כמו "החיים שלי" כבר אינו נכון מיסודו. החיים הם לא שלכם. אתם החיים. ברמה החיצונית, אתם מופיעים זמנית כצורת חיים אחת מיני רבות ובמהותכם אתם החיים בכבודם ובעצמם.

להגיע למצב הזה של הארה, של להיות אחד, מצב חסר אגו, מצב שבו אין לכם יותר דעות על עצמכם – זה ברוב המקרים דורש תרגול רוחני עקבי ומתמשך שמצריך מאיתנו סבלנות, התמדה, נחישות וכמובן הדרכה מקצועית. אבל בינתיים, בדרך לשם, בחיי היום יום שלנו, אנחנו נאלצים להתמודד עם השופט הקשוח שנמצא בתוך הראש שלנו. שופט שלעתים אין לו שום רחמים והוא קוטל אותנו בביקורת קשה ונוקבת. זה סוחט מאיתנו כמויות עצומות של אנרגיה ומטיל עלינו עננות כבדה של רצינות יתר ושל תסכול.

ייתכן שחלקכם חושבים: "מה רע בביקורת עצמית? הרי ככה אפשר להתקדם ולהשתפר". יש בזה משהו נכון (כפי שגם נראה בהמשך), אבל ברוב המקרים הנטייה של בני האדם היא לשפוט ולבקר את עצמם (וכל דבר אחר כמעט) באופן כפייתי, מוגזם וקיצוני יותר מהרמה הבריאה. וככל שגדלה הביקורת, ככה מתחזקת תחושת ההפרדה. ההפרדה בינינו לבין עצמנו, בינינו לבין אחרים, בינינו לבין העולם, בינינו לבין אלוהים. וככל שגדלה ההפרדה, כך מתעוותת תפיסת המציאות שלנו, האשליה מתחזקת והסבל גובר.

אז איך אפשר להתמודד עם כל הביקורת העצמית הזו? הרהרתי קצת בשאלה הזו ומתוך ההרהור הזה עלו כמה עצות שיכולות לעזור לכם:

הצעד הראשון – קבלו את זה שישנה ביקורת

ראשית, עליכם לקבל לחלוטין את העובדה שבתוך ראשכם שוכן לו הרגל מנטאלי לשפוט ולבקר כל דבר (וגם את עצמכם כמובן). למה לקבל? מפני שאם תבקרו את עצמכם על כך שאתם מבקרים את עצמכם, הרי שהביקורת העצמית התגנבה מהדלת האחורית ועכשיו היא ממשיכה לגדול ולהתעצם. אם אתם אומרים לעצמכם: "אוף, למה אני עושה את זה? אני לא אמור לבקר את עצמי", אתם רק מוסיפים אש למדורת הויכוח הפנימי. ביקורת היא צורה מסוימת של חוסר קבלה, של התנגדות. ואי אפשר להתמודד עם חוסר קבלה באמצעות עוד חוסר קבלה. הדרך השפויה להתמודד עם חוסר קבלה מתחילה בקבלה ולכן במקרה הזה, עליכם לקבל את העובדה שיש בכם הרגל לבקר.


הצעד השני – זהו את החלק שמבקר, אך אל תזדהו איתו

במקביל לקבלה של ההרגל לבקר, חשוב שלא תיקחו את זה באופן אישי. פשוט קבלו את העובדה שמדובר בהרגל מנטאלי שטמון בתודעה האנושית. זה מה שזה, זה לא משהו רע וזה לא משהו טוב, זה בסך הכל הרגל. ולהרגל הזה יש כוח עצום שמבוסס על שני מנועים עיקריים: הראשון הוא הוותק שלו – מספר השנים שהוא קיים בכם בפרט ובתודעה האנושית בכלל, נותן לו אלמנט של מינוף.

המרכיב השני הוא הזנה. בכל פעם שאתם מזדהים עם הקול שמבקר, אתם מזינים אותו, מאכילים אותו, נותנים לו עוד כוח ועוד זמן לחיות בתוכם. אבל המבקר הזה הוא לא אתם. הוא שייך לחלק החושב שבכם, לפונקצית החשיבה. הסיבה שבגללה אתם מרגישים לעתים שזו ממש ישות עצמאית וחושבים שמדובר בכם, היא הנטייה שלכם להזדהות איתו ובכך להזין אותו. אבל ברגע שאתם מזהים את אותו הרגל, מתבוננים בו ורואים אותו בדיוק כפי שהוא- הרגל מנטאלי, דפוס חשיבה – אז אתם כבר לא מזינים אותו. ומה קורה אז? הוא נחלש, מאבד לאט לאט מכוחו. עכשיו הוא חי רק על בסיס כוח העבר, כוח הוותק שלו, אבל לא לעוד הרבה זמן.


הצעד השלישי – הפכו תלונות לבקשות

במקרים רבים, ובמיוחד באותם מקרים שבהם אנחנו מרגישים שהביקורת העצמית משתלטת עלינו והופכת כפייתית, רצוי מאוד לקחת דף ועט לרשום את התלונות. צעד זה חיוני גם במקרים שבהם חשוב לנו לקבל משוב ולהשתפר. לדוגמא: כשמפתחים מיומנות מסוימת בתחום המקצועי או בכלל. אז מה עושים? פשוט רושמים את כל התלונות על הנייר, נותנים לביקורת לזרום בחופשיות אל הנייר ולהביע את עצמה. לאחר מכן, כדאי לסנן את רשימת התלונות ולברור מתוכן רק את אלו שבאמת עשויות להועיל, הן לטובתכם האישית והן לטובת הכלל.השאירו בצד את התלונות הקטנוניות, אלו שלא בהכרח פוריות. ואת התלונות שבאמת עשויות להועיל, הפכו עכשיו לבקשות שאתם מפנים לעצמכם. אפשר להיעזר בכותרת: "מה בפעם הבאה אעשה באופן אחר?" ואז לרשום את הבקשות. או לחילופין, אפשר להשתמש בפתיח: "בפעם הבאה אעשה כמיטב יכולתי כשזה נוגע ל...."


הצעד הרביעי – התאמנו בקבלת אנשים ומצבים כפי שהם

ברוב המקרים, פחות קשה לנו לקבל אנשים אחרים ומצבים, מאשר את עצמנו. עם עצמנו אנחנו נוטים להיות קשים יותר בדרך כלל. אבל ככל שנלמד יותר לקבל אנשים ומצבים ולהפסיק להזדהות עם הקול הביקורתי כשמדובר באנשים ובמצבים, אז הדבר יקל עלינו גם בהתמודדות עם ביקורת עצמית. לכן, לפעמים זה יעיל יותר להתחיל להתאמן בקבלה של האחר לפני שאנחנו עוברים לאימון בקבלה עצמית. ברור לחלוטין שלא מדובר במשימה פשוטה, אבל זה עניין של תרגול סבלני. במסגרת הצעד הזה, ניתן להיעזר בשאלה: "מה אם ארשה לאדם הזה או למצב הזה להיות כפי שהוא?" או "איך ארגיש אם לכמה רגעים אסכים לכך שנכון לעכשיו זה המצב או זוהי התנהגותו של האדם הזה?". אגב, ניתן להשתמש בצעד הקודם (השלישי) גם מול אנשים אחרים. כלומר, לסנן תלונות ולהפוך תלונות עיקריות שיש לכם כלפי התנהגותם לבקשות עיקריות שאתם רוצים לבקש מהם.

שיהיה לכם בהצלחה,
יואב זילכה

אהבתם את המאמר? שתפו את האנשים היקרים לכם.
רוצים ליהנות מתכנים, מכלים ומסרטונים מעוררי השראה וגם לקבל במתנה את "המדריך לטרנספורמציה" שיאפשר לכם לגלות מה עוצר אתכם ולהמריא לדרך חדשה בחייכם? לחצו כאן עכשיו!

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

לחיי ההצלחה שלך! יואב זילכה

יואב זילכה הוא מייסד Mentor Me ומדריך אנשים לצמיחה רוחנית כבסיס להצלחה בחיים ובעסקים ולחיים עשירים בכל המובנים!

אהבתם את המאמר? שתפו את האנשים היקרים לכם.
רוצים ליהנות מתכנים, מכלים ומסרטונים מעוררי השראה וגם לקבל במתנה את "המדריך לטרנספורמציה" שיאפשר לכם לגלות מה באמת עוצר אתכם ולהמריא לדרך חדשה בחייכם? לחצו כאן עכשיו

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת יואב זילכה

מאת: יואב זילכהאימון לאיכות חיים04/02/131382 צפיות
לפני מספר ימים, בעודי יורד מהבניין בו אני גר בדרכי לפגישה, התחלתי לשמוע צעקות במורד הרחוב. אישה אחת צרחה על איש אחד שחנה את רכבו באחת החניות הקרובות לבניין שלה. היא השליכה עליו את כל הקללות האפשריות ואפילו בשלב מסוים היא אמרה לו שאם הוא לא מפנה את האוטו שלו מיד, היא תבעט לו בביצים. מהיכרות שטחית ביותר של האישה הזו, לדעתי אין לה אפילו רכב. מה גם שהחניה בה האיש חנה, אינה חניה שמורה של אף אחד!

מאת: יואב זילכהאימון לאיכות חיים04/02/131521 צפיות
בסוף המאמר הקודם ("מתי בפעם האחרונה בכית מהתרגשות חיובית?") הבטחתי לתת לכם תהליך פשוט שיסייע לכם לגלות מהן 5 התשוקות הגדולות ביותר שלכם. אז הנה אני עומד בהבטחה שלי...אני רוצה לחשוף בפניכם 3 שלבים פשוטים שיאפשרו לכם לצלול פנימה אל תוך הלב ולהבין מה אתם באמת רוצים מהחיים.

מאת: יואב זילכהאימון לאיכות חיים04/02/131325 צפיות
צפייה בטלוויזיה נחשבת לפעילות די נדירה בחיי, אלא אם כן מדובר בסרטים מעוררי השראה או בתוכניות ערכיות שניתן ללמוד מהן דבר או שניים. לאחרונה, מצאתי את עצמי עומד ומזיל דמעות בעודי צופה בילדים קטנים שמוציאים מעצמם קולות גדולים בבית הספר למוסיקה. איך אפשר שלא? אני לא יודע מה איתכם, אבל הלב שלי לא יכול לעמוד בפני כישרון טהור ותמימות של ילד שמבחינתו "הכל אפשרי" זה לא רק סיסמא או קלישאה.

מאת: יואב זילכהאימון לאיכות חיים04/02/131397 צפיות
בטח כבר שמעתם אותי יותר מפעם אחת מדבר על החשיבות של השראה בחיינו. היום בחרתי לכתוב לכם על אחד ההרגלים האהובים עליי, הרגל שזיהיתי אותו אצל הרבה אנשים מצליחים. הרגל חשוב שיכול להצית את ליבנו בכל פעם מחדש ולעורר בנו את ההשראה לה אנחנו זקוקים בעקביות. ההרגל הזה נקרא "שיחות משמעותיות" והוא התבהר לי מאוד כאשר יום אחד נתקלתי במשפט הבא: "מוחות קטנים מדברים על אנשים, מוחות ממוצעים מדברים על אירועים, מוחות גדולים משוחחים על רעיונות".

מאת: יואב זילכההארה04/02/132199 צפיות
כשהייתי בן 16 גיליתי תופעה מדהימה בעת שביליתי שעות רבות בעבודתי כאורז בסופרמרקט. כן כן, זו הייתה אחת העבודות הראשונות שלי. 3 פעמים בשבוע, לאחר שהלימודים הסתיימו, הייתי נוסע לסופרמרקט (שעד היום נמצא ברחוב ארלוזורוב בתל אביב), עומד ליד הקופאית ואורז לאנשים את המצרכים שלהם בשקיות. בהתחלה שנאתי את העבודה הזו, הגעתי מהר מאוד למסקנה שלאנשים יש הרבה הערות וזה כלל לא משנה על מה. אבל זו לא הייתה התופעה המדהימה שגיליתי...

מאת: יואב זילכהאימון לרוחניות04/02/131460 צפיות
אתגרי החיים לא פוסחים על אף אחד. זאת למרות שאנחנו מאוד אוהבים להפוך אותם לבעיות אישיות ומיוחדות שיש רק לנו (זה עושה טוב לאגו שלנו). אבל המציאות היא שבמוקדם או במאוחר, כל אחד מאיתנו נאלץ להתמודד עם אתגרים מסוימים: אתגרים פיננסיים, אתגרים בריאותיים, אתגרים במערכות יחסים ועוד. אחת השאלות הפופולאריות ביותר של כל אותם אנשים יקרים שעולים על המסלול של צמיחה רוחנית, היא: "איך אפשר למצוא שלווה פנימית ולהישאר עם שלווה, תוך כדי התמודדות עם אתגרי החיים?"

מאת: יואב זילכהמדיטציה04/02/131853 צפיות
טיפות הגשם זולגות על החלון כמו דמעות, רוחות נושבות, רעמים וברקים, העצים זזים, העלים נושרים ואני מתבונן בכל זה ופתאום נזכר שגם לנו יש מזג אויר- מזג אויר פנימי. מחשבות, רגשות, תחושות, מצבי רוח – כל אלה הם ביטויים של אותו מזג אויר פנימי. ובדיוק כמו טבעו של מזג האוויר שבחוץ, כך טבעו של מזג האוויר שבפנים: ארעי, חולף, משתנה כל הזמן.

מאמרים נוספים בנושא אימון לאיכות חיים

מאת: בנימין קלינגראימון לאיכות חיים30/08/214242 צפיות
קנסות מינהליים עיריית תל אביב-יפו מפעילה צעדי אכיפה מינהליים ומשפטיים כנגד עבירות על חוק התכנון והבנייה ובכלל זה עבודה אסורה או שימוש אסור בנכס. ב-20 בדצמבר 2018 נכנסו לתקפן תקנות העבירות המינהליות [קנס מינהלי - תכנון ובנייה] תשע"ח 2018. על פי תקנות אלו, ניתן יהיה להטיל קנסות מינהליים על עבודה אסורה, שימוש אסור ועל אי קיום צווים מינהליים להפסקת עבודות או להפסקת שימוש.

מאת: דרור אטריאימון לאיכות חיים23/01/193289 צפיות
הבנק מסרב למשכנתא? הלכתם לבנקים ולא מצליחים לקבל משכנתא? אני האיש שלכם! צריכים מומחה שייכנס לתוך הנעליים שלכם וישיג עבורכם משכנתא? שמי מרטין בוקסדורף ובעשר השנים האחרונות- אני משיג משכנתאות בנקאיות עבור אנשים שלא מצליחים לקבל משכנתא בכוחות עצמם.

מאת: דרור אטריאימון לאיכות חיים16/02/173689 צפיות
אחת הקושיות הגדולות בתורה ובדת היהודית היא שצריך להודות לשם, על כל דבר שקורה לך בין אם זה טוב או רע. כלומר הכול מגיע לאדם מהקדוש ברוך הוא וצריך להודות על זה בכל מקרה. אז המצב הזה הוא משהו שצריך להוסיף עליו שאם יש דברים מטופשים שאתה הכנסת את עצמך אליהם, אז אף אחד לא אשם לך אלא רק אתה אשם ואף אחד לא גרם לך.

מאת: shmolikאימון לאיכות חיים27/04/162877 צפיות
המאמר ילמד כיצד לנצל את הזמן לטובה ולשפר את ההישגים בצורה הטובה ביותר בהתחשב בזמן.

מאת: shmolikאימון לאיכות חיים27/04/162725 צפיות
המאמר ילמד כיצד לנצל את הזמן לטובה ולשפר את ההישגים בצורה הטובה ביותר בהתחשב בזמן.

מאת: ברסלב מאיראימון לאיכות חיים16/02/163641 צפיות
אמרו חכמינו (שם) כל שהקב"ה חפץ בו, מדכאו ביסורין ! נשמע הזוי ? אם אוהבים אותי למה מכאיבים ומייסרים אותי ? פה צריך אמונה שכל זה להמתיק מעלי דינים ולהבין שזה כדי שאני יחפש דרכים חדשות ויפשפש במעשי וכדי שאני ישתנה לטובה, וכדי שאני יבוא נקי מעוון לחיי עולם הבא - הרי שילמתי עליהם כפרת עוונות בייסורים שסבלתי פה בעולם הזה תמשיכו לקרוא תראו מאמרי חז"ל נפלאים ומחזקים לקבל את הייסורים באהבה לחחים טובים ומאושרים).

קשה להצליח, קל להצליח, להצליח להיכשל, מה רע בלהצליח, להצליח בקושי, מה טוב בלא להצליח, מאמן אישי, קואצינג מומלץ: עכשיו אני רוצה לשאול את השאלה הבאה מה רע יכול לצאת לבן אדם מזה שהוא מצליח במשהו אז אני או מציג איזו מטרה, אז אני מניח שהתשובה הקלאסית תהיה שאם זה עושה לו טוב אז הוא תלוי בזה נכון? ש: יש גם את זה. אליעד: יפה אז איזה עוד היבט נגיד יש? ש: שהוא איבד את העניין. אליעד: איבד את העניין ואיזה עוד היבט יש? אז אני רוצה לתת היבט ספציפי אוקי, כשבן אדם מצליח במשהו או נגיד שיש משהו ...

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica