יום חמישי, 02 באוגוסט 2012
הצלחה
איך להתעלות מעל כל בעיה ב-7 צעדים פשוטים?
לפעמים זה נראה כאילו שכל עוד אנחנו בני אדם ואנחנו בחיים, אז נגזר עלינו להתמודד עם חבילה של בעיות בכל רגע נתון. הרבה מאיתנו נוהגים לומר ש"בעיות" הן חלק בלתי נפרד מהחיים. אבל אם נסתכל על זה רגע מתוך נקודת מבט צלולה, האם אנחנו יכולים לדעת בוודאות ש"בעיות" הן אכן חלק בלתי נפרד מהחיים? אל תמהרו לענות, הישארו עם השאלה הזו למשך דקה או שתיים תוך כדי שאתם שמים דגש על המילה "בעיות"...תנו לשאלה לחלחל פנימה והקשיבו לתשובה שעולה מבפנים.
התשובה שעלתה בתוכי כששאלתי את השאלה הזו והתבוננתי פנימה, הייתה פשוטה: "לא בהכרח". החיים טומנים בתוכם אינסוף מצבים, מקרים, נסיבות ואירועים. דברים קורים כל הזמן. עד כאן הכל נכון, אבל מי אמר שכל הדברים האלה הם "בעיות"? החיים לא מספקים בעיות, הם מספקים נתונים, עובדות ומצבים. או שאולי זה אפילו נכון יותר לומר שהם לא מספקים שום דבר, הם פשוט מה שהם, הם המציאות כפי שהיא. אז מי מספק את הבעיות? אנחנו, או יותר נכון לומר: החשיבה שלנו, מהרגע שבו היא מתערבת (והרגע הזה בדרך כלל מגיע כל כך מהר כך שאי אפשר כמעט להבחין בו).
החשיבה הופכת כל דבר לבעיה. ברגע שדברים מתרחשים באופן שונה מהדרך שבה אנחנו חושבים שהם צריכים להתרחש, יש לנו מילה יפה בשביל זה- אנחנו קוראים לזה "בעיה". ומיד לאחר מכן אנחנו מוסיפים עוד מילה שאנחנו מאוד אוהבים- "שלי", עכשיו זו "הבעיה שלי". ואז, מבלי לשים לב, הבעיות האלה נערמות ופתאום יש לנו אוסף של בעיות שאנחנו סוחבים איתנו על הגב לכל מקום. לפעמים אנחנו אומרים לעצמנו (או לאחרים): "הלוואי ויום אחד אני אפתור את כל הבעיות שלי". אבל האמת היא שגם אם פייה קסומה תבקר אתכם הלילה ותגשים את משאלתכם או שאראלה ממפעל הפיס תתקשר מחר בבוקר, לא יעבור הרבה זמן עד שאוסף הבעיות הקודמות יתחלף באוסף של בעיות חדשות.
אז מה עושים? איך בכל זאת תוכלו להתעלות מעל ה"בעיות שלכם"? הנה 7 צעדים פשוטים שיעזרו לכם לעשות את זה (יש לבצע את התהליך באמצעות רישום על נייר ולא סתם בראש):
הצעד הראשון- "האם אני יכול לדעת בוודאות שיש לי בעיה?"
השאלה הזו תעזור לכם לחתוך דרך האשליה שמדובר בבעיה ולהבין שזוהי בסך הכל המציאות וזה מה שיש עכשיו. ישנו נתון או מצב כזה וכזה. וללא השיפוט שלכם, ללא הפרשנות שלכם, ללא הבעיה, הרבה יותר קל לקחת אחריות ולפעול ביעילות כדי לשנות או לשפר את המצב (במידה ויש צורך אמיתי בכך). כשאתם שואלים את השאלה הזו ומסתכלים פנימה, החוויה עשויה להיות מאוד משחררת. השאלה הזו מעמידה שתי מילים בחקירה: "בעיה" ו-"לי". כשאתם שואלים את השאלה, תחקרו את שתיהן. כלומר, האם זו באמת "בעיה"? ו- האם "לכם" יש בעיה?
כמו כן, השאלה הזו תקל עליכם להגיע למצב פנימי של קבלה. כשמדובר ב"בעיה" מאוד קשה לנו לקבל את זה. אך כשאנחנו רואים בבהירות שזהו בסך הכל נתון או "מה שיש", יותר קל לנו לקבל. הרי זה כבר בלתי נמנע, זה כבר ככה כפי שזה. מכאן הרבה יותר קל להמשיך לצעד הבא.
הצעד השני – הפיכת "הבעיה" לשאלה
תשובות לא באות מבעיות, אלא משאלות. אם אתם מחפשים תשובה או פתרון לאותו מצב נתון, עליכם לנסח את מה שהיה קודם "הבעיה", עכשיו כשאלה. אם זוהי בעיה, יהיה לכם קשה מאוד לפתור אותה, אבל על שאלה אתם יכולים לענות. ואם זו שאלה איכותית, התודעה שלכם תספק לכם תשובה איכותית. כל מה שנדרש זה בהירות וסבלנות. אם יש לכם את המוכנות להמיר את ה"בעיה" בשאלה איכותית ולהמשיך לשאול אותה בעקביות מעת לעת, התשובה תגיע.
רק חשוב שתשאלו את השאלה מתוך הלך הרוח הנכון. במקרה הזה, הלך הרוח הנכון הוא כזה שמכיל סקרנות של ילד ובטחון שקט בכך שהתשובה תופיע בדיוק ברגע שבו היא צריכה להופיע (לא מוקדם מדי ולא מאוחר מדי).
הצעד השלישי – "מה נהדר בקשר למצב הזה?"
ברגע שתשאלו את השאלה הזו, ייתכן מאוד שהמוח ימהר לענות במרירות: "שום דבר לא נהדר בזה, זה סתם מבאס, זה לא היה אמור לקרות לי". אם זה המצב, שאלו את עצמכם: "אם היה בזה משהו נהדר, מה זה היה?". אחד הדברים היפים בחיים זה שכל אתגר טומן בתוכו הזדמנות או אפשרות כלשהי. מאסטר זן אחד תיאר את זה פעם בצורה מאוד יפה, הוא אמר: "A good situation is a bad situation, a bad situation is a good situation".
מצאו את הדבר הטוב, המועיל, הפורה, המעשיר, שיש בכל אחד מהמצבים בחייכם שנראים לכם כבעיות או כמכשולים. מצאו את האוצר, אפילו אם הוא נראה לכם קטן.
הצעד הרביעי – "מה אני יכול ללמוד מזה?"
כשאנחנו באמת פתוחים לצמיחה וללמידה, החיים הם המנטור הכי גדול שיש. בכל מצב, בכל רגע ובמיוחד במצבים שאנחנו מפרשים כבעיות, כאתגרים וכקשיים, שם מסתתרים בדרך כלל השיעורים הגדולים ביותר שלנו. כשאתם שואלים את השאלה הזו של הצעד הרביעי, אל תכוונו אותה לעתיד אלא להווה. מה עכשיו אתם יכולים ללמוד מזה? איך עכשיו אתם יכולים להיות מתוגמלים מזה? לא להבא, לא כלקח לפעם הבאה, אלא לעכשיו. השיעור ניתן לכם במקום והוא פרס גדול.
הצעד החמישי – "מה עדיין לא מושלם?"
שימו לב: בשאלה הזו יש הנחה מושרשת שאומרת שזה הולך להיות 'מושלם'. וזה כמובן מכוון מלכתחילה. למה? כי דמיינו איך תרגישו אם תשאלו שאלה כמו: "איך אני אשרוד?"...בשאלה הזו יש הנחה שלילית שאומרת שאולי לא תשרדו. אבל אל תיתפסו למילה 'מושלם', היא לאו דווקא מתייחסת למצב מושלם על פי תפיסתכם. היא פשוט מוטמעת בתוך השאלה כדי להבהיר לכם שהמצב בהחלט יכול להשתפר ולא מדובר כאן רק בהתפשרות עם הדברים כפי שהם מבלי לעשות דבר.
הצעד השישי – "מה אני מוכן לעשות כדי לשפר את המצב?"
ערכו רשימה של הפעולות שאתם מוכנים לבצע כדי לשפר את המצב בו אתם נמצאים. היו סבלניים, לא תמיד התודעה תספק לכם מהר רשימה של פעולות. ייתכן ויידרשו יום או יומיים עד שיעלו רעיונות... זה בסדר, אתם עושים את זה מצוין.
הצעד השביעי – "איך אני יכול ליהנות מהתהליך?"
רגע אחד לפני שאתם "יוצאים לדרך" ומבצעים את הפעולות שעלו בעקבות הצעד הקודם, חשוב שתבינו משהו: זה לא הולך לקרות בסבל. אתם הולכים ליהנות מכל הסיפור הזה. לכן, היו יצירתיים, חשבו איך אתם יכולים להכניס כיף לתוך אותן פעולות. לפעמים כל מה שצריך זה להחליף את המיקום ממנו אנחנו מבצעים את הפעולה, או לעשות אותה יחד עם אדם שאנחנו נהנים מחברתו. אם אתם חושבים שאתם יכולים לסבול בדרך לפתרון או למטרה שלכם, אז כדאי שתבררו זאת עם עצמכם שוב. מה הניסיון שלכם הראה לכם? האם כשסבלתם בדרך למטרה מסוימת, זה הקל עליכם להשיג אותה?
זכרו שבחלק גדול מהמקרים המצב לא ישתפר בין לילה. תידרש דרך מסוימת, דרך הכוללת עשייה מצידכם. ניסיוני בעבר הראה לי שכמעט בכל פעם שאני סובל בדרך למטרה, אני מפסיד פעמיים: לא רק שאני לא נהנה מהדרך, אלא שאני גם לא משיג את המטרה. תאהבו את המשימה שלפניכם, מצאו דרך ליהנות מהתהליך. היו מאושרים כל הדרך, אל תחכו שהפתרון או "המצב המושלם" יעשו אתכם מאושרים. זה לא יקרה. לכן "הבעיה" היא לא הסיבה שאתם לא מאושרים...נקודה להרהור.
בהצלחה!
יואב זילכה