רטיבות בבית אינה דבר פשוט להתמודדות, בכך אין ספק. עיקר הקושי, כך יציינו רבים, נובע מכך שקשה מאד לזהות אותה- אלא כאשר הנזקים שלה כבר יוצאים משליטה. בדיוק לצורך זה, קמו עם השנים מספר פיתוחים טכנולוגיים שנועדו להפוך את מלאכת האיתור לפשוטה יותר. מצלמה תרמית היא אחד המרכזיים שבהם.
מהי מצלמה תרמית?
מצלמות תרמיות, אם כך, מבוססות על קרניים אינפרא-אדומות. המטרה המרכזית שלהן היא לגלות הבדלים בטמפרטורה בין הפריטים המצולמים, דבר שניתן ללמוד עליו כבר מתצוגת המסך: כך, לצד התמונה ה"רגילה", יוצגו גוונים שונים, המבטאים את אותם הבדלים. בהקשר שלנו, הרי שההבדל יעיד על דבר אפשרי אחד: רטיבות.
חשוב לזכור כי לפני שהמצלמה התרמית קיבלה תפקיד מרכזי בבדק הבית על סוגיו, גילוי רטיבות היה קשה פי כמה. הוא מעיד לרוב, ברמה הכללית, על איטום לקוי, אולם המקום הספציפי ממנו נובעת הבעיה- נשאר נסתר. כמו כן, לעיתים הוא מסתתר מאחורי מערכת סבוכה מאד של קירות, צינורות ועוד. מצלמה תרמית פותרת את כל הבעיות האלה.
חלק מהותי בבדיקה
חשוב להדגיש כי בעל הבית הממוצע לא יחשוד ברטיבות, אלא אם היא נותנת כבר את אותותיה הברורים ב"שטח". לכן, דרך עיקרית לגלות נזק מסוג זה היא באמצעות בדק בית, על סוגיו. האחרון נעשה על ידי מהנדס מומחה, אשר נעזר בציוד טכני מתקדם, ובכלל זה המצלמה התרמית. בסוף הבדיקה, יועבר לבעל הבית דו''ח מקיף, המפרט כל ליקוי וליקוי, וכן מציע דרכים להתמודדות איתם.
כאשר בוחרים גורם מקצועי לביצוע המשימה החשובה הזו, רצוי לבדוק כי אכן עומדת לרשותו מצלמה תרמית. ועדיין, כדי להשלים את התמונה עוד יותר, מומלץ מאד לבחון גם כלים אחרים, שיכולים לסייע באיתור הרטיבות (כמו גם נזקים אחרים). כלי חשוב נוסף, בהקשר הזה, הוא פרוטימטר, מכשיר מבוסס גלי רדיו, שביכולתו לחדור עוד יותר לעומק- ולגלות רטיבות שאפילו המצלמה התרמית לא הבחינה בה.
מתי לעשות זאת?
באשר למועד הבדיקה, רצוי מאד לבצע אותו לפני המעבר לבית חדש, אפילו אם הוא מגיע "יד ראשונה" מהקבלן, כמו גם במסגרת בדיקות תקופתיות. יש לזכור כי כל ליקוי שכזה עלול להתפתח למימדי ענק, ולהוות, עם הזמן, סכנה של ממש. מצלמה תרמית בפרט, ואמצעי בדק בית בכלל, מונעים את כל אלה.