יש פריטים שלא ברור כיצד הסתדרנו לפני שהם הומצאו. אם תשאלו כל גורם בענף הבנייה או השיפוצים, מצלמה תרמית בוודאי תוגדר ככזו. מאז שנכנסה לשימוש גובר בישראל לפני מספר שנים, מאפשרת היא לגלות רטיבות בדרך המהירה והיעילה ביותר. מהם, אם כן, המאפיינים של המצלמה החשובה הזו?
קווים לדמותה של המצלמה התרמית
מצלמה טרמית, אם כן, מבוססת על קרניים אינפרא-אדומות. כאשר היא מצלמת פריט מסוים, היא מקבלת את הטמפרטורה שלו ומציגה את ההבדלים בינו לבין יתר העצמים בסביבה על גבי המסך. במילים אחרות: המצלמה מראה למעשה תמונה צבעונית בעלת גוונים שונים, כל אחד מהם מעיד על טמפרטורה אחרת.
מה לכך ולאיתור רטיבות? פשוט מאד. המצלמה הטרמית מאופיינת בהבדלים שבין צבעים קרים לחמים. צבעים דוגמת סגול, ירוק או כחול, המשתייכים לאלה הקרים, יצביעו על טמפרטורה נמוכה יותר. בפן המעשי, זה יהיה גם המקום שבו קיימת הבעיה באיטום.
שינוי שיטות העבודה
יש לזכור כי שימוש במצלמה תרמית הוא הדרך העיקרית כיום לאיתור רטיבות. זה לא מקרי: כל מערכת מים מבוטאת באינספור צינורות, אשר "מכוסים" לרוב על ידי קירות או מכשולים אחרים. אם בעבר הדרך לאתר את מקום הבעיה הייתה פשוט בשיטה של ניסוי ותהייה (הרס הקיר, למשל), הרי שכעת, עם המצלמות, נמצא פתרון יעיל הרבה יותר.
הדבר חוסך לא רק זמן, אלה גם כסף לא מבוטל. הנזקים על תיקון הקיר, למשל, נמנעים מבעל הבית, והמערכת כולה חוזרת לתפקוד מהר יותר. באותה מידה, הרי ששימוש במצלמה לא מייקר לרוב את המחיר שגובה בעל המקצוע עבור השירות.
חשוב להדגיש כי בנוסך למצלמה קיימים אמצעים אחרים לאיתור רטיבות. כך, למשל, הפרוטימטר- מכשיר מבוסס גלי רדיו אשר חודרים לעומק, למשל מתחת לריצוף או מבעד לקירות. הוא מאפשר מדידה פנימית מדויקת ויעילה.
מי זקוק למצלמה?
מצלמה תרמית נמצאת בשימוש של לא מעט בעלי מקצוע. אינסטלטורים רבים וקבלני שיפוצים, למשל, עשויים להחזיק במצלמות מסוג זה. אולם, עבור מי שזקוק לבדיקות מקיפות יותר, לרבות בדק בית על סוגיו, רצוי שימצא מענה דווקא במהנדסי בניין המחזיקים במצלמה – וזאת מכיוון שחוות הדעת שלהם מקיפה וקבילה יותר מבחינה משפטית. באותו אופן, רצוי לבחור במהנדס אשר מחזיק, יחד עם המצלמה, גם בפרוטימטר.