רכישת קרקע חקלאית היא השקעה מובטחת לאלו שיש להם סבלנות ומעוף. רכישת קרקע חקלאית דורשת התמדה רבה בכל הנוגע למציאת הקרקע הנכונה, זו שתניב את מלוא התשואה ולא תהפוך לקרקע מיותמת ונטולת אפשריות בנייה. לפני שרוכשים קרקע חקלאית ישנם כמה פרמטרים שכדאי לשים אליהם לב על מנת למנוע עוגמת נפש ולאבד סכום כסף לא מבוטל.
מאת: אורן קובי
אין לוח זמנים מוגדר
כאשר רוכשים קרקע להפשרה, לא ניתן לדעת בשום דרך מתי היא תופשר ותאושר לבנייה. קרקע חקלאית שאינה מופשרת ומאושרת לבנייה, לא בהכרח תוכל לשמש את בעליה. קרקע המוגדרת כקרקע חקלאית ניתנת לשימוש חקלאי בלבד ולא תמיד הייתה זו כוונתו של הרוכש. יתרה מזאת, ייתכן והקרקע לא תופשר לעולם וגם אם כן, הדבר עלול להתארך מעבר לשנות חייו של הרוכש. כך שההשקעה והכסף עתידים להתפוגג כלא היו.
למי שייכת הקרקע
ממה צריך להזהר ברכישת קרקעאחת הבדיקות החשובות שיש לבצע היא בדיקת הבעלות על הקרקע. מרבית הקרקעות בישראל שייכות למנהל מקרקעי ישראל, לקרן הקיימת או לסוכנות היהודית. אין אפשרות לרכוש קרקע מגופים אלו, אלא לחכור אותה לתקופה זמן מוגדרת מראש. קרקע חקלאית יש לרכוש רק כאשר היא נמצאת בבעלות פרטית. גם כאשר מדובר בקרקע בבעלות פרטית, חשוב לעשות שיעורי בית, להוציא את נוסח הטאבו, לבדוק מיהם הבעלים הרשמיים, האם השטח לא נמצא בבעלות משותפת והאם לא קיימים עיקולים, חובות או אזהרות על הקרקע. בכל הנושאים הללו יש לטפל לפני שמעבירים את הבעלות על שמו של הרוכש החדש.
הפקעת הקרקע
חוקי מדינת ישראל מאפשרים לה להפקיע עד 40 אחוז משטח הקרקע וללא כל תמורה. המדינה רשאית להפקיע קרקע לצורך פיתוח תשתיות או לצורך איחוד הקרקע עם קרקעות שכנות וחלוקתן מחדש לצורך בנייה למגורים, עניין הקרוי "צורך ציבורי". גם אם ניתן פיצויי עבו ההפקעה הוא יהיה שווה הרבה פחות מאשר התשואה הכספית המתאפשרת בעתיד. לפיכך, כאשר רוכשים קרקע חקלאית יש לבדוק מראש האם לרשות המקומית ישנן תוכניות ציבוריות עבור השטח או האם היא מיועדת לפיתוח תשתיות כחלק מתוכניות מתאר ארציות.
הכותב הוא אורן קובי – מנכ"ל אדמה לוגיסטיק נדל"ן המשווקת קרקעות חקלאיות באיזור פרדס חנה כרכור
לפרטים נוספים- אורן קובי:
רחוב ברקוביץ 4,
מגדל המוזיאון ק-16, תל אביב
טלפון: 03-6218700
פקס: 03-6218701