יש מספר דרכים לנהל תיקי השקעות: בבנקים, בבתי השקעות, בחברות ביטוח ובאופן עצמאי. לכל אחת מהדרכים יש כמובן יתרונות וחסרונות. כל אדם חייב להכיר את עצמו, ולבחור בדרך המתאימה לו ביותר, על פי אופיו, הזמן שיש לרשותו עד הצורך בשימוש בכסף, כמות הכסף שברשותו ועוד.
ניהול תיקים על ידי הבנק
בעבר, הבנקים היו הגוף היחידי בארץ בו אפשר היה להחזיק תיקי השקעות, ופקיד הבנק הוא שביצע את כל הפעולות סביב התיקים, כלומר ניהול אותם, כמובן, אחרי שיחה עם הלקוח. הבעיה התעוררה במקרים של ניגוד אינטרסים בין הבנקים כבעלים של ניירות בשוק ההון: אגרות חוב ו/או מניות, לבין הבנקים כיועצים היכן להשקיע את הכסף. לעיתים, הנטייה הייתה לכיוון טובת הבנק, ופחות לטובת הלקוח הפרטי. למנוע מצב זה, השתנו התקנות, והיום הבנקים יכולים לשמש כיועצים, אבל אין להם האפשרות לנהל את תיקי ההשקעות עבור הלקוחות.
ניהול תיקים על ידי חברות ובתי השקעות
בארץ כמאה גופים אליהם אפשר לפנות לשם ניהול תיקים פיננסים. חלקם גופים גדולים, מפורסמים וידועים, אשר מנהלים תיקים בסך כולל של מיליוני שקלים. אחרים, הם גופים יותר קטנים ופחות ידועים, אך לא בהכרח פחות איכותיים.
בתי ההשקעות וחברות הביטוח מחזיקים במספר אופציות לניהול תיקים: קופות גמל, קרנות השתלמות, תמהיל השקעות בניירות ערך מסוגים שונים בבורסה ועוד. לפני שפונים אל חברה זו או אחרת, חשוב לבדוק את הביצועים של העובדים שלה לאורך מספר שנים (מספר חודשים אינם זמן שנותן אינדיקציה מספיק טובה). כמו כן, כדאי לבדוק את גובה העמלות שגובה החברה, הבדלים של חצי אחוז יכולים להצטבר לסכומים גדולים במשך השנים.
ניהול תיקים באופן עצמאי
היום, עם כל המידע שקיים וחשוף באינטרנט, אפשר ללמוד, ולנהל את תיקי ההשקעה באופן אישי. אם מדובר בקופות גמל או בקרנות השתלמות אפשר להחליט היכן להשקיע את הכסף - אפילו ברמת הנייר הבודד, ולבקש ממנהל התיקים שיעשה זאת עבורנו. בתיקי השקעות בבורסה, אפשר לפתוח חשבון עצמאי, ולתת את פקודות המכירה והקנייה לבד, בכל שעות היממה, גם כאשר הבורסה סגורה.