כידוע, ידע הוא כוח. ולכן, יש דברים שכדאי מאוד לדעת אותם. אחד מהם הוא ניהול תיק השקעות. גם מי שאינו מתכוון לנהל באופן עצמאי את כספו בעזרת המכשירים הפיננסיים הקיימים בשוק, והוא מתכוון לפנות אל יועץ השקעות ו/או מנהל תיקי השקעות, שינהלו עבורו את כספיו, חשוב שיכיר את השוק, ויידע במה דברים אמורים, כך בזמן פגישה עם יועץ השקעות שלו, הוא יבין במה מדובר, והיכן נמצא הכסף שלו.
קורסים מקצועיים בתחום של ניהול תיק השקעות
אפשר ללמוד את התחום של ניהול תיק השקעות בכמה רמות. הרמה הגבוהה ביותר היא כמובן למידה לשם תואר אקדמי ומקצוע. אפשר ללמוד באחת האוניברסיטאות בארץ, באחת המכללות, או בקורסים של בתי ההשקעות הגדולים במדינה, ואחר כך לגשת (ולעבור!) את הבחינות של הרשות לניירות ערך. יש שש בחינות, אשר לחלק מהן אפשר לקבל פטור, על פי הקורסים והמבחנים לתואר. בנוסף לכך, נדרשת תקופת התמחות של 6 חודשים במסלול של יועץ השקעות, ו- 9 חודשים במסלול של מנהל תיקי השקעות.
ההבדל בין שתי ההתמחויות נעוץ במה שמאפשר כל תואר לעשות מבחינה מקצועית. יועץ, כשמו כן הוא, יכול לתת לפונים אליו ייעוץ היכן להשקיע את כספם, ואלה יכולים לעשות כעצתו או לדחות אותה, על פי רצונם. מנהל תיקי השקעות יכול גם לפעול על פי שיקול דעתו למען הלקוח בחשבון הבנק שלו, ולבצע קנייה ומכירה של ניירות ערך (כמובן שבהתאם להנחיות של הלקוח). למנהל התיקים ייפוי כוח בחשבון הבנק לביצוע הפעולות, אך לא ייפוי כוח להוצאת כספים מהחשבון.
קורסים לא מקצועיים בתחום של ניהול תיק השקעות
היום, בעזרת המידע שיש באינטרנט, באתרים רבים, ובעזרת הנגישות לאתרים של ברוקרים ובנקים אפשר לנהל כל תיק השקעות מהבית (או מהטלפון הנייד החכם). יחד עם זאת, בכדי לעשות זאת, חשוב ללמוד בקורס מתאים, ואפילו במספר קורסים, בכדי להעמיק את הידע. בתי השקעות רבים מקיימים קורסים בנושאים שונים הקשורים בשוק ההון, בקורסים יש הרצאות פרונטליות, התנסות "על יבש" מול מחשבים, והתנסות בזמן אמת עם הדרכה צמודה.