מה זה בכלל ביטחון עצמי ומדוע צריך "לעבוד" עליו, לשפר אותו, להעלות אותו? יש דיון שלם בעולם הפסיכולוגיה האם ביטחון עצמי הוא תכונה מולדת (שאפשר לשפר או לשנות במהלך החיים) או האם הוא בכלל משהו אחר שמרכיב אישיות, כמו חוויות חיים וזיכרונות? בכל מקרה דבר אחד כבר יודעים היום, שבין אם זה משהו שנולדתם איתו ובין אם זה משהו שנבנה אצלכם עם הזמן, אין שום ספק בכלל שאפשר להשפיע, לשפר ולשדרג כל מה שקשור בביטחון עצמי שלכם. ויותר מכך, אפשר לעשות זאת עוד אצל ילדים ונוער ובכך אולי לשנות את כל מהלך חייהם האפשרי. שכן לעבור את החיים עם ביטחון עצמי גבוה או נמוך זה כמו לחיות שני חיים שונים לחלוטין!
ביטחון עצמי בגיל צעיר
כשאומרים לאדם מבוגר שניתן לעבוד על שיפור ביטחון עצמי אז יותר קל להסביר לו מה זה אומר. אבל ילד או נער שחווים דברים קשים נפשית הקשורים לנושא – קשה להם יותר להבין את המשמעות של כך ומה זה אומר "לעבוד על זה", "לפתח את זה" וכיו"ב. ועל כן האחריות מוטלת פה על המבוגרים שמקיפים אותם. זה מתחיל מהבית כמובן, מההורים, אולם אנשי החינוך המקצועיים שנמצאים בחברת הילד שעות ארוכות, יכולים לתרום המון להעלאת מודעות אצל הילד ואצל ההורים, אם הם מזהים דברים חשובים בהתנהגותו. שלא לומר שיש אנשי מקצוע שמתמחים בנושא, והורים שרוצים להבין עוד על הנושא ולקבל כלים לעזור לילדיהם בכל מה שקשור למודעות, דימוי עצמי וביטחון עצמי, יכולים לעבור הדרכות הורים מסודרות וחומרים מקצועיים מעניינים ואיכותיים.
מתי בטחון עצמי חשוב במיוחד לילדים ונוער?
כמות התרחישים בהם בטחון עצמי הוא חשוב בחייו של ילד או נער, הם אינסופיים. זה יכול לדוגמה להיות בטחון עצמי בלימודים שמשליך על כל מה שקשור להישגים אקדמיים בבית הספר או התיכון. ילד עם ביטחון עצמי שיודע מה הן חוזקותיו וחי בשלום עם חולשותיו, יכול להיות בעל ראש פתוח הרבה יותר ללימודים ולהגיע להישגים יותר טובים. תחום נוסף חשוב כל כך הוא הנושא החברתי. מאוד קל לילד לעשות החלטות ובחירות לא טובות כשהוא מתמודד עם לחץ חברתי כזה או אחר. לפעמים ביטחון עצמי הוא מה שמפריד בין ילד לבחירה הרסנית, שלא לדבר על הסבל שעלול להיות כרוך בלחצים חברתיים, שמושפע מאוד מכמה הילד בטוח בעצמו.