בכל העולם יודעים שהראש היהודי מיטיב להמציא פטנטים. אבל בין רעיון בלבד, לבין מציאות, מפרידה עבודה רבה, מסודרת ומתוכננת.
לא די ברעיון
להרבה מאוד אנשים יש רעיונות, חלקם טובים וחלקם רעים. הראש היהודי ידוע בהיותו בעל מעוף ויכולת לחשוב קדימה ולצפות את העתיד. ישראל חייבת לא מעט משגשוגה ומחוסנה לרעיונות הטובים של מיטב בניה בתחומי המדע, ההיי-טק, החקלאות וכן הלאה.
מכיוון שלרבים כל כך יש רעיונות טובים, אבל רק מעטים מצליחים להוציא אותם אל הפועל, עולה השאלה איך הופכים את הרעיון לדבר מה מציאותי וגם מוצלח. התשובה לשאלה הזו מתחילה ברישום פטנט, אשר מגן על הזכויות עבור הממציא ובעל הרעיון. אפילו רישום פטנט כשלעצמו איננו מספיק בעולם המתקדם של ימינו. כדי שפטנט יוכל לעבוד, חשוב לפנות למומחים אשר יודעים להפוך פיתוח פטנטים - להצלחה.
יש לי רעיון – מה עושים עכשיו?
הפיכה של פטנט מרעיון למוצר אמיתי, חי ונושם, הינו תהליך ארוך שחייב לעמוד לבחינה מתמדת מול תנאים משתנים של סביבה טכנולוגית, של מתחרים ושל צרכי הלקוחות. הרבה לפני שמתחילים בשלב של פיתוח מוצרים, יש לעבור חמישה שלבים: שלב האפיון, שלב פיתוח הקונספט, שלב התכנון המפורט, בנית אב טיפוס ראשוני, ולבסוף – שלב הייצור בפועל.
1. ניתוח ואפיון - בשלב זה מתבצעת בחינה מעמיקה של הפטנט, של תנאי השוק שלהם הוא אמור לתת מענה, ושאיתם הוא אמור להתמודד. בשלב זה מתבצעת בדיקה של מתחרים, של מוצרים תחליפים, של טכנולוגיות וחומרי גלם.
2. פיתוח קונספט – בשלב זה מועלות כמה אפשרויות שיהפכו את הפטנט למוצר בר קיימא. בוחנים חומרי גלם מתאימים שונים, עיצובים אפשריים, מנגנונים וטכנולוגיות שונות. בסוף שלב זה נבחר הקונספט הטוב ביותר והמתאים ביותר.
3. תכנון מפורט – בשלב זה מתבצע תכנון הנדסי ועיצובי של כל חלקי המוצר, כמו גם של המוצר הסופי. תוצרי השלב הזה יכולים להיות שרטוטים ותוכניות מפורטות להצגה בפני משקיעים לפני המשך הפיתוח.
4. אב טיפוס – בשלב זה יוצרים דגם דומה למוצר הסופי, על מנת לתת תחושה מציאותית ככל האפשר למוצר שיתקבל. בשלב זה ניתן לבצע ניסויים שונים של תפעול, נוחות שימוש ועמידה בתקנים.
5. ייצור – בשלב זה מכינים את קו הייצור, כלומר את כלי העבודה, התבניות וכדומה.
מכאן והלאה אפשר לומר שהחלום הפך למציאות!