אתם עושים הסכם ממון על מנת להימנע מהתדינות מיותרת בבתי המשפט למיניהם, אבל מי ערב לכם, שלמרות שחתמתם על הסכם ממון, הסכסוך שיתגלע בסוף ביניכם, לא יגיע להכרעה של בית המשפט?
במאמרים אחרים שפרסמתי, התייחסתי לשאלה איך לחזק הסכם ממון בין בני זוג, באופן שימנע הגשת הליכים מיותרים, וקיימות מספר אפשרויות שלא כאן המקום לדון בהן. אבל המסקנה הברורה בעניין זה היא, שעליכם לעשות הסכם ממון כזה, שלא יהיה כדאי לצד המעוניין לפנות לבית המשפט.
דלתות בתי המשפט פתוחות בפני כל אדם המעוניין לתבוע אדם אחר. כל אדם יכול להגיש כל תביעה, בכל עניין, כנגד כל אדם אחר, גם אם התביעה שלו מופרכת וחסרת כל בסיס.
אותו הדין לגבי אחד מכם, החתומים על הסכם הממון. תמיד יהיה רשאי כל אחד מכם, למרות הוראותיו החד משמעיות של הסכם הממון, לפנות לבית המשפט ולבקש סעד, פסק דין, צווים, כנגד הצד השני. אין סינון של תביעות במזכירות בית המשפט. אין מצב שבו התביעה מובאת ראשית בפני השופט ( ובמקרה של הסכם הממון- כמובן, גם דיינים של בתי הדין הרבניים בכלל זה ), והוא מחליט אם בכלל יש מקום לדרוש מהצד השני להסכם הממון, שיגיש כתב הגנה. הדרישה להגיש כתב הגנה בפני תביעה המוגשת נגדנו, היא דרישה שבחוק, פורמלית, טכנית, "מזכירותית". לפי המצב הקיים כיום, ברגע שבן או בת הזוג הגישו תביעה נגדכם, אוטומטית אתם נדרשים להגיש כתב הגנה.
ואם אמרנו שאתם נדרשים להגיש כתב הגנה, ברור שאתם כבר נכנסים לשאלת בחירת עורך הדין המתאים לייצג אתכם, לשאלה של עלויות והוצאות, ועוד כהנא וכהנא טרדות שונות ומגוונות ( כגון הצורך לפשפש בעבר, או בהווה, כדי למצוא ראיות, מסמכים, עדויות- בקיצור חומר, שעשוי לסייע לכם באותו מאבק משפטי ). ועדיין לא הזכרנו את עוגמת הנפש ואבדן זמן יקר שנגרמים לכם ולבני משפחותיכם. ( תרצו או לא תרצו, בהליך משפטי ביניכם, יהיו המשפחות שלכם, כולל ילדיכם, מעורבים עמוק בתוך העניין ).
לדעתי, בכל הליך הקשור להסכמי ממון בין בני זוג, כאשר ישנו הסכם ממון שנחתם על פי החוק, ואושר על ידי בית המשפט או על ידי הנוטריון, בעידודו של החוק, חייב להיות הליך מקדמי, שבו כתב התביעה של התובע מועבר לשופט, או לרשם בית המשפט, והוא צריך להשתכנע מכתב התביעה שלפניו, שאכן יש בו לפחות משהו, עילה אפילו קלושה, שבעטיה הוא יוכל אולי לזכות במשפט. אם הוא לא ישתכנע בכך, ימחק את התביעה, ולא יחייב את בן הזוג אותו רצו לתבוע, להגיש כתב הגנה.
מאידך, במקרה כזה יוטלו הוצאות לדוגמא, גבוהות, על הצד שהעיז להטריד את בית המשפט, ולנצל אותו, כדי לפגוע ולטרטר את בן / בת הזוג שלו.