לפני מספר ימים הגישה המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה לבית המשפט המחוזי בתל-אביב, כתב אישום חמור נגד יושב ראש בנק הפועלים לשעבר, דני דנקנר. במסגרת כתב האישום, יוחסו לדנקנר בין היתר עבירה של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, וזאת לצד עבירת מרמה והפרת אמונים בתאגיד, הלבנת הון ופגיעה בניהול תקין של עסקי תאגיד בנקאי. באם יורשע בעבירות המיוחסות לו – לא מן הנמנע כי יהיה עליו לרצות עונש מאסר בפועל.
מאת: עורך דין פלילי שרון נהרי
כל אדם המנהל עסק או עושה עסקה יכול למצוא עצמו תחת חקירה בעבירה של קבלת דבר במרמה. הערך המוגן בבסיס העבירה הוא חופש הרצון, חופש הפעולה והבחירה של המרומה. אם אדם הסכים למסור לאחר זכות או טובת הנאה עקב טענה שיש עמה מרמה, נפגע חופש הרצון שלו ולעיתים גם זכותו על קניינו.
לעיתים, במהלך העסקים הרגיל אנשים נוטים להבטיח הבטחות בתקווה לקבל תמורה גדולה, והגבול בין האדרת המוצר או השירות לבין מרמה אינו ברור וכך במהלך העסקים הרגיל יכול אדם למצוא את עצמו כחשוד בעבירה של קבלת דבר במרמה ולעמוד בפני אישום פלילי.
קבלת דבר במרמה – הגדרת העבירה
כמו לכל עבירה פלילית אחרת, הרי שגם לעבירה של קבלת דבר במרמה יש יסוד עובדתי ויסוד נפשי.
סעיף 415 לחוק העונשין קובע: "המקבל דבר במרמה דינו מאסר שלוש שנים ואם נעברה העבירה בנסיבות מחמירות, דינו מאסר חמש שנים". סעיף 414 לחוק העונשין מגדיר באופן מפורט את הרכיבים העובדתיים של העבירה. "דבר" משמעו מקרקעין, מיטלטלין, זכות או טובת הנאה אחרת
"מרמה" משמעה טענת עובדה בעניין שעבר הווה או בעתיד, הנטענת בכתב בעל פה או בהתנהגות ואשר הטוען אותה יודע שאינה אמת או שאינו מאמין שהיא אמת. אף אם היה לטוען הטענה חשד כי מה שהוא אומר אינו אמת, הדבר מספיק לצורך ההגדרה של קבלת דבר במרמה.
מהו נטל ההוכחה הרובץ על התביעה בעבירה של קבלת דבר במרמה?
העבירה של קבלת דבר במרמה היא עבירה תוצאתית. התוצאה היא מסירת הזכות או טובת הנאה למרמה. המעשה הוא טענת עובדה שאינה אמת. על התביעה להוכיח שאלמלא נטענה העובדה שאינה אמת בפני המרומה, אותו דבר לא היה נמסר לידי המרמה. יחד עם זאת אם יוכח שממילא אותו "מרומה" היה נותן את טובת ההנאה, הרי שלא נפגע חופש הבחירה שלו ואין מדובר בעבירה. דהיינו הסיבה לקבלת הדבר מן המרומה הייתה שהמרומה שמע טענה שאינה אמת ובעקבות אותה טענה הסכים למסור דבר למרמה.
במילים אחרות, במידה ונטענה טענה שאינה אמת, אולם לטענה זו לא הייתה השפעה על תהליך קבלת ההחלטות של המרומה במסירת הדבר למרמה, הרי שלא מתקיימת העבירה של קבלת דבר במרמה.
קבלה של דבר אינה מצמצמת עצמה לקבלה פיזית של נכס או מיטלטל, אלא המשמעות היא רחבה יותר של זכייה ביתרון. אין כל דרישה כי למרומה ייגרם נזק ממעשה המרמה ועבירה זו מתמקדת במקבל הדבר בלבד כמו כן, על פי סעיף 438 לחוק העונשין אין כל נפקות לשאלה האם הדבר נתקבל על ידי אחר ואין כל נפקות לשאלה אם המרמה עצמו לא קיבל את הדבר. כלומר אדם יכול לטעון את טענת המרמה בעוד שאחר מקבל את הדבר. כך למשל, טובת ההנאה המדוברת יכולה להיות בעלת צביון מיני, ואין ההגדרה מצטמצמת לרכוש או זכויות כלכליות בלבד.
מהי טענת עובדה שאינה אמת?
הפסיקה בישראל מרחיבה את ההגדרה של ה"עובדה" גם להשמטת עובדות או הצגה חלקית של עובדות רלוונטיות אשר יש בהן כדי ליצור מצג שווא במקום שראוי היה לגלות עובדות אלה. כלומר לבית המשפט שיקול דעת רחב לקבוע מה ראוי לגלות ומהו אי הגילוי העולה כדי מרמה, דבר אשר יכול לחשוף כל אדם שעושה עסקה לאישום של קבלת דבר במרמה. כיום, המצב המשפטי בישראל הוא כזה שאין צורך להוכיח שאדם התכוון לרמות וכל טענה שאינה האמת לאמיתה יכולה להקים עבירה של קבלת דבר במרמה.
עו"ד לשימוע פלילי שרון נהרי - מהבולטים במשפט הפלילי בישראל.
משרד עו"ד לעבירות פלילים שרון נהרי הוקם בשנת 1998
ומאז עוסק שרון נהרי עורך דין פלילי בתל אביב - באישום פלילי, רישום פלילי, דיני הסגרה, הלבנת הון, עו"ד לחקירת משטרה, קובלנה פלילית ועוד...