המילה חיידקים גורמת לנו בדרך כלל אסוציאציה של דברים רעים, כי הרי מחלות מגיעות פעמים רבות מחיידקים, ולכן אנחנו מתייחסים אליהם תמיד כאל משהו שלילי ביותר. אבל יש פה טעות בסיסית בחשיבה, כי יש בגוף האדם תמיד, באופן טבעי סוגים שונים של חיידקים: ביניהם חיידקים שפירים, שאינם מזיקים ואינם מועילים לגוף. אחרים הם חיידקים שליליים אשר מזיקים לגוף. אלה נקראים: חיידקים פתוגניים, וכן, יש חיידקים חיוביים אשר תורמים לבריאות, אלה נקראים חיידקים פרוביוטים, ובתרגום: למען החיים. בין החיידקים הפרוביוטים מצוי גם אקטימל, שהוא משקה יוגורט לו מוסיפה חברת דנונה את החיידק הפרוביוטי L.casei (קיצור של: Lactobacillus casel), עליו היא רשמה פטנט.
הפיתוח של אקטימל
כידוע יוגורט הוא מרכיב מרכזי בתזונה של אנשים רבים בארצות הים תיכוניות בכלל וארצות הבלקן בפרט. מחקרים הראו כי בארצות אלה אריכות הימים נובעת מהתזונה של האנשים, ובעיקר מהיוגורט – החלב המותסס על ידי חיידקים שהם צורכים.
מדענים רבים של חברת דנונה הצרפתית עסקו כעשר שנים בפיתוח משקה יוגורט דומה לזה במעבדות החברה, כך שהוא יהיה בעל כמות גדולה של חיידקי L.casei, בכמות קטנה של משקה, כך שאנשים לא יצרכו כמויות גדולות מידי של יוגורט, אך יזכו בכמויות גדולות של חיידקים חיוביים אשר תורמים לחיזוק המערכת החיסונית של הגוף, וזאת בטעם טוב שיהיה איכותי גם לחייך. ואכן, משקה זה משווק ונמכר בבקבוקונים קטנים אשר מכילים 100 מ"ל בלבד בכל העולם כולו. בכדי לספק את כמות חיידקי ה- L.casei לה הגוף זקוק מספיק לשתות בקבוקון אחד ביום בלבד.
מאז שנרשם המשקה כפטנט של החברה, ויצא לשוק, הוא נחקר במשך שנים רבות על ידי חוקרים רבים בכל העולם, מחקרים אשר הוכיחו את יעילותו של אקטימל של דנונה.
איך עובדים חיידקי ה- L.casei במשקה אקטימל?
כאמור, בגופנו חיידקים מסוגים שונים: חיוביים, שליליים וניטרליים, והם שומרים ביניהם על מערכת מאוזנת ויציבה. הבעיה מתחילה כאשר מערכת זו נפגעת, והחיידקים השליליים, הפתוגניים, מתרבים על חשבון החיידקים הפרוביוטיים הטבעיים. האיזון יכול להיות מופר כאשר חלים שיבושים בתפקוד מערכת העיכול בגוף, בזמן מחלה, או כאשר לוקחים תרופות ואנטיביוטיקה. במקרים כאלה כדאי במיוחד לצרוך את האקטימל, אשר יוסיף לגוף חיידקים ידידותיים שאינם מצויים בו באופן טבעי. בעצם, לא כדאי לחכות להפרת האיזון, ולצרוך את האקטימל על בסיס קבוע, בכדי למנוע מראש מצב של הפרת האיזון.
חיידקי ה- L.casei של דנונה במערכת העיכול
חשוב לדעת כי על חיידקי ה- L.casei להגיע עד המעי הגס, בו עליהם להישאר, להתפתח, להתרבות ולהתפשט בכדי שיוכלו לשמור על המערכת החיסונית של הגוף, ולמנוע מהחיידקים רעים להתפתח. עד המעי הגס הדרך של אותם חיידקי L.casei ארוכה בתוך מערכת העיכול, עליהם לשרוד את הקיבה והחומציות הרבה שלה, וכן לעבור את כל המעי הדק. לכן, יש כמות גדולה ביותר של חיידקי L.casei בכל בקבוקון של משקה מדובר בלמעלה מ- 10 מיליארד חיידקים.
שתייה יום יומית של משקה האקטימל עם החיידקים הפרוביוטיים היא דרך קלה מאוד לשמר על הבריאות, קלה יותר מעשיית ספורט, לדוגמא.