הרפורמה בפסיכומטרי החל מאוקטובר2012
כל מי שניגש למבחן פסיכומטרי החל ממועדי אוקטובר 2012 יצטרך להתמודד עם מתכונת בחינה חדשה. למעשה, המבחן עבר מספר התאמות אז נכנס לראשונה לשימוש בתחילת שנות השמונים, ואולם הרפורמה הנוכחית מסתמנת כאחת המשמעותיות שבהן, שכן היא כוללת שינויים במבנה הבחינה ובדרכי חישוב הציונים. המרכז הארצי לבחינות והערכה הוא הגוף האחראי לכתיבת הבחינות ולבדיקתן, ולאורך השנים מבצע הערכות יעילות שוטפות בעזרת אמצעים שונים, כדוגמת פרקי הפיילוט. לאור המעקב המושקע והמתמשך חלה כעת הרפורמה החדשה על המבחן, באופן שאמור לשפר את יכולות המיון ולספק ציון המשקף באורח הוגן יותר את יכולות הנבחנים.
כתיבת חיבור כחלק מהרפורמה החדשה
פרק חיבור בפסיכומטרי מהווה חלק משמעותי בשינויים שחלו עקב הרפורמה החדשה. הפרק הוסף לאור ההבנה שנדבך מהותי בלימודים האקדמיים הינו כתיבת עבודות מעמיקות. מעתה יופיע בתחילת כל בחינה פרק החיבור, ובו ידרשו הנבחנים לכתוב עשרים וחמש עד ארבעים שורות כתגובה לנושא אחד שיוצג בפניהם. מדובר בכלי שמטרתו לאמוד את יכולתו של הנבחן להבעה עצמית בכתב באופן בהיר ומדויק, לצד עם אוצר מילים עשיר ושימוש נכון בו, וכן יכולת להבחין בין דעה לעובדה, ולהצגת נושא באופן מעמיק תוך העלאת מספר נקודות התייחסות מנומקות. הפרק ייבדק על ידי שני מעריכים, ובמידה שיהיה פער בציונים ייבדק גם על ידי מעריך שלישי. ציון מטלת החיבור ייכלל בתוך הפרק המילולי ויהווה רבע מהציון הכולל שלו.
שינויים בציון מבחן הפסיכומטרי
גם השינוי באופן בדיקת הציונים מהווה רפורמה בפסיכומטרי, כשמעתה יוספו אל הציון הכללי המחושב כרגיל עוד שני ציונים נוספים, האחד בדגש כמותי והשני בדגש מילולי. מטרתם של הציונים החדשים היא לספק למוסד האקדמי כלים למיון המעומדים לפקולטות, בהתאם למיומנויות הנדרשת בכל מחלקה. כלומר, במגמות ריאליות כדוגמת מתמטיקה ומדעי המחשב יושם דגש על הציון הכמותי, ואילו במגמות הומאניות כדוגמת ספרות ופסיכולוגיה יושם דגש על הציון המילולי.