מיקי שחם, ''בנק החיים''- שימור דם טבורי, מביא דיווחי חדשות תאי גזע מהעולם: תאי לב מזדקנים הוצערו ע"י תאי גזע.
ScienceDaily, 23 ליולי 2012
רקמת שריר שניזוקה או הזדקנה ממטופלים מבוגרים עם כשל לב עברה תהליך של הצערה ע"י תאי גזע שעברו מודיפיקציה ע"י מדענים, בהתאם למחקר שהוצג בכנס מדעי של האגודה האמריקאית למדעים קרדיווסקולרים (לב-כלי דם), 2012.
המחקר פורסם בו זמנית בכתב העת the Journal of the American College of Cardiology..
מיקי שחם, בנק החיים בנק דם טבורי, מבהיר כי המחקר יכול להוביל לטיפולים חדשים בחולי כשל לב, לדברי החוקרים.
"מאחר ומטופלים עם כשל לב הם בדרך כלל מבוגרים, גם תאי הגזע של הלב שלהם לא מאוד בריאים," אמר סאדיה מוהסין, אחד מכותבי המאמר ופוסטדוקטורנט במכון לב של אוניברסיטת סן דיאגו בסן דיאגו, קליפורניה. "אנחנו ביצענו מודיפיקציה על תאי הגזע מביופסיה והפכנו אותם לבריאים יותר. זה דומה להחזרת שעון אחורה ובכך התאים יכולים לשגשג שוב."
תאי גזע אנושיים ששונו עזרו לאותת ולבנות את תאי הלב, שנלקחו בביופסיה ממטופלים מבוגרים. חוקרים ביצעו שינויים על תאי הגזע במעבדה עם PIM-1,, החלבון שמקדם את שרידות התאים ושגשוגם.
התאים עברו תהליך של "הצערה" כאשר תאי גזע ששונו הגבירו פעילות של אינזים טלומראז, שמאריך את הטלומר. טלומארים הינם "כיסויים" בקצוות הכרומוזומים שמקלים על חלוקת התא. מחלות והזדקנות קורות בעקבות פירוק הטלומרים.
"אין ספק שתאי גזע יכולים לשמש לתנגודת לתהליך ההזדקנות של תאי הלב שנגרם ע"י פירוק טלומר," אמר מוהסין.
השיטה הגדילה את אורך הטלומר ופעילותו, כמו גם שגשוג תאי גזע לבביים, הצעדים החיוניים למאבק בכשל לב.
לפי מיקי שחם, מחברת - בנק החיים, דם טבורי מהווה המקור היישומי הטוב ביותר, שכן תאי גזע מדם טבורי ראשוניים יותר - אינם נושאים עדיין מערכת חיסונית. עשרות מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרים כיום ומצויים בניסויים קליניים במסגרת רפואת חידוש האיברים והריפוי התאי. מהיות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים שונים של תאי גוף, עשויים גם הם לשרת השתלות חידוש איברים.
כאשר תאי אדם היו בשימוש, המחקר הוגבל למעבדה. החוקרים בחנו את השיטה בעכברים וחזירים וגילו שהארכת הטלומר מובילה לגדילת רקמת לב חדשה תוך 4 שבועות בלבד.
"מודיפיקציה של תאי לב אנושיים ממטופלים קשישים מוסיפה ליכולת התא לחדש את שריר הלב הפגוע, מה שהופך את הנדסת תאי הגזע לאפשרות מעשית," אמר מוהסין. "זה ממצא מרגש במיוחד עבור חולי כשל לב. כעת אנחנו מציעים תרופות, השתלות לב או תרפיות בתאי גזע עם פוטנציאל רגנרטיבי מועט, אבל המודיפיקציה של PIM-1 מציעה התקדמות משמעותית לטיפול קליני."
מיקי שחם - מומחה לתאי גזע, שימור דם טבורי ובנק דם טבורי, מבעלי החברות האחיות - בנק החיים וסיטוג'ן, ימשיך לעדכן את הגולשים בנושא תאי הגזע והדם הטבורי - בכלל, ורפואת חידוש איברים | רפואה התחדשותית | רפואה מחדשת | רפואה רגנרטיבית | Regenerative Medicine | Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי ומקורותיהם האחרים - בפרט.
מיקי שחם, בנק החיים לתאי גזע ושימור דם טבורי, פיתח את טכנולוגיית ומכשיר הסיטוג'ן - הטכנולוגיה הראשונה בעולם באמצעותה ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (בכ- 80%) שיכול לשרת גם:
- השתלות לחולים מבוגרים ולא רק בילדים כפי המצב עד היום.
- סדרות השתלות של רפואה רגנרטיבית / רפואת חידוש איברים, הדורשות מספר תאים גבוה.
- טיפול במספר מחלות שונות במהלך החיים.
לפי מיקי שחם, בארץ, הטכנולוגיה זמינה ללקוחות בנק דם טבורי - בנק החיים, בלבד.