דליות ברגלים הם ורידים נפוחים ותפוחים אשר נראים על שטח פני העור. המראה האופייני איננו נסתר מן העין ומעבר לבעיות הרפואיות העלולות להיווצר עקב דליות ברגלים, מדובר לרוב במפגע קוסמטי ואסטטי של ממש, בקרב נשים וגברים, צעירים ומבוגרים כאחד.
הורידים הם אותם כלי דם אשר מחזירים דם מרקמות הגוף בחזרה אל הלב וזרימת הדם בהם אמורה להיות חד כיוונית. כלי הדם והורידים מכילים שסתומים מיוחדים אשר מאפשרים זרימת דם בכיוון אחד ומונעים חזרה של דם חזרה. כך, ע"י שסתומים חד כיווניים אלה ומנגנונים פיזיולוגיים אחרים הדם מהרקמות זורם בצורה הרמונית ומטפס במעלה הגוף בחזרה אל הלב, לריאות ובחזרה לרקמות.
כאשר ישנה בעיה בשסתומים, הדם נוטה להצטבר ומקנה לורידים מראה נפוח עד למצב בו ניתן להבחין בנפיחות זאת על העור.
רוב הדליות ברגלים אינן גורמות לבעיות רפואיות אלא לבעיות קוסמטיות בלבד אשר עלולות להחמיר עם השנים ולגרום לאי נוחות וירידה בביטחון העצמי אצל מי שסובל מהן.
יחד עם זאת ובמקביל, ישנם מקרים בהם הדליות מהוות גורם סיכון לבעיות רפואיות כגון הופעת קרישי דם, בצקות ועוד.
חשוב לציין כי דליות ברגלים יכולות להיות לא מורגשות כלל אך ישנם אנשים אשר דליות ברגלים יופיעו עם כאבים, כיווצי שרירים, נפיחויות ובצקות באיזור הרגלים התחתונות.
ע"פ תפישת הרפואה המערבית המודרנית, ישנן מחלות ובעיות רפואיות שונות אשר ניתנות למניעה ע"י חינוך נכון של האוכלוסייה בהימנעות מגורמים שונים אשר יכולים לגרום למצבים רפואיים לא נעימים ואף מסכני חיים.
לצערנו, הרפואה בארץ מעולה בטיפול אך לוקה בחסר בכל מה שקשור להסברה ומניעת מצבי חולי מלכתחילה. ניתן לעזור לגופינו למנוע את הופעת הדליות ברגלים עד לרמה של גירושיןמלאים מהתסמינים מלכתחילה באמצעות הפעולות הבאות:
- ישיבה ממושכת : ישיבה רבת שעות עלולה לגרום לזרימת דם לקויה בורידים (סטאזיס) ומעלה את הסיכון להופעת דליות. אם אתם לוקחים קורסים ארוכי שעות, לומדים לימודי משפטים, רפואה או כל פעולה הדורשת ישיבה ממושכת, מומלץ כל 30-45 דקות לעשות הפסקה ולעשות הליכה קלה. לא בכדי ניתן לראות סטודנטים רבים מבצעים הליכות ברחבי הקמפוס בין שיעור לשיעור.
- עמידה ממושכת : דינה כישיבה ממושכת. מאבטחים, קופאים שעובדים בעמידה או כל אדם אשר עומד במקום רוב שעות היום חייב לצאת להפסקת הליכה מעת לעת.
- פעילות גופנית : פעילות גופנית משפרת את תפקודי הלב-ריאה אך גם את תפקודי כלי הדם בכך שהיא מפתחת את שרירי הרגלים אשר אף להם יש תפקיד בהזרמת הדם מהורידים בחזרה אל חדרי הלב.
- תזונה נכונה : תזונה עתירת מלח עלולה במהלך השנים לגרום לעליה בנפח הדם והתפתחות בצקות אשר יכולות לתרום להופעת דליות ברגלים.
- משקל גוף : בעלי עודף משקל נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח דליות ברגלים.