מהי בנייה ירוקה ותרומתה החשובה לשיפור איכות הסביבה
במובן הכללי של המונח, בנייה ירוקה הינה בנייה המתחשבת בסביבה. באמצעות בנייה ירוקה אנחנו יכולים ליהנות מבנייה איכותית, בעלת סטנדרטים גבוהים, שאינה פוגעת באיכות הסביבה, תוך כדי שהיא משתמשת בחומרים ממוחזרים ומנצלת בצורה מקסימאלית את תנאי הסביבה. בנוסף, בנייה ירוקה נוקטת בהימנעות מרבית מזיהום אוויר ומקטינה משמעותית את הרעשים שאליהם התרגלנו ושהם חלק בלתי נפרד מאתר בנייה פעיל ודינאמי.
למשל, אם אנחנו מקימים בניין במקום שבו לא הייתה בנייה קודמת, אנחנו משנים את המאזן הסביבתי של המקום. קודם כל, אנחנו משנים את מאזן האור במקום. הבניין ייצור הצללות על המבנים הסמוכים, ויסתיר משכניו את הנוף או יחסום מהם את השמש.
וגם, אנחנו משנים את מאזן האוויר במקום, כשזרימת אוויר שהייתה קיימת קודם לכן, עומדת לעבור שינוי. המשפחות שיעברו להתגורר בבניין, יהפכו לצרכניות של חשמל ומים, ותיווצר פסולת חדשה מדי יום.
ביטוי היסודות של בנייה ירוקה באופן מעשי
חתירתה של בנייה ירוקה לשמירה על האיזון ואיכות הסביבה מתבטאת בתכנון המדוקדק של כל השלבים של הבנייה, החל ממיקום המבנה עצמו, השתלבותו המקסימאלית בנוף הקיים, וניצול של התנאים הטבעיים של הסביבה. כלומר, בזכות בנייה ירוקה ניתן יהיה לנצל בצורה הטובה ביותר, את האנרגיות הזמינות במקום, כמו כיווני רוח, מאגרי מים טבעיים, חשיפה לשמש ככל שניתן ויצירת פסולת מועטה. גם בעת הבנייה וגם לאחר שהמבנה יעמוד על רגליו, יהיה ניצול טוב יותר של משאבי הטבע הקיימים במקום.
בהתאם לכך, תכנון של העמדת המבנה בדרך המתאימה ביותר מבחינת כיווני אור ורוח, תשיג את מטרת האדריכלים ומהנדסי המבנה.
לדוגמה, חדרי הילדים בבית, ימוקמו באגף הדרומי של הדירה. מיקום החדרים בצד הדרומי של הדירה, יבטיח שלילדים יהיו אור ושמש במשך שעות ארוכות ביום. בחורף החדר יהיה חמים, ובקיץ החדר יהיה מואר עד שעות הצהריים המאוחרות. ניתן לצמצם את כניסת השמש בימים החמים של הקיץ, ע"י בחירה של הצללות מתאימות, כמו וילונות או תריסים איכותיים.
כיצד בנייה ירוקה מפחיתה בפגיעה באיכות הסביבv
שיטותיה של בנייה ירוקה נוגעות למספר תחומים, ביניהם רמת הבידוד של הבית, מיקום הפתחים וחומרי הבנייה. כאן נפרט מעט על כל אחד מהתחומים הנ"ל.
* רמת הבידוד של הבית – ניתן ליצור רמת בידוד ע"י שימוש בחומרים מבודדים שונים בקירות, בתקרה, ברצפה ובאמצעות הצללות על החלונות, באמצעות תריסים ווילונות.
* מיקום הפתחים – מיקום הפתחים בבית ישפיע ישירות על האוורור הטבעי ועל זרימת האוויר בבית.
* שימוש בחומרי בנייה מיוחדים – בנייה ירוקה עושה שימוש בחומרי בנייה ממוחזרים. היא מביאה חומר שעבר מחזור, ואף ממחזרת בעצמה חומרים הנמצאים ברשותה. כמו כן היא משתמשת בחומרים שרמת הזיהום הנודפת מהם נמוכה ביותר או שאינה קיימת בכלל.
היעדים העיקריים של בנייה ירוקה
כעיקרון, מאחורי שיטות העבודה והבנייה של בנייה ירוקה, עומדים מספר יעדים.
הראשון, הוא מניעת פגיעה באיכות הסביבה, והשני, חיסכון מוכח בהוצאות החשמל, המים ואחרות.
שני היעדים, קשורים באופן ברור. הקטנה בהוצאות החשמל, מתקשרת ישירות בהפחתה בייצור החשמל, קרי, פחות זיהום אוויר וירידה בפגיעה באיכות הסביבה.
בנייה ירוקה משרתת את האינטרסים של החברה כולה, כשהיא מאפשרת לדיירי המבנה, ליהנות מניצול מקסימאלי של משאבי הטבע, ומסייעת להם לחסוך בהוצאות חשמל ומים.
התחום של בנייה ירוקה התפשט בשנים האחרונות גם למבני תעשייה, שרבים מהם נבנים היום באמצעות בנייה ירוקה.
לאחר שהיא הוכיחה את יעילותה ואת איכותה, בנייה ירוקה הופכת עם השנים לבנייה המועדפת בעיני רבים.