בנייה ירוקה הינה גישה מערכתית מודרנית כוללת לתכנון, לבנייה ולתפעול של בתים, המיושמת לכל אורך תהליך הבנייה ולאחריו. שיטת בנייה זו שמה לה למטרה לצמצם במידה משמעותית את הפגיעה בסביבה ושמר ככל הניתן משאבים טבעיים. ככזו, יא יוצרת בטווח הארוך סיבית מגורים נעימה ובריאה יותר ונמנעת מפגיעה במשאבים טבעיים מתקלים ובאיכות הסביבה.
בכתבה זו נפרט מעט אודות היסודות החשובים של בנייה ירוקה והאסטרטגיות שהיא נוקטת, על מנת להשיג את מטרותיה ושאיפותיה.
מהם היסודות המרכזיים של הבנייה הירוקה?
1. בנייה ירוקה משתדלת ליצור בבית בידוד תרמי יעיל של הקירות, של החלונות ושל התקרה. בדרך זו, העתידים להתגורר בבית יפחיתו את השימוש באנרגיה חשמלית לצורכי חימום וקירור וטמפרטורת החדר תישאר סבירה ללא צורך בהפעלת המזגן 24 שעות ביממה.
2. תכנון יעיל וחסכוני של חלל הבית. אחד מן היסודות החשובים ביותר של בנייה ירוקה טמון בשאלה: כיצד נחסוך מקום וננצל את החלל באופן היעיל והנוח ביותר?. מהנדסים ומתכננים של בתים הנבנים בשטיה של בנייה ירוקה, ינסו למצוא את הדרך האופטימאלית לניצול חלל הבית, על מנת למקסם את תחושת הנוחות ולהשוות לבית חזות חיצונית גדולה ומרווחת ככל הניתן.
3. בתים הנבנים באסטרטגיה של בנייה ירוקה, קיימת בהם תשתית של מחזור פסולות, מים עכורים ומי ביוב. עובדה זו מאפשרת לחסוך במשאבים טבעיים ולנצל אותם פעם אחר פעם, כך שהם לא הולכים לאיבוד..
4. בשיטה של בנייה ירוקה, תהייה בחירה מדוקדקת של חומרי בנייה, אשר יפיקו את המיטב ויצמצמו במידה רבה את זיהום האוויר ואת הנזקים הנגרמים לאיכות הסביבה לאורך תהליך הבנייה. הרעיון הוא לבחור חומרי בנייה שייצורם דורש מעט אנרגיה, חומרי בנייה שאינם מתכלים או חומרים הניתנים למחזור, חומרי בנייה מקומיים ועוד.
5. כמו שבוחרים חומרי בנייה אפקטיביים ואופטימאליים בשימוש, כך גם מנצלים אותם באופן היעיל ביותר שניתן ותוך הקטנת כמות פסולת הבניין.