פרקט הינו סגנון הריצוף האהוד והמבוקש ביותר בשוק הישראלי ובשוק הבינלאומי גם יחד. בעת רכישת פרקט, סביר להניח כי ניפגש בבעיות ובבלבולים רבים ובמידה ואנו לא ממש מגיעים מהתחום, לא יהיה לנו כל כך פשוט לצאת מזה ולבחור את הפרקט שהכי נכון וראוי לשמש אותנו לטווח ארוך ובאופן הטוב ביותר.
לכן, במסגרת המאמר הבא, נציג שאלות נפוצות וחשובות מהעולם של רצפות פרקט, וננסה להשיב עליהן בצורה הטובה ביותר, על מנת למנוע מכם טעויות מיותרות ולאפשר לכם רכישה חכמה ומושכלת של פרקט לבית.
מ-ת-ח-י-ל-י-ם!!!
מה הם סוגי הפרקטים הקיימים?
נהוג לחלק רצפות פרקט לשלושה סוגים שונים:
1. פרקט עץ שכבתי- מדובר בפרקט העץ המסורתי, שעשוי משתיים או שלוש שכבות שונות של עץ. השכבה הראשונה עשויה בדרך כלל מעץ אציל ויוקרתי ושתי השכבות האחרות מעץ באיכות ירודה יותר, הבא להעניק תמידה, עמידות ועובי לשכבה הראשונה, שאותה, כמובן, נראה ברצפה הלכה למעשה.
2. פרקט עץ גושני- כאן, מדובר גם כן ברצפת פרקט העשוייה עץ טבעי, וההבדל בינה לבין רצפת פרקט מסורתית היא בכך שהיא עשויה מגוש אחד של עץ ולא משכבות שונות. רצפת פרקט גושני הינה יקרה יותר בדרך כלל מזו של פרקט עץ שכבתי, משום שהיא עשוייה מגוש עץ אציל אחד ולא ממספר שכבות, כשאר רק השכבה הראשונה עשויה עץ יקר מאוד, כמו בפרקט העץ הסטנדרטי.
3. פרקט לימינציה- לקטגוריה הזו נכנסים כל הפרקטים שאינם עשויים מעץ טבעי אלא מחומר סינתטי דמוי עץ. טווח המחירים של פרקט לימינציה רחב מאוד, ומשתנה כתלות בקריטריונים רבים כמו איכות, סוג, ארץ מוצא ודוגמה. אולם, באופן כללי, ניתן להצביע על מגמת ירידה משמעותית במחירים של פרקטי לימינציה בהשוואה לרצפות פרקט עץ.
כיצד נבחר באיזה פרקט להשתמש בביתנו?
יש לשאול שתי שאלות מרכזיות על מנת לענות על שאלה מורכבת זו. הראשונה היא מהו התקציב העומד לרשותנו?! במידה ואנו לא מוגבלים בתקציב, נוכל לבחור לעצמינו פרקט גושני מהודר במיוחד אך אם אנחנו מוגבלים בתקציב או מעוניינים להוציא כמה שפחות ולקבל כמה שיותר, נוכל בהחלט לבחור פרקט לימינציה איכותי או פרקט עץ שכבתי זול בהרבה. השאלה השנייה נוגעת לאיכות ולעמידות לאורך זמן. גם אם אין לכם סכום כסף גדול להוציא על רצפות פרקט חדשות, לעיתים, שווה להשקיע מעט יותר על מוצר שאתם סמוכים ובטוחים שישרת אתכם זמן רב ולא יגרום נזקים לטווח הארוך. לכן, גם אם מציעים לכם פרקט זול משמעותית מאחד הדומה לו מאוד ועולה הרבה יותר, ככל הנראה, יש לכך סיבה, ויכולת ההשתמרות והעמידות של שני הפרקטים הלכאורה זהים, איננה שווה. שאלות נוספות רלוונטית בהקשר הזה יכולות להיות: כמה זמן אנו מתכוונים להשתמש ברצפת הפרקט המיועדת?, האם מידת השחיקה אליה תיחשף הרצפה גבוהה או שמא נמוכה? האם העץ שבחרנו מתאים לטמפרטורה ולסביבה האקלימית באזור?., וכמובן? האם פרקט זה מתאים לקו העיצוב בבית ולטעם האישי שלנו?!
באילו חדרים נכון להתקין פרקט?
כמעט בכל חלל שתרצו- חדרי שינה, חדר ילדים, סלון ומסדרון. המגבלה היחידה שיש לפרקט בכלל ובייחוד לפרקט העשוי עץ טבעי היא בכך שהוא לא מגיב טוב למים. על כן, פחות מומלץ להשתמש בריצוף פרקט עבור מטבחים וחדרי מקלחת.
האם ניתן להפעיל חימום תת רצפתי מתחת לפרקט?
אפשרי גם אפשרי. חשוב, בהקשר זה, לשים לב להוראות היצרן ולפעול על פי הן, משום שאין הוראות קבועות והן משתנות מפרקט אחד לחברו...
בהצלחה!