כיום אנו מתחילים להבין את משמעות רעידות האדמה. אנו מתחילים להבין שזה בהחלט יכול לקרות גם אצלנו במדינת ישראל, המדינה החזקה והמודרנית. אנו מבינים כי לא רק במדינות עולם שלישי או בלואיזיאנה ובאן פרנסיסקו יכולים להתרחש אסונות טבע, ביניהם רעידות אדמה. על מנת להיערך לעניין יש צורך להעביר את מרבית הבתים בישראל תוכנית, אשר תחזק את המבנים הקיימים כנגד רעידות אדמה. בשנת 1980 הסתבר כי מרבית הבתים בארץ אינם עומדים בדרישות התקן, שנקבעו חמש שנים קודם לכן, של עמידות בתים מפני רעידות אדמה. למרות עובדה זו רק בשנת 2005 אושרה התוכנית של המועצה הארצית לתכנון ובנייה לחיזוק המבנים בפני רעידות אדמה.
תמ"א 38 – הרעיון והיישום
כאמור, ישראל נמצאת על השבר הסורי האפריקני, דבר המגביר אצלנו את החשש המוצדק בפני רעידות אדמה. אנו צריכים בהחלט להתכונן, ובשל כך יש את תמ"א 38. תוכנית מתאר ארצית מספר שלושים ושמונה אשר מדברת על חיזק מבנים קיימים כנגד רעידות אדמה.
המדינה הבינה כי עליה לעודד את בעלי הנכסים בארץ לדאוג עבור חיזוק מבנים. מאחר ומדובר בתוכנית לא זולה, שאדם ממוצע יתקשה לעמוד בהליך מורכב ויקר מעין זה, מעניקה המדינה כמה תמריצים לעידוד ביצוע התוכנית:
- הרחבת שטח הדירה הקיים – בהחלט תמריץ נהדר, לא צריך אישורים מטורפים, כי כל הדיירים של הבניין חותמים על התוכנית (או מרביתם למעשה) ובכך אנו מגדילים את הבית שלנו וכמובן הנכס שלנו עולה בדרגה.
- הוספת דירות – במסגרת תמ"א 38 ניתן להוסיף יחידות דיור נוספות – כל בית בהתאם לתנאים שלו. בדרך כלל תוספת של דירות תאפשר לנו לממן את עלות השיפוץ ועלות חיזוק מבנים.
- שיפוץ חזית הבניין – שוב דבר אשר יעלה לעין ערוך את ערכו של הבית.
- תוספת מקומות חניה – אפשרות ואפילו חובה - במידה וניתן – להוסיף מקומות חניה, גם לדיירים החדשים אשר נוספו, אבל גם לדיירים הקיימים, שלא תמיד היו להם עד כה חניות.
חיזוק מבנים – מה ניתן לעשות
כאמור, חיזוק מבנים נעשה על מנת למנוע קריסת הבניין ונזק שייגרם לעניין בגין רעידות אדמה. כאשר אנו מתחילים בהליך של חיזוק מבנים אנו צריכים לבדוק מספר דברים. קודם כל יש לדעת מה מצבו הכללי ומהו גילו של המבנה. בתים אשר גילם עולה על חמישים, בדרך כלל לא יומלצו לעבור חיזוק מבנים. הדבר לא כדאי ובמקרה כזה יש לשקול אופציה אחרת של פינוי בינוי, וזאת על מנת למנוע אסון של קריסת המבנה או נזקים חמורים אחרים. יש לשים לב כי לא כל אחד יכול לבדוק את הבניין, יש לקחת לצורך כך מהנדס אשר מוכשר לעניין, עם ציוד מיוחד אשר יבדוק את הבית המיועד לתמ"א 38.
כל בניין יעבור חיזוק שונה. אין להסיק מבניין של חברים או של קרובי משפחה על העלות של מעבר הבניין את הליך תמ"א 38. יש כיום מספר דרכים שונות לחיזוק המבנים הקיימים, ולכל בניין מותאם החיזוק המתאים לו. הרבה פעמים, שוב, על מנת לעודד את ביצוע החיזוק, אנו נקבל גם תוספת של לובי לבניין, שיפוץ חדר המדרגות, תוספת מעלית, וכמובן הוספת ממ"ד בכל בית שהוא למעשה חובה. דבר זה בהחלט גם מחזק משמעותית את הבית, שהרי הממד עשוי כולו מבטון.
לסיכום נאמר, כי כדאי לשקול בחיוב רב את נושא תמ"א 38. לא לחשוב על כל התהליכים הכרוכים בזה, אלא על התוצאה הנהדרת אשר צפויה לנו.