היום כדי להצליח ולמצוא משרה מכניסה, סביר מאד להניח שאתם תירצו להירשם למוסד אקדמי מוכר, על מנת לקבל תואר ראשון או שני בתחום מסוים. לשמחתכם, רשימת המוסדות האקדמיים בישראל היא ארוכה במיוחד. חלפה התקופה שבה לאוניברסיטאות היה מעמד בכורה ששמר עליהן תמיד. היום, יש גם לא מעט מכללות שאתם יכולים להירשם אליהן, על מנת לקבל את התואר המיוחל.
ככלל, ההבדל בין הלימודים האקדמיים, לבין לימודי הכשרה, הוא בעיקר ברמת ההסמכה שאתם מקבלים. לימודים ברמה אקדמית הם לרוב לימודים ארוכים יותר, שכוללים הרבה יותר קורסים, ויורדים לרזולוציה גבוהה יותר. לימודי ההכשרה לעומת זאת הם קצרים יותר, וכוללים מספר מועט של קורסים (ולעתים קרובות מדובר על קורס אחד בלבד).
העלות של הלימודים האקדמיים משתנה בין המוסדות השונים. ברמה כללית ניתן לומר, כי האוניברסיטאות הן זולות יותר מהמכללות. הסיבה היא שהמכללות הן גוף פרטי לחלוטין ברוב המקרים, בעוד שהאוניברסיטאות נחשבות כגופים ציבוריים, והסגל שלהם נחשב למעשה במעמד של עובדי מדינה. האוניברסיטאות גם לרוב מציעות מסגרת רחבה יותר של לימודים, בעוד שהמכללות מתמחות במספר תחומים מצומצם יותר. אחד התחומים שמשותף הן לאוניברסיטאות והן למכללות, הוא התחום של לימודי הניהול. אבל על מה בדיוק מדובר?
איך אפשר ללמוד ניהול ברמה אקדמית?
במחשבה ראשונה, השילוב בין לימודים אקדמיים לבין לימודים ניהול נשמע מעט משונה על הנייר. איך אפשר בכלל לשלב בין ניהול לבין לימודים אקדמיים? האם ניהול הוא לא פשוט אוסף של תכונות וכישרונות שיש לאדם מסוים מבטן ולידה? התשובה היא שממש לא! היום אפשר ללמוד למעשה את מקצוע הניהול, ולרכוש את כל היסודות הנחוצים עבורו.
אז מה בעצם כוללים לימודים ניהול? יש כמה תכנים וחטיבות שאותם אם תעברו. התכנים כוללים גם נסיעות בין השאר לעולם של מנהל עסקים, ניהול משאבי אנוש, פסיכולוגיה וסוציולוגיה של הפרט, פסיכולוגיה וסוציולוגיה של ארגונים, ניהול עבודה, הקשר בין תעשיה לפיתוח כ"א, ועוד תחומים רבים. בין השאר, לימודים אקדמיים של ניהול מתמקדים לא מעט גם בסדנאות פרקטיות בתחום הניהול. כך לימודים ניהול באוניברסיטאות ובמכללות כוללות פגישות עם אנשים עם ניסיון רב בתחום הניהול. המנהלים הבכירים מעבירים מהידע שלהם אל הסטודנטים בסדנאות אישיות בקבוצות קטנות. לא פעם המסלול של לימודים אקדמיים גם כולל סיור במקומות עבודה שונים ובמפעלים וכן במכוני מחקר שונים.
כיום, מקובל מאד גם לשלב בין לימודים ניהול לבין חוגים נוספים אשר משיקים לתחום. הלימודים המשולבים במסגרת דו-חוגית מסייעים למנהל העתידי לקבל פרספקטיבה רחבה יותר על הארגון שאותו הוא ינהל. מקובל מאד למצוא היום לדוגמה שילוב של לימודים אקדמיים בתואר ראשון לניהול ולפסיכולוגיה ביחד. כך המנהל הוא לא רק אדם שעומד בראש הארגון - הוא גם יכול ליישם כלים של פסיכולוגיה ארגונית שהוא רכש, וכך לנהל את העסק טוב יותר. גם השילוב בין תואר בניהול לתואר במשפטים הוא נפוץ מאד, כאשר למנהל יש השכלה משפטית רחבה מאד שמאפשרת לו לבצע מהלכים מתקדמים יותר מבחינה משפטית.
עכשיו רק נשאר להירשם!
השאלה שאתם בטח שואלים את עצמכם, היא איך אפשר להירשם תוך זמן קצר אל לימודים ניהול. לפני שאתם ממהרים לקפוץ על המקום הראשון שמציע לכם לימודים אקדמיים, תעשו עצירה קטנה לרגע ותנסו להבין שיש הרבה מאד משתנים בדרך שצריכים להשפיע על ההחלטה שלכם. אל תבצעו החלטה לפני שתאספו נתונים מכל האוניברסיטאות והמכללות המובילות בארץ בתחום הניהול. כך תוכלו לקבל בסופו של דבר את ההחלטה הנכונה.