מיקי שחם, ''בנק החיים''– דם טבורי, מביא פרסומי מדע ורפואה מהעולם: תאים יכולים לקבל ייעוד חדש דרך רשתות בקרת שעתוק.
14 למרץ 2012 בBiology / Cell & Microbiology
חוקרים במכון המחקר RIKEN הצליחו לפתח ולהדגים טכניקה ניסויית חדשה ליצירת תאי גזע עם פונקציות ספציפיות דרך בנייה מלאכותית של רשתות בקרה של שעתוק.
מיקי שחם, בנק החיים לדם טבורי, מבהיר כי כאלטרנטיבה לתאי גזע פלוריפוטנטיים מושרים, הטכניקה מבטיחה לאפשר ייצור מהיר ויעיל יותר של תאים פונקציונאליים עבור שימוש בריפוי סרטן ומגוון תחומים אחרים.
עם הייצור של התאים הפלוריפוטנטיים המושרים הראשונים בשנת 2006, תכנות תאי – ההמרה הגנטית של תאים מסוג אחד לסוג אחר – גרמה למהפכה במחקר בתאי גזע ופתחה דלתות למגוון אפליקציות רפואיות חדשות. ההשריה של תכניות מחדש זה, עם זאת, הוא קשה, לא יעיל ולוקח זמן רב.
במחקר הנוכחי, צוות OSC בחן אלטרנטיבה עבור תאים אלו בהתבסס על השימוש ברשתות בקרה של שעתוק, רשתות של פקטורי שעתוק והגנים שהם מבקרים.
מחקר קודם על ידי אותו הצוות אפיין את הדינמיקה של פקטורים אלו בזמן דיפרנציאציה של תאים מתאים של מונובלסט לתאים בוגרים. הממצאים שלהם הובילו אותם לשער שהתכונות הפונקציונאליות של סוג התא נקבעים על ידי ה-TRN.
המאמר החדש בונה על היפותזה זו, ומתארת סדרה של שיטות עבור זיהוי של TF עבור רשתות מונוסיט, אשר משחקות תפקיד חשוב בהשריה של פונקציה ספציפית.
4 גנים מרכזיים של TF, אשר זוהו באמצעות שיטה זו, הוכנסו לתוך תאי פירובלסט אנושיים, שהביטוי שלהם הפעיל פונקציות מונוסיטיות ובכלל זה פגוציטוזה ותגובה דלקתית וכימוטקסיס.
לפי מיקי שחם, מחברת – בנק החיים, דם טבורי מהווה המקור היישומי הטוב ביותר, שכן תאי גזע מדם טבורי ראשוניים יותר – אינם נושאים עדיין מערכת חיסונית. עשרות מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרים כיום ומצויים בניסויים קליניים במסגרת רפואת חידוש האיברים והריפוי התאי. מהיות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים שונים של תאי גוף, עשויים גם הם לשרת השתלות חידוש איברים.
אנליזה שלמה של ביטוי גנים של תא חדש זה הראו ביטוי דמוי מונוסיט, דבר שמצביע על כך שרקונסטרוקציה של TRN פונקציונאלי עשוי להיות מושג על ידי הכנסה של TRN מרכזיים לתאים מסוג אחר.
מיקי שחם – מומחה לתאי גזע, דם טבורי ובנקאות דם טבורי, מבעלי החברות האחיות - בנק החיים וסיטוג'ן, ימשיך לעדכן את הגולשים בנושא תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואת חידוש איברים | רפואה התחדשותית | רפואה מחדשת | רפואה רגנרטיבית | Regenerative Medicine | Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי ומקורותיהם האחרים - בפרט.
מיקי שחם, בנק החיים לדם טבורי, פיתח את טכנולוגיית ומכשיר הסיטוג'ן - הטכנולוגיה הראשונה בעולם באמצעותה ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (בכ- 80%) שיכול לשרת גם:
· השתלות לחולים מבוגרים ולא רק בילדים כפי המצב עד היום.
· סדרות השתלות של רפואה רגנרטיבית / רפואת חידוש איברים, הדורשות מספר תאים גבוה.
· טיפול במספר מחלות שונות במהלך החיים.
לפי מיקי שחם, בארץ, הטכנולוגיה זמינה ללקוחות - בנק החיים, בלבד.