רוב האנשים לא משקיעים מחשבה ומאמץ באכילה נכונה, כל עוד בריאותם תקינה והמראה החיצוני שלהם מספק אותם. ההתעניינות בכללי התזונה הבריאה מגיעה אצל אנשים רבים רק בעקבות חוסר שביעות רצון מהמראה החיצוני (במילים אחרות, בעקבות עלייה במשקל) או בעקבות בעיות בריאות כאלה ואחרות. יחד עם זאת, אימוץ של מספר כללים בסיסיים עשוי למנוע את הצורך בתיקון העוול שנעשה. ננסה לראות מהם הכללים האלה.
הכלל הראשון של אכילה נכונה הוא מזון מגוון. גופנו זקוק לכל אבות המזון: פחמימות לאנרגיה, חלבונים לבניית הגוף, ויטמינים להגברת המערכת החיסונית, וכדומה. צמצום התפריט עשוי לשלול מהגוף את החומרים להם הוא זקוק, ולהביא להדרדרות במצב הבריאותי, הדרדרות שאינה חדה אך מורגשת היטב אם התפריט המצומצם הופך להרגל. כך, למשל, מחסור חריף בויטמינים הביא בעבר למחלות קשות וקטלניות. כיום ניתן להשלים את המחסור על ידי צריכת ויטמינים בקפסולות, אך הדרך הטבעית, הישנה והטובה היא לקבל את הויטמינים עם אוכל. כל קבוצות המזון צריכות להופיע בתפריט היומי.
הכלל השני הוא אופן האכילה. אכילה נכונה היא אכילה של מנות מבושלות, ללא חטיפים וללא חפזון. במילים אחרות – הפסיקו לאכול בדרך לעבודה, תוך כדי נהיגה וכדומה. מי שאוכל בחפזון אוכל מוצרי מאפה וכריכים, וצורך קלוריות מיותרות בלי להיות מודע לכך. אכילה נכונה פרושה במהלך היום במספר מנות קטנות יחסית, כאשר ארוחת הערב היא הארוחה הקלה ביותר.
הכלל השלישי והמוכר לכל של אכילה נכונה הוא להמעיט במתוקים ובחטיפים, באלכוהול, באוכל מהיר, באוכל מטוגן וכדומה. יש להעדיף ירקות על פירות, כי ויטמינים נמצאים בשתי קבוצות המזון, ואילו הסוכר – רק בפירות. מומלץ להגביל את הצריכה של סוכר לבן ובמידת הצורך להשתמש בתחליפים טבעיים כמו דבש. יש להעדיף מאכלים מבושלים או מאודים על מאכלים מטוגנים, במיוחד מאכלים שמטוגנים בשמן.
לסיכום, אכילה נכונה היא אחד מאבני היסוד של אורח חיים בריא. תזונה מאוזנת עשויה לתרום רבות לרמת איכות החיים בהרגשה טובה, במראה חיצוני טוב ומחוטב, והעיקר – בבריאות טובה. הקפדה על מספר כללים פשוטים עשויה למנוע בעיות רבות ולשמור על בריאותנו לאורך זמן.