כידוע, מימוש עצמי או הגשמה עצמית זה הצורך הממוקם בקודקודה של פירמידת הצרכים האנושיים. למעשה, אדם שסיפק את הצרכים הפיזיולוגיים שלו, את הצורך בבטחון ובנוחות, את הצורך בתחושת שייכות ובהערכה של הסביבה, עדיין זקוק למשהו נוסף. הצורך במימוש עצמי הוא הצורך בגילוי של מלוא היכולות הטמונות באישיות והצורך לבטא אותן באופן חיובי, תוך הגעה לשלמות אמיתית. פילוסופיית הדזן נוהגת לכנות את המימוש העצמי כהארה – מצב של תובנה שלמה ועילאית.
למעשה, מימוש עצמי מדבר על מיצוי הכישורים של האדם. רוב האנשים מנצלים רק חלק קטן מהיכולות שלהם מסיבות שונות. ראשית כל, סיפוק הצרכים הנמוכים יותר דורש בדרך כלל ניתוב של עיקר המאמצים לתחום הקריירה והמשפחח. עיסוק בקריירה מפתח תכונות מסוימות המבוקשות בתחום הספציפי, ולא מנצל יכולות אחרות. יחד עם זאת, היכולות הלא מנוצלות דורשות לבוא לידי ביטוי; הדחקה של הצורך הזה עשויה לגרום לקונפליקט פנימי.
אנשים רבים מחפשים את הדרך להגיע לכדי מימוש עצמי. ראשית כל, יש להבין מתי הצרכים הנמוכים יותר סופקו. לעתים אנשים מגיעים להישגים גבוהים בתחום המקצועי, הכלכלי והחברתי, ואינם יכולים לעצור ולעבור לסיפוק של הצרכים העליונים; הם ממשיכים לפתח את אישיותם באופן חד צדדי, מה שגורם לתופעות נפשיות שליליות רבות. כך, אנשים רבים שואפים להצליח מקצועית - בהתחלה על מנת להתפרנס, אחר כך על מנת להתאים לחוג החברתי בו הם נמצאים, אחר כך על מנת לזכות בהערכה והערצה. בשלב מסוים, כאשר כל הצרכים סופקו, אנשים רבים ממשיכים באותו המסלול – אבל כבר ללא מטרה ברורה. כאן צריך לעצור ולחשוב מה עוד הם רוצים להשיג.
הנושא השני עליו יש לתת את הדעת הוא המשאבים הדרושים על מנת לספק את הצורך במימוש עצמי. אנשים רבים מודעים לכך שישנם חיים גם מחוץ למשרד; יחד עם זאת, אין להם כוחות פיזיים או אנרגיה נפשית לעסוק במשהו אחר חוץ מאשר לעבוד ולישון. עליהם לאגור כוחות על מנת לנתב אותם אל המסלולים החלופיים.
לסיכום, מימוש עצמי הוא הגשמה של הפוטנציאל החיובי הטמון בתוך תוכי אישיותו של כל אחד ואחד מאתנו. הדרך למימוש עצמי מתחילה מהבנת הצורך, אגירת כוחות פיזיים ונפשיים ובחירת התזמון המתאים.