תאר לך מצב בו יום אחד מקדם את פניך בבוקר צו של העירייה או הרשות המקומית אשר קובע כי הבית בו אתה מתגורר הוא מבנה מסוכן המסכן את תושביו ואת הסובבים אותו, וכי עליך לחזק ולתקן אותו תוך פרק זמן מסוים, אחרת ייפתחו נגדך הליכים משפטיים.
מה זאת אומרת הליכים משפטיים? הרי לא עשית שום דבר לא בסדר – רק גרת בבית וחיית את חייך, והרי לא אתה מי שבנה את המבנה.
כל זה נכון, אבל אם התגלו ליקויי בנייה בביתך שהופכים אותו למסוכן, אחריות הטיפול במצב והחזרת המבנה למצב תקין מוטלת על כתפיך. אם לא תעשה כך בזמן שהוקצב לך, תקבל זימון לבית משפט ואתה עלול הידרש בקנסות גדולים ולא נעימים בכלל.
איך נקבע כי מבנה מסוים הוא מסוכן?
ההכרזה על מבנה מסוכן נעשית על ידי צוות מהנדסים של העירייה או הרשות המקומית. צוותים כאלו פועלים במסגרת השמירה על חזות העיר, עורכים סיורים בעיר ובודקים את המבנים השונים בה. מבנה שנחשב מסוכן הוא כזה שיסודותיו פגומים, שחלקים ממנו מתפוררים או נשברים ועוד מפגעים שעלולים להוות סכנה.
כאשר הוחלט כי מבנה מסוים מהווה סכנה, שולחת העירייה את הצו המדובר אל בעל המבנה, זאת רק אם נראית לעין אפשרות לתקן את הליקויים. במקרים אחרים, המצב כל כך בעייתי, עד כי אין שום אפשרות להחזיר את הבניין למצב תקין, ועל תושביו לפנות אותו מיד.
איך מחזירים מבנה מסוכן למצב תקין?
אם הבניין בו אתה מתגורר הוכרז כמבנה מסוכן עליך לפנות אל קונסטרוקטור מוסמך – מהנדס בניין המתמחה בשלד המבנה, ולקבל את חוות הדעת שלו. הקונסטרוקטור וצוותו ימצאו, בהתאם לצו, את הליקויים שהופכים את המבנה שלך למסוכן וימצאו את הפתרונות לחיזוק המבנה והחזרתו לתקינות מלאה.
לאחר ביצוע העבודות ידאג הצוות להציג בפני העירייה את כל האישורים על תקינותו של המבנה, ולאחר בחינה מחודשת של מהנדסי העירייה תוסר ההגדרה הקובעת כי זהו מבנה מסוכן. לצד הטיפול בבעיה, יספק לך הצוות במקרים מסוימים גם יעוץ משפטי, ולעיתים תוכל לגלות כי ניתן לתבוע את הקבלן על ליקויי הבנייה ולדרוש ממנו לממן את החיזוק והתיקון.