באמצע אוגוסט התקבלו תוצאותיהם של 3 מכרזי קרקעות, לבניית דירות בירושלים, של מינהל מקרקעי ישראל. ל-2 מכרזים לא היו בכלל הצעות ולשלישי היתה הצעה אחת בלבד הנושקת למחיר המינימום שפרסם המינהל.
הקבלנים הפסיקו להסתער על מכרזי המינהל וזאת ככל הנראה מ-2 סיבות: האחת מתוך חשש שמחירי המגרשים (ובעיקר רכיב הוצאות הפיתוח שהמינהל גובה) גבוהים מידי ולא יאפשרו מכירה עתידית של דירות במחיר סביר והשניה מכך שאין ביקוש לדירות בגדלים אותן מציעות תוכניות בניין העיר במגרשים אלו.
עליות מחירים בטווח הבינוני לדירות בירושלים
הימנעות זו של קבלני ירושלים מרכישת קרקעות המינהל, תצמצם עוד יותר את הקצב התחלות הבניה בבירה מה שיביא להיצע נמוך של דירות בירושלים בטווח הבינוני של השנתיים הקרובות. ביחד עם הביקוש הקשיח שמקבלות הדירות בירושלים התוצאה ברורה – גל נוסף של עליות מחירי הדיור בירושלים.
אז מה אפשר לעשות כדי לשנות את התחזית הקודרת?
ראשית מינהל מקרקעי ישראל יכול לשנות את התב"עות (תוכניות בניין העיר) של הקרקעות המוצעות לשיווק. שנית המינהל יכול לנסות ולהוריד את מחירי המינימום שהוא דורש במכרזים. התוצאה הישירה של הורדת מחיר המינימום יכולה להיות חוסר רווחיות של ממשלת ישראל, אבל רגע... ממשלת ישראל לא אמורה לייצג את אינטרס רווחת הציבור?
עד שלא תהייה התערבות ממשלתית משמעותית יותר, תוך כניסה לרזולוציות עמוקות בהתנהלות מינהל מקרקעי ישראל, המגמה לא תשתנה וכאן הגענו לשאלת המניע – למי בממשלה יש אינטרס למנוע שוב את עליית מחירי הדירות בירושלים?