אין ספק, שאחד מהמשקות הפופולריים ביותר בישראל ובמערב, הוא התה. באופן מפתיע, התה דווקא לא הגיע מהמערב- אלא מקורותיו במזרח הרחוק. אולם, ווריאציות שונות של התה החלו להיות פופולריות מאד במערב במאות ה19 וה20, ובהמשך הגיעו גם לישראל ביחד עם העולים. יש לכם היום שפע של אפשרויות אם אתם רוצים לשתות כוס תה. יש מי שמסתפק בשקיות התה הרגילות. יש מי שמתאמץ ומחליט להשתמש בחליטת תה איכותית. יש מי שאפילו הולך וטורח לקנות את החליטות השונות. אין ספק שהיום עולם התה מהווה התמחות בפני עצמה. אי אפשר באמת לוותר על כוס תה מקסימה אחת ביום.
אלא שחשוב להבין, שהיום יש ווריאציות נוספות של שתייה חמה שאמנם כוללות בתוכן את המילה תה, אך בפועל אינן מהוות תה (ולמרות זאת הן נחשבות לחלק מתחום ההתמחות של חנויות התה, מכיוון שמדובר על חליטות במים רותחים). מדובר בעצם על השריה של צמחים שונים במים רותחים וחליטתם, עד שמתקבל המשקה הרצוי. אך במה בדיוק מדובר, ועד כמה זה בריא?
בואו לשתות משקה בריא ומזין
למעשה, אם החלטתם לשתות חליטת צמחים, אתם לא מכינים לעצמכם קנקן תה. למרות שנהוג לקרוא לחליטות אלו בשם "תה צמחים", הרי שתה לא נכלל בהן כלל וכלל. מה שמייחד בעצם תה צמחים, הוא העובדה שהוא כולל אך ורק צמחים. אז למה בכל זאת נהוג למזוג את חליטות הצמחים בתוך קנקן תה, ואפילו לקרוא להן תה? כנראה משום שהתרגלנו לכך שמשקאות חמים המבוססים על צמחים קשורים לעולם התה.
עם זאת, תה צמחים מורכב למעשה משפע של צמחים אחרים, שיכולים להשתנות: נענע, לואיזה, מרווה, לימונית ועוד סוגים רבים מאד של צמחים עם ניחוחות וטעמים חזקים מאד, ממש כמו צמח התה.
חשוב להבין, שיש כמה הבדלים בין תה צמחים, לבין קנקנן תה "רגיל". ראשית, הצמחים שמהם מכינים את החליטות, לא מכילים בכלל קפאין (למעט סוג אחד של צמח דרום אמריקאי בשם מאטה, שכמעט ולא נמצא בארץ). לכן, אפשר לשתות תה צמחים בכמויות יותר גדולות, משום שהוא מכיל פחות חומרים שאינם בריאים (כמובן שכמו כל סוג אחר של מזון ומשקה - תמיד צריך לשמור על כמויות סבירות, מה גם שמומלץ לגוון בין סוגי החליטות).
דרך ההכנה של תה צמחים, גם היא שונה לרוב מדרך ההכנה של קנקן תה רגיל. כדי להכין את צמח התה נהוג להרתיחו במים בטמפרטורה שנעה סביב ה70-80 טמפרטורות. זה לרוב מספיק בשביל להכין קנקן תה טעים במיוחד. לעומת זאת, תה צמחים דורש טמפרטורה גבוהה יותר, משום שסוגים אחרים של צמחים דורשים פשוט מידה גבוהה יותר של חום, ע"מ שהטעמים יצאו מהם. (מכיוון אגב שצמח התה דורש טמפרטורה נמוכה יותר - זו גם הסיבה לכך שהוא פופולרי יותר).
לערבב ביחד עם התה?
יש היום חליטות של תה צמחים, אשר מערבבות למעשה בין הצמחים עצמם, לבין הצמח של עלי התה. האם החליטות הללו מומלצות? כמו תמיד מדובר אך ורק על עניין של טעם. יש בכלל אנשים, שאוהבים לשתות אך ורק חליטות צמחים, וכמעט ואינם שותים משקאות שמבוססים על עלי תה. יש מי שאוהבים לערב בקצת בין החליטות - כמו חליטה מעורבבת עם תה ונענע שהוא נפוץ במיוחד. יש מי ששומרים אמונים אך ורק לתה. מכל מקום - חשוב שתפנו לחנות שתוכל להעניק לכם את כל סוגי החליטות, כדי שלכם יהיה משקה חם וטעים.