לטענתם, מדובר במשהו מיסתורי הטמון בתוך מוחנו ומהווה את השער לכל שינוי שנרצה לעשות בחיינו ובתוצאות, אליהן אנחנו מגיעים. עם זאת, בכל פעם שאנחנו מנסים להגיע אל הדבר המיסתורי הזה, הוא חומק מאיתנו כמו עשן בין אצבעותינו. לכן, חשוב שנבין על מה מדובר מעבר לכל המיתוסים ואיך באמת אפשר לרתום אותו לצורך שינוי.
מה זה תת מודע בכלל?
תת מודע, הנקרא גם "לא מודע", הוא האוסף של תהליכים פיזיים וחשיבתיים, אליהם איננו מודעים ברגע נתון. בין התהליכים הללו ניתן למצוא את המנגנונים העוסקים בהזרמת הדם, חילוף החומרים, הנשימה וכמו כן גם מנגנוני עיבוד מידע העוזרים לנו ללמוד ולהבין.
במקביל, המודע אוסף בתוכו את כל התהליכים אליהם אנחנו מודעים ברגע נתון. תפקיד המודע הוא להוות שומר סף המסנן מידע ומחליט מה יכנס אל תוך תת המודע ומה לא יכנס לתוכו. במאמר זה ניגע בשיטות שבעזרתן נוכל לייעל את השימוש שלנו בשני המנגונים.
שיטה לשליטה בתת מודע 1: שימוש בשלילה כדי לשתול מחשבות
ב-NLP (לא נעסוק פה בשאלה מה זה NLP) אנו לומדים כי שימוש במילות שלילה, (כמו "לא לדמיין כלב") מקשה על התת מודע לתת משמעות למה שנאמר. אחרי הכל, אנו אומרים לו ממה להמנע. מכיוון שאין לו מידע מה כן לעשות, הוא מתמקד במידע הקיים - הדבר שאותו אנחנו לא רוצים שיעשה.
לכן, נוכל להשתמש בעיקרון זה כדי לשתול בראשנו מחשבות. כשננסח את המחשבה שנרצה לשתול בראשנו, נרצה לנסח אותה בצורה שלילית. לדוגמא, אם נקח את המחשבה "תדמיין את עצמך מצליח יותר כל יום", נוכל לנסח אותה כ"אל תדמיין את עצמך מצליח יותר כל יום".
שיטה לשליטה בתת מודע 2: להשתמש בשאלת ה"למה" נכון
אחד מעקרונות השכנוע היעילים ביותר הוא להתייחס לדבר שאנחנו רוצים שיעשה, כאילו היה עובדה מוגמרת. בצורה זו, אנחנו יכולים להתייחס אל אותו הדבר כבסיס להחלטות אחרות ולהסיט את תשומת לבו של התת מודע מהבחירה "אם לעשות" אל נתינת ההסבר לכך שהוא יקרה.
כאשר אנחנו מתחילים להסביר למה האירוע יקרה, אנחנו למעשה טומנים את המחשבה כי הוא יקרה בתוך ראשנו. כדי לעשות זאת, נצטרך להגדיר את מה שיקרה בזמן הווה ולפניו לשים את שאלת ה"למה". לדוגמא, נוכל לשאול "למה אני מתחיל לזכור דברים הרבה יותר טוב?" ולענות את התשובות הראשונות שעולות לראשנו.
שיטה לשליטה בתת מודע 3: לפתוח אופציות חדשות
באימון אישי מלמדים אותנו עיקרון חשוב לרתימת התת מודע - לאפשר לעצמנו תמיד אפשרויות נוספות שנוכל לבחור מביניהן. כדי לעשות זאת מבלי להתקל בהתנגדות פנימית, עלינו לדעת איך להחליק את המחשבה נכון אל תוך התת מודע. כדי לעשות זאת, נרצה לקחת את תבנית החשיבה הבעייתית, ממנה אנחנו מנסים להפתר, לנסח אותה בזמן עבר ולהוסיף בהתחלה את הביטוי "עד עכשיו".