שליטה בצריכת החשמל היא אחד הנושאים המדוברים בשנים האחרונות. ככל שהחום הקיצי עולה, וככל שהביקושים לחשמל עולים כתוצאה מהוספה של ציוד או מהרגלי צריכה משתנים, כך הצורך בשליטה בצריכת החשמל ובבקרה טובה יותר מתגבר. למעשה, ככל שההסתברות למשבר החשמל עליו מדברים כה רבים בתקופה האחרונה גבוהה יותר, כך המודעות שלנו לצורך בחסכון עולה.
קשה לדרוש מאנשים היום לא להפעיל מערכות מיזוג, לכן החסכון צריך לבוא לידי ביטוי לא בסגפנות קשה, אלא במניעת בזבוזים מיותרים. רבים מאתנו מבזבזים חשמל על אף המודעות האקולוגית. כך, למשל, אנחנו עשויים לשכוח לכבות את כל המכשירים בצאתנו מהבית. לפעמים לא נהיה מודעים לכך, ונגלה את האור הדולק רק בשעות הערב, כאשר נחזור. לפעמים ניזכר באור הדולק באמצע יום העבודה, וספק שנחזור על מנת לכבות אותו. במצב זה בית חכם הניתן לתפעול מרחוק, יכול לפתור את הבעייה: באמצעות האינטרנט או באמצעות הטלפון הסלולארי נוכל לכבות את הנורה הדולקת. זוהי אחת הדרכים בהן בית חכם מבטיח לנו שליטה בצריכת החשמל.
דרך נוספת לשליטה בצריכת החשמל היא קבלת נתוני הצריכה הביתית מכל מכשיר ומכשיר בזמן אמת. על פניו נראה כי מדובר במידע בלבד, ללא השלכות של חסכון משמעותי. יחד עם זאת, הנסיון מראה על מגמה מעניינת. אנשים שקיבלו גישה קלה לנתונים אלה, הופכים להיות מודעים לרמת צריכת החשמל של המכשירים השונים. המודעות הזאת גורמת לחסכון ניכר בצריכת החשמל, ללא נקיטת אמצעים רדיקאליים. במילים פשוטות, אדם המגלה שקומקום הוא צרכן אנרגיה זללן במיוחד, יפסיק להפעיל אותו בתדירות גבוהה, רק בגלל שהוא יודע כמה זה עולה לו.
ניתן לומר על הצרכן הרגיל המתגורר בדירה או בבית שאינם מצויידים במערכות חכמות, שבמקרה שלו השליטה בצריכת החשמל היא חלקית בלבד או מוגבלת. נכון שהוא יכול לבחור האם להפעיל או לא להפעיל מכשירים, אך אין לו אפשרות לדעת כמה צורך כל מכשיר, לכן המשקל של כל החלטה כזאת אינו ידוע לו.
לסיכום, מערכות בית חכם תורמות בצורה משמעותית לשליטה בצריכת החשמל. הדרך האחת היא מניעת בזבוזים על ידי מתן אפשרות לכבות מכשירים מרחוק. הדרך השנייה היא הצגת נתוני הצריכה בזמן אמת, אשר מגבירה את המודעות שלנו לגובה הצריכה מכל נקודה בבית.