מערכות בית חכם הן תולדה של הרעיון הפשוט והגאוני לחבר בין המחשב לבין מערכת החשמל הביתי. רעיון זה הופיע כבר באמצע המאה ה-20, אם כי התממש אז רק במדע בדיוני. יחד עם זאת, כבר בשנות השבעים של המאה הקודמת פותחה המערכת הראשונה שאיפשרה לשלוט על ציוד קצה באמצעות מחשב. ניתן לומר שזאת הייתה הראשונה מבין מערכות הבית החכם, ועקרונות תפעוליים מסוימים שלה השתמרו עד היום.
היתרונות של שליטה מרחוק במכשירים היה ברור. במקום בו אין צורך במגע יד אדם על המתג, אין גם משמעות לגודל החלל, לאפשרויות גישה לציוד קצה או להעדרות מהבית. לכן מערכות הבית החכם המשיכו להתפתח. בתחילת דרכן פעלו מערכות הבית החכם על גבי רשת החשמל הביתית הישנה והטובה; כיום ישנן גם מערכות אלחוטיות. מערכות אלחוטיות נוחות במיוחד כאשר מדובר על שדרוג של בית קיים, ולא על הטמעת התשתית תוך כדי הקמת המבנה. במקרה כזה לא נרצה לראות חיווט נוסף על גבי הקירות, לכן מערכות אלחוטיות יכולות להתאים.
מערכות הבית החכם מאפשרות שליטה ובקרה על מערכות האבטחה, על התאורה, על מיזוג האויר, על דוד השמש, על מדיח הכלים, על מכונת הכביסה, על הטלוויזיה ועל שאר המכשירים. המערכות החכמות חוסכות לנו את זמן התפעול הידני של המכשירים השונים; מאפשרות להפעיל את המכשירים בשעות נוחות או בשעות בהן התעריף של החשמל נמוך. מערכות הבית החכם יודעות לשלב בתוכן גלאים וחיישנים שונים, ולהתריע על מצבים כמו שריפה או פריצה, ולהזעיק במקביל את מוקד החירום.
מערכות בית חכם מודרניות פועלות באמצעות לוח פיקוד דירתי, באמצעות המחשב הביתי וגם באמצעות הטלפון הסלולארי. ציוד הקצה מכיל רכיב מיוחד היודע לקבל פקודות מלוח הפיקוד, וככל שהטכנולוגיה מתקדמת, כך הרכיב הופך לקטן יותר ולזול יותר.
לסיכום, מערכות הבית החכם הן פיתוח טכנולוגי מבטיח, אשר הופך את הבית למנגנון משוכלל הניתן לשליטה מרחוק. יותר ויותר בתים נבנים כבתים חכמים, ונראה שבעתיד הלא כל כך רחוק רוב הדירות והבתים הפרטיים ייבנו לפי סטנדרט חדש ובשילוב מערכות בית חכם.