מה בין תנאי מתלה לתנאי מפסיק בהסכם ממון. מה זה תנאי מתלה ומה זה תנאי מפסיק. להלן שני התנאים שאפשר לכלול אותם בהסכם הממון, וההבדלים ביניהם.
תנאי מתלה הוא תנאי שרק כשהוא מתמלא, קורה, יכנס הסכם הממון לתוקף. זה הוא כמו הסכם על תנאי, או התחייבות על תנאי. אנחנו קובעים בהסכם הממון שרק אם המשפחה שלך תיתן את הסכמתה להסכם הממון, רק אז הוא יהיה תקף. כל עוד המשפחה לא נתנה את הסכמתה, הסכם ממון איננו תקף.
או זוג שקובע כי תנאי מוקדם לכניסתו של הסכם הממון לתוקף הוא השתתפותו של הבעל בקורס גמילה מהימורים. כל עוד הבעל לא ניכנס לקורס גמילה, לא יהיה הסכם הממון תקף.
תנאי מפסיק הוא דומה אך הפוך. ההסכם תקף, אבל בהתמלא התנאי המפסיק, כשהתנאי המפסיק קורה ומתקיים, חדל הסכם הממון להתקיים. כאשר זוג קובע תנאי מפסיק, הקובע שאם אחד הצדדים יקיים מערכת זוגית מקבילה, יהיה הסכם הממון תקף, אזי, ברגע שמתקיים התנאי הזה, חדל הסכם הממון להתקיים.
ההבחנה בין שני סוגי החוזים חיונית לצורך קביעת תוקפו של החוזה על תנאי, גם בתקופה שעד למועד התקיימות התנאי ( או אי התקיימותו ) והן בתקופה שלאחר מכן. מיטיבה לתאר את המצב הזה פרופ' גבריאלה שלו: "חוזה על תנאי מפסיק הוא חוזה שבו התנו הצדדים כי החוזה יחדל להיות בתוקף, אם וכאשר יתרחש התנאי המפסיק. בחוזה על תנאי מתלה מתייחסת אי הוודאות לשכלול החוזה. אם התנאי מתקיים – החוזה נכנס לפעולה מלאה והוא מחולל זכויות וחובות. אם התנאי אינו מתקיים – החוזה חדל, ואין הוא מחייב את הצדדים לו.
והיפוכו בתנאי מפסיק: התרחשות תנאי זה גורמת לחוזה לחדול להתקיים. ואילו במצב של אי התרחשות התנאי המפסיק, החוזה, שנוצר כחוזה בעל תוקף מלא, ממשיך להתקיים כחוזה מחייב."
מהכלל אל הפרט. האם נכון יעשו זוגות הקובעים ביניהם בהסכם ממון תנאים מתלים או תנאים מפסיקים?
התשובה היא חד משמעית כן. ביחוד אם אתם נכנסים לזוגיות חדשה, בתולית, אתם אינכם יודעים כיצד היא תתנהל, וודאי כדאי לקבוע מדרגים, תנאים מסוימים שבהתקיימם ייכנס הסכם הממון לתוקף או יחדל מלהיות הסכם מחייב.
זוגות נוטים לעשות מדרג כזה לגבי יצירת קשר בין ותק הזוגיות שלהם לבין הכנסת רכוש פרטי, של אחד מהם, לנכסים שיהיו ברי איזון ביום הפירוד.
למשל, זוג קובע שלאחר 10 שנים, יהיה סעיף מסוים שבהסכם, המדבר על היות דירה שהביא אחד מהם מלפני הנישואין- בטל.