תמא 38 הינה תכנית מתאר ארצית ופרויקט המשלב מצד אחד שיפור מראה הבניין וחיזוקו הפנימי ומצד שני השבחת הנכס עקב השיפור והכנסת תקני הבטיחות המתקדמים ביותר מפני נזקי טבע ומפגעים שונים. רבים אינם יודעים שלא כל בניין רשאי לקחת חלק בפרויקט.
המבנים המיועדים לתכנית זו של תמא הם בעיקר מבנים שנבנו לפני שנת 1980 ונבדקו על ידי בעל מקצוע מתחום הבנייה שקבע שיש לחזק את יסודתיהם למבנים קטנים יחסית ישנם סייגים מיוחדים על פי חוקי תמ"א 38 כמו גם מבנים המיועדים להריסה.
התוכנית מיועדת גם למבנים המיועדים למגורים וגם למבנים המיועדים לשימושים שלא לצורכי מגורים.
נתחיל ממבנים אשר רשאים לקחת חלק בפרויקט תמא
כל מבנה שנבנה לאחר שנת 1980 ומבחינת יציבותו יכול לעמוד בעבודות החיזוק
יכול לקחת חלק בנוסף לתוספת בנייה בהתאם לאישורי הרשויות המקומיות
מבנים אשר נבנו מאוחר יותר, ז"א אחרי שנת 1980 אך המהנדס קבע לגביהם שאינם תואמות את תקן רעידות האדמה ואינו תואם את תקן ת"י 413 שהינו התקן המחמיר ביותר כיום לחיזוק מבנים כנגד רעידות ורעשי אדמה במקרים רבים כאלה ינתן אישור רק לחיזוק המבנה ללא תוספות הבנייה
מבנים נבדקו על ידי המהנדס ונמצאו מתאימים ומסוגלים לעמוד בעבודות חיזוק היסודות כנגד רעידות האדמה.
הערה: חשוב מאוד לדעת שכל ההיתרים הינם כפופים לאישור הרשות המקומית הן מבחינת חיזוק המבנה ושיפור מראהו והן מבחינת תוספות הבנייה משיקולים של שמירה על שלמות הבניין למניעת הפגיעה באזרחים ובתושבים ושמירת חזור העיר כולה.
מי לא זכאי לקחת חלק בפרויקט תמ"א 38 ?
- מבנים שאינם דורשים חיזוק על פי ת"י413 בעלי שתי קומות היושבים עח שטח הקטן מ400 מ"ר ומבנים אשר אינם מאוכלסים כמו מחסנים למשל
- מבנים המיועדים להריסה, למשל מבנים במסגרתחוק של פינוי בינו או בצו של בית משפט.
- מבנים שהוקמו ללא היתרי בניה
- מבנים לשימור.
עם כל זאת, חשוב לדעת שלכל כלל יש יוצא מן הכלל ובעת התעורר הצורך בהתאם לשיקול הרשות המקומית ניתן לחרוג מהנוהג ולאפשר פרויקט זה גם במסגרת של מבנים שבאופן כללי אינם מאושרים לחיזוק או תוספות בנייה כל זאת לצורך ועל ידי התחשבות ברווחת התושבים ובטחונם.